1.
Sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia na miejscu lub poza miejscem
sprzedaży może być prowadzona tylko na podstawie zezwolenia wydanego przez właściwego
wojewodę (prezydenta miasta stopnia wojewódzkiego) po zasięgnięciu opinii odpowiednich
komisji rady narodowej stopnia wojewódzkiego oraz organizacji społecznych, o których
mowa w art. 1, w granicach liczby punktów sprzedaży ustalonej dla danego województwa
(miasta stopnia wojewódzkiego) zgodnie z art. 12 ust. 1.
2.
Nie wydaje się zezwolenia na prowadzenie sprzedaży napojów alkoholowych w pobliżu
szkół i innych placówek oświatowo-wychowawczych i opiekuńczych, obiektów kultu religijnego,
domów studenckich, hoteli pracowniczych, zakładów opieki zdrowotnej i społecznej,
izb wytrzeźwień, dworców kolejowych, autobusowych, lotniczych i portowych, zakładów
przemysłowych, obiektów zajmowanych przez organy ścigania i wymiaru sprawiedliwości,
zakładów dla nieletnich, zakładów karnych i aresztów śledczych oraz ośrodków przystosowania
społecznego, obiektów wojskowych, sportowych, plaż, basenów i kąpielisk oraz innych
miejsc masowych zgromadzeń.
3.
Sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych w miejscach znajdujących się pod zarządem
wojskowym lub jednostek organizacyjnych resortu spraw wewnętrznych - położonych poza
obiektami wymienionymi w art. 14 ust. 1 pkt 6 - może być prowadzona jedynie za zezwoleniem,
o którym mowa w ust. 1, a ponadto za zgodą organów wojskowych określonych przez Ministra
Obrony Narodowej lub organów resortu spraw wewnętrznych określonych przez Ministra
Spraw Wewnętrznych.
4.
Przedstawiciele organizacji społecznych wymienionych w art. 1 mogą uczestniczyć w
kontroli dotyczącej czasu, miejsca i warunków sprzedaży napojów alkoholowych na podstawie
odpowiednich przepisów prawa.
5.
Minister Handlu Wewnętrznego i Usług, w drodze rozporządzenia, określa szczegółowe
zasady usytuowania punktów sprzedaży napojów alkoholowych i tryb wydawania zezwoleń,
o których mowa w ust. 1.