1.
Ceny urzędowe środków spożycia i usług (art. 3 ust. 2 pkt 1) wytwarzanych (świadczonych)
w kraju ustala się na podstawie uzasadnionych kosztów ponoszonych przy produkcji i
sprzedaży tych towarów oraz świadczeniu usług, z uwzględnieniem zysku.
2.
Ceny urzędowe importowanych środków spożycia (art. 3 ust. 2 pkt 1) ustala się w odpowiedniej
relacji do cen obowiązujących na zbliżone towary produkcji krajowej.
3.
Ceny urzędowe środków produkcji i usług (art. 3 ust. 2 pkt 2) wytwarzanych (świadczonych)
w kraju oraz importowanych, w tym szczególnie ceny urzędowe surowców i materiałów,
ustala się na podstawie przeciętnych cen uzyskiwanych lub płaconych w obrotach wolnodewizowych
w handlu zagranicznym.
4.
W razie gdy brak jest warunków do ustalenia cen na wytwarzane w kraju środki produkcji
lub usługi, o których mowa w ust. 3, na podstawie cen kształtujących się w handlu
zagranicznym, ustala się je na podstawie uzasadnionych kosztów produkcji, ponoszonych
przy wytwarzaniu tych towarów lub świadczeniu usług, z uwzględnieniem zysku.
5.
W cenach urzędowych uwzględnia się podatek obrotowy oraz cło, jeżeli na podstawie
odrębnych przepisów sprzedaż podlega obciążeniu podatkiem obrotowym, a import - cłem.
6.
Ceny urzędowe towarów i usług, wymienionych w ust. 1 i 4, ustala się na poziomie niższym
od wynikającego z uzasadnionych kosztów produkcji oraz zysku, jeżeli z ważnych względów
na podstawie odrębnych przepisów przyznana zostanie odpowiednia dotacja na pokrycie
powstającej w ten sposób straty.
7.
Ceny urzędowe towarów i usług, wymienionych w ust. 1, 3 i 4, mogą być zmieniane raz
w roku w wypadku, gdy zmieni się określona w tych przepisach podstawa ustalania cen.
Zmiana cen urzędowych może być dokonywana także w ciągu roku, jeżeli zmiana podstawy
ustalania cen przekracza 10%.
8.
Ceny urzędowe produktów rolnych (art. 3 ust. 2 pkt 3) ustala się w wysokości zapewniającej
opłacalność ich produkcji w podstawowej części gospodarstw rolnych, z uwzględnieniem
stosunku dochodów ludności rolniczej do dochodów ludności nierolniczej. Jeżeli cena
nie zapewnia opłacalności produkcji, powinna ulec odpowiedniej zmianie.
9.
Przy ustalaniu cen urzędowych - poza szczególnie uzasadnionymi wypadkami - należy
kierować się dążeniem do osiągnięcia równowagi rynkowej.
10.
Ceny urzędowe towarów są różnicowane w zależności od poziomu ich jakości, w tym także
od klas i gatunków.
11.
Ceny urzędowe są cenami loco sprzedawca, chyba że w decyzji ustalającej cenę postanowiono
inaczej.
12.
Minister do Spraw Cen, w porozumieniu z Ministrem Finansów, w drodze rozporządzenia,
określa szczegółowe zasady i metody ustalania kosztów uzasadnionych, o których mowa
w ustawie.