Cukier, nie objęty kontyngentem zasadniczym ani zapasowym, może być wypuszczony z
cukrowni na rynek wewnętrzny do spożycia jedynie za opłatą podatku spożywczego w wysokości,
ustalonej dla cukru, wprowadzonego do wolnego obrotu ponad ilość, określoną kontyngentem,
i to dopiero po wyczerpaniu przypadającego w danym okresie ogólnego kontyngentu zasadniczego
wszystkich cukrowni. Cukier taki może być wywożony zagranicę Rzeczypospolitej bez
ograniczeń i opłat celnych.
Natomiast w razie zawarcia międzynarodowego porozumienia cukrowniczego w celu uregulowania
eksportu cukru i udziału w tem porozumieniu, za zgodą Ministrów Skarbu, Rolnictwa
i Przemysłu i Handlu, polskiego przemysłu cukrowniczego, Minister Skarbu w porozumieniu
z Ministrami Rolnictwa i Przemysłu i Handlu będzie wyznaczał kontyngent eksportowy
cukru w wysokości nie wyższej od przewidzianej dla polskiego eksportu w takiem porozumieniu
międzynarodowem. Rozdział kontyngentu eksportowego będzie dokonywany przez Ministra
Skarbu w porozumieniu z Ministrami Rolnictwa i Przemysłu i Handlu pomiędzy cukrownie,
należące do takiego porozumienia międzynarodowego, a które będa czynne w danej kampanji
na obszarze Rzeczypospolitej, proporcjonalnie do ich rzeczywistej produkcji. W tym
wypadku będą obowiązywały następujące postanowienia:
a)
w ramach uzyskanych udziałów w kontyngencie eksportowym cukrownie będą mogły wywozić
cukier zagranicę bez żadnych ograniczeń;
b)
cukier, wyprodukowany ponad kontyngent zasadniczy, zapasowy i eksportowy, jak również
cukier, wyprodukowany przez cukrownie, nie posiadające udziału w kontyngencie eksportowym,
będzie podlegał przy wywozie zagranicę opłacie w wysokości 100 zł. od każdych 100
kg.;
c)
udział w kontyngencie eksportowym, nie wykorzystany przez cukrownie w okresie, na
który został przeznaczony, będzie wygasał z upływem tego okresu
.