(1)
Właściciele zakładów mleczarskich, istniejących w dniu wejścia w życie ustawy niniejszej,
jeżeli zamierzają prowadzić je nadal, powinni w ciągu sześciu miesięcy od dnia wejścia
w życic rozporządzenia, wydanego na podstawie art. 2 ust (1) pkt. 1), wystąpić do
właściwej izby rolniczej o zarejestrowanie zakładu lub, jeżeli tego nie uczynią, zamknąć
zakład w tym terminie.
(2)
Izba rolnicza zarejestruje zakład, określony w ust. (1), jeżeli jest on urządzony
zgodnie z wymaganiami, ustalonemi na podstawie art. 2 ust. (1) pkt. 1).
(3)
Jeżeli zakład mleczarski nie jest urządzony zgodnie z wymaganiami, ustalonemi na podstawie
art. 2 ust. (1) pkt. 1), izba rolnicza zarejestruje go pod warunkiem, że zakład zostanie
dostosowany do tych wymagań w odpowiednim terminie, oznaczonym przez izbę rolniczą.
Niedostosowanie zakładu do tych wymagań w oznaczonym terminie powoduje wykreślenie
zakładu z rejestru.
(4)
W stosunku do zakładów spółdzielni, należących do związków rewizyjnych i odbierających
mleko lub śmietankę tylko od swych członków, decyzja o wykreśleniu z rejestru może
być powzięta przez izbę rolniczą po zasięgnięciu opinji właściwego związku rewizyjnego.
(5)
Przed powzięciem decyzji o wykreśleniu z rejestru zakładów mleczarskich, które korzystają
z kredytu na cele inwestycyjne, izba rolnicza powinna porozumieć się z instytucją
wierzycielską.