Art. 6.
Podatek od napojów winnych może być zakredytowany na warunkach, określonych przez
Ministra Skarbu.
Art. 11.
Naczynia z napojami winnemi, wypuszczane do wolnego obrotu, winny posiadać oznaczenie
nazwy (firmy) wytwórni, rozlewni, hurtowni lub sprzedawcy i ich adresy, jako też rodzaju
i ilości zawartego w nich napoju. W szczególności, o ile chodzi o wino, musi być oznaczone,
czy wino jest gronowe, rodzynkowe, owocowe, t. zw. sztuczne lub moszczem, musujące
lub gazowane, mocne lub stołowe. Umieszczanie na etykietach nazw lub rysunków, nie
odpowiadających gatunkowi zawartych w naczyniach napojów i mogących wprowadzić w błąd
konsumenta, jest wzbronione.
Art. 12.
Zabrania się wywozić z wytwórni i sprzedawać moszcz, który po wyciśnięciu z winogron
lub owoców zalany już został drożdżami winnemi i nie przeszedł głównej fermentacji.
Art. 13.
Minister Skarbu wyda szczegółowe przepisy o uruchomianiu i urządzeniu wytwórni, wypuszczaniu
do wolnego obrotu napojów winnych, kontroli i rachunkowości wytwórni, rozlewni i miejsc
sprzedaży, rozlewie, magazynowaniu i zanikach, oraz ustali wzory ksiąg kontroli przedsiębiorstwa.
Art. 15.
Przepisy art. 10 ust. 2 i 3, 11, 12, 13, 14 i 16 nie dotyczą wypadków, przewidzianych
w art. 3 punkt a).
Art. 17.
Wykonanie ustawy niniejszej porucza się Ministrowi Skarbu.