1.
Osoby prowadzące na podstawie zezwoleń działalność gospodarczą w zakresie handlu,
gastronomii lub usług hotelarskich mogą zatrudniać w celu nauki zawodu pracowników
młodocianych i pełnoletnich w zawodach określonych klasyfikacją zawodów i specjalności
szkolnictwa zawodowego.
2.
Wykaz zawodów, w których mogą być szkoleni pracownicy wymienieni w ust. 1, oraz wymagania,
jakie powinien spełniać zakład zatrudniający pracowników w celu nauki zawodu, w drodze
rozporządzenia, określa Minister Handlu Wewnętrznego i Usług w porozumieniu z Ministrem
Oświaty i Wychowania, Ministrem Pracy, Płac i Spraw Socjalnych i Przewodniczącym Głównego
Komitetu Turystyki oraz po zasięgnięciu opinii Naczelnej Rady Zrzeszeń Prywatnego
Handlu i Usług.
3.
Zasady, wypełniania obowiązku dokształcania się młodocianych, czas trwania nauki w
poszczególnych zawodach, organizację praktycznej nauki zawodu, zasady i tryb przeprowadzania
egzaminów stwierdzających nabycie kwalifikacji zawodowych, zasady kontroli przebiegu
nauki zawodu, powoływania komisji egzaminacyjnych, tryb wydawania świadectw, wymagania
kwalifikacyjne, zawodowe i pedagogiczne osób prowadzących naukę zawodu, w drodze rozporządzenia,
określa Minister Oświaty i Wychowania w porozumieniu z zainteresowanymi ministrami
oraz po zasięgnięciu opinii Naczelnej Rady Zrzeszeń Prywatnego Handlu i Usług.