1.
Przy produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby, skupie,
przechowywaniu lub sprzedaży grzybów przez zakłady przetwórcze lub handlowe powinna
być zatrudniona osoba posiadająca uprawnienia w zakresie grzyboznawstwa oraz powinny
być przestrzegane inne wymagania niezbędne dla ochrony zdrowia ludzkiego.
2.
Minister Zdrowia i Opieki Społecznej określa w drodze rozporządzenia:
1)
wykazy grzybów jadalnych, wymagania technologiczne ich przetwarzania, skupu, przechowywania
i sprzedaży oraz warunki dyskwalifikacji grzybów do celów spożywczych,
2)
organy właściwe do nadawania uprawnień w zakresie grzyboznawstwa, rodzaje tych uprawnień
oraz warunki ich uzyskiwania i cofania,
3)
wykaz stanowisk, na których powinny być zatrudnione osoby posiadające uprawnienia
w zakresie grzyboznawstwa.
3.
Podjęcie produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby,
prowadzenie skupu, wprowadzanie grzybów do obrotu, ich przechowywanie i transport
może nastąpić jedynie po stwierdzeniu, przez właściwego państwowego inspektora sanitarnego,
spełnienia wymagań niezbędnych do ochrony zdrowia ludzkiego, określonych w odrębnych
przepisach.