(1)
Podatek wynosi dla piwa pełnego:
od pierwszych 2.000 hl. wydanych do obrotu w ciągu roku obrachunkowego po 8,30 zł
od 1 hektolitra,
od następnych 8.000 hl. po 8,75 zł od 1 hektolitra,
od dalszych ilości po 9,20 zł od 1 hektolitra.
Od piwa pełnego, przywożonego z zagranicy lub z obszaru W. M. Gdańska, opłaca się
podatek według stawki 9,20 zł od 1 hl.
(2)
Od dubeltowego piwa krajowego i importowanego płaci się podatek o połowę wyższy, a
od takiegoż piwa mocnego - dwukrotnie wyższy od podatku, ustalonego w punkcie 1 niniejszego
artykułu dla piwa pełnego. Za piwo pełne uważa się piwo o zawartości ekstraktu do
13%, za piwo dubeltowe - piwo o zawartości ekstraktu więcej niż 13% do 20%, zaś za
piwo mocne - piwo o zawartości ekstraktu większej niż 20% w podstawowej (ochłodzonej)
brzeczce, z której piwo wyrobiono.
(3)
Wyrób piwa o zawartości ekstraktu poniżej 9% w podstawowej brzeczce wymaga zezwolenia
Ministra Skarbu, który określa warunki produkcji tego piwa.
(4)
Sposób stwierdzania zawartości ekstraktów w brzeczce podstawowej oraz dopuszczalne
wahania przy stwierdzaniu tej zawartości ustala Minister Skarbu.