Wykaz towarów objętych kontyngentami celnymi ilościowymi, pochodzących z Republiki
Węgier
|
|
|
|
|
|
|
|
Pozycja
|
Kod PCN
|
Wyszczególnienie
|
Preferencyjna stawka celna
|
Kontyngent
|
|
0406
|
0406
|
Sery i twarogi:
|
|
300 ton
|
|
|
0406 10
|
-
Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg:
|
|
|
|
0406 10 20 0
|
- -
O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40%
|
0
|
|
0406 10 80 0
|
- -
Pozostały
|
0
|
|
0406 20
|
-
Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów:
|
|
|
0406 20 10 0
|
- -
Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany
z drobno zmielonymi ziołami
|
0
|
|
0406 20 90 0
|
- -
Pozostały
|
0
|
|
0406 30
|
-
Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany:
|
|
|
0406 30 10 0
|
- -
Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyére i Appenzell i
który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany
do sprzedaży detalicznej o zawartości tłuszczu nie przekraczającej 56% suchej masy
|
|
|
|
- -
Pozostały:
|
|
|
|
- - -
O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej
masie:
|
|
|
0406 30 31 0
|
- - - -
Nie przekraczającej 48%
|
0
|
|
0406 30 39 0
|
- - - -
Powyżej 48%
|
0
|
|
0406 30 90 0
|
- - -
O zawartości tłuszczu w masie powyżej 36%
|
0
|
|
0406 40
|
-
Ser z przerostami niebieskiej pleśni:
|
|
|
0406 40 10 0
|
- -
Roquefort
|
0
|
|
0406 40 50 0
|
- -
Gorgonzola
|
0
|
|
0406 40 90 0
|
- -
Pozostały
|
0
|
|
0406 90
|
-
Pozostałe sery:
|
|
|
0406 90 01 0
|
- -
Do przetworzenia (topienia)
|
0
|
|
|
- -
Pozostałe:
|
|
|
|
- - -
Emmentaler, Gruyére, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell:
|
|
|
|
- - - -
O zawartości tłuszczu w suchej masie 45% lub więcej, dojrzewające przez 3 miesiące
lub więcej:
|
|
|
0406 90 02 0
|
- - - - -
Sery w całości w cenie franco granica powyżej 401,85 ECU, lecz nie przekraczającej
430,62 ECU za 100 kg masy netto
|
0
|
|
0406 90 03 0
|
- - - - -
Sery w całości w cenie franco granica powyżej 430,62 ECU za 100 kg masy netto
|
0
|
|
0406 90 04 0
|
- - - - -
Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej
strony, o masie netto 1 kg lub większej lecz nie przekraczającej 5 kg i w cenie franco
granica powyżej 430,62 ECU, ale nie przekraczającej 459,39 ECU za 100 kg masy netto
|
0
|
|
0406 90 05 0
|
- - - - -
Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej
strony, o masie netto 1 kg lub większej i w cenie franco granica powyżej 459,39 ECU
za 100 kg masy netto
|
0
|
|
0406 90 06 0
|
- - - - -
Kawałki bez skórki, o masie netto poniżej 450 g i w cenie franco granica przekraczającej
499,67 ECU za 100 kg masy netto, pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, w opakowaniach,
na których znajduje się opis sera, zawartość tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie
oraz kraj producenta
|
0
|
|
|
- - - - -
Pozostałe:
|
|
|
0406 90 07 0
|
- - - - - -
Emmentaler
|
0
|
|
0406 90 08 0
|
- - - - - -
Gruyére, Sbrinz
|
0
|
|
0406 90 09 0
|
- - - - - -
Bergkäse, Appenzell
|
0
|
|
|
- - - -
Pozostałe:
|
|
|
0406 90 12 0
|
- - - - -
Emmentaler
|
0
|
|
0406 90 14 0
|
- - - - -
Gruyére, Sbrinz
|
0
|
|
0406 90 16 0
|
- - - - -
Bergkäse, Appenzell
|
0
|
|
0406 90 18 0
|
- - - - -
Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Téte de Moine
|
0
|
|
0406 90 19 0
|
- - -
Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany
z drobno zmielonymi ziołami
|
0
|
|
0406 90 21 0
|
- - -
Cheddar
|
0
|
|
0406 90 23 0
|
- - -
Edam
|
0
|
|
0406 90 25 0
|
- - -
Tilsit
|
0
|
|
0406 90 27 0
|
- - -
Butterkäse
|
0
|
|
0406 90 29 0
|
- - -
Kashkaval
|
0
|
|
|
- - -
Feta:
|
|
|
0406 90 31 0
|
- - - -
Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach
z owczej lub koziej skóry
|
0
|
|
0406 90 33 0
|
- - - -
Pozostałe
|
0
|
|
0406 90 35 0
|
- - -
Kefalo-Tyri
|
0
|
|
0406 90 37 0
|
- - -
Finlandia
|
0
|
|
0406 90 39 0
|
- - -
Jarlsberg
|
0
|
|
|
- - -
Pozostałe:
|
|
|
0406 90 50 0
|
- - - -
Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach
z owczej lub koziej skóry
|
0
|
|
|
- - - -
Pozostałe:
|
|
|
|
- - - - -
O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40% i o zawartości masy wody w substancji
beztłuszczowej:
|
|
|
|
- - - - - -
Nie przekraczającej 47%:
|
|
|
0406 90 61 0
|
- - - - - - -
Grana Padano, Permigiano Reggiano
|
0
|
|
0406 90 63 0
|
- - - - - - -
Fiore Sardo, Pecorino
|
0
|
|
0406 90 69 0
|
- - - - - - -
Pozostałe
|
0
|
|
|
- - - - - -
Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%:
|
|
|
0406 90 73 0
|
- - - - - - -
Provolone
|
0
|
|
0408 90 75 0
|
- - - - - - -
Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano
|
0
|
|
0406 90 76 0
|
- - - - - - -
Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samsř
|
0
|
|
0406 90 78 0
|
- - - - - - -
Gouda
|
0
|
|
0406 90 79 0
|
- - - - - - -
Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio
|
0
|
|
0406 90 81 0
|
- - - - - - -
Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey
|
0
|
|
0406 90 82 0
|
- - - - - - -
Camembert
|
0
|
|
0406 90 84 0
|
- - - - - - -
Brie
|
0
|
|
0406 90 85 0
|
- - - - - - -
Kefalograviera, Kasseri
|
0
|
|
|
- - - - - - -
Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej beztłuszczowej:
|
|
|
0406 90 86 0
|
- - - - - - - -
Powyżej 47 %, ale nie przekraczającej 52%
|
0
|
|
0406 90 87 0
|
- - - - - - - -
Powyżej 52%, ale nie przekraczającej 62%
|
0
|
|
0406 90 88 0
|
- - - - - - - -
Powyżej 62%, ale nie przekraczającej 72%
|
0
|
|
0406 90 93 0
|
- - - - - -
Powyżej 72%
|
0
|
|
0406 90 99 0
|
- - - - -
Pozostałe
|
0
|
|
0701
|
0701
|
Ziemniaki, świeże lub chłodzone
|
|
15 tys. ton
|
|
|
0701 90
|
-
Pozostałe:
|
|
|
|
|
- -
Pozostałe:
|
|
|
|
- - -
Młode:
|
|
|
0701 90 90 0
|
- - -
Pozostałe
|
10
|
|
0703
|
0703
|
Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone:
|
|
10 tys. ton
|
|
|
0703 10
|
-
Cebula i szalotka:
|
|
|
|
|
- -
Cebula:
|
|
|
0703 10 11 0
|
- - -
Dymka
|
10
|
|
0703 10 19 0
|
- - -
Pozostałe
|
10
|
|
0703 10 90 0
|
- -
Szalotka
|
10
|
|
0710
|
0710
|
Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:
|
|
1 500 ton
|
|
|
|
-
Warzywa strączkowe, nawet łuskane:
|
|
|
|
|
0710 21 00 0
|
- -
Groch (Pisum sativum)
|
10
|
|
|
0808
|
0808
|
Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
|
|
20 tys. ton
|
|
|
0808 10
|
-
Jabłka:
|
|
|
|
0808 10 10 0
|
- -
Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia
|
10
|
|
|
- -
Pozostałe:
|
|
|
|
- - -
Od 1 stycznia do 31 marca:
|
|
|
0808 10 51 0
|
- - - -
Odmiany Golden Delicious
|
10
|
|
0808 10 53 0
|
- - - -
Odmiany Grany Smith
|
10
|
|
0808 10 59 0
|
- - - -
Pozostałe
|
10
|
|
|
- - -
Od 1 kwietnia do 30 czerwca:
|
|
|
0808 10 61 0
|
- - - -
Odmiany Golden Delicious
|
10
|
|
0808 10 63 0
|
- - - -
Odmiany Grany Smith
|
10
|
|
0808 10 69 0
|
- - - -
Pozostałe
|
10
|
|
|
- - -
Od 1 do 31 lipca:
|
|
|
0808 10 71 0
|
- - - -
Odmiany Golden Delicious
|
10
|
|
0808 10 73 0
|
- - - -
Odmiany Grany Smith
|
10
|
|
0808 10 79 0
|
- - - -
Pozostałe
|
10
|
|
|
- - -
Od 1 sierpnia do 31 grudnia:
|
|
|
0808 10 92 0
|
- - - -
Odmiany Golden Delicious
|
10
|
|
0808 10 94 0
|
- - - -
Odmiany Grany Smith
|
10
|
|
0808 10 98 0
|
- - - -
Pozostałe
|
10
|
|
1701
|
1701
|
Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
|
|
10 tys. ton
|
|
|
|
-
Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących:
|
|
|
|
1701 12
|
- -
Cukier buraczany:
|
|
|
1701 12 10 0
|
- - -
Do rafinacji
|
35
|
|
1701 12 90 0
|
- - -
Pozostały
|
35
|
|
2204
|
2204
|
Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż
z pozycji nr 2009:
|
|
140 tys. hl
|
|
|
2204 10
|
-
Wino musujące:
|
|
|
|
|
- -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.:
|
|
|
2204 10 11
|
- - -
Szampan:
|
|
|
2204 10 11 1
|
- - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej
niż 22% obj.
|
15 minimum 19 ECU/hl
|
|
2204 10 11 9
|
- - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.
|
33 + 64,35 ECU/hl + 0,11 ECU/kg
|
|
2204 10 19
|
- - -
Pozostałe:
|
|
|
2204 10 19 1
|
- - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej
niż 22% obj.
|
15 minimum 19 ECU/hl
|
|
2204 10 19 9
|
- - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.
|
33 + 64,35 ECU/hl + 0,11 ECU/kg
|
|
- -
Pozostałe:
|
|
|
2204 10 91 0
|
- - -
Asti spumante
|
15 minimum 19 ECU/hl
|
|
2204 10 99 0
|
- - -
Pozostałe
|
15 minimum 19 ECU/hl
|
|
|
-
Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez
dodanie alkoholu:
|
|
|
2204 21
|
- -
W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
|
|
|
2204 21 10
|
- - -
Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi” przytrzymywanymi
przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności
dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym
niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:
|
|
|
2204 21 10 1
|
- - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj.
|
15 minimum 19 ECU/hl
|
|
2204 21 10 9
|
- - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.
|
33 + 64,35 ECU/hl + 0,11 ECU/kg
|
|
|
- - -
Pozostałe:
|
|
|
|
- - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.:
|
|
|
|
- - - - -
Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach:
|
|
|
|
- - - - - -
Białe:
|
|
|
2204 21 11 0
|
- - - - - - -
Alsace
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 12 0
|
- - - - - - -
Bordeaux
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 13 0
|
- - - - - - -
Bourgogne (Burgundy)
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 17 0
|
- - - - - - -
Val de Loire (Loire valley)
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 18 0
|
- - - - - - -
Mosel-Saar-Ruwer
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 19 0
|
- - - - - - -
Pfalz
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 22 0
|
- - - - - - -
Rhreinhessen
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 24 0
|
- - - - - - -
Lazio (Latium)
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 26 0
|
- - - - - - -
Toscana (Tuscany)
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 27 0
|
- - - - - - -
Trentino, Alto Adige i Friuli
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 28 0
|
- - - - - - -
Veneto
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 32 0
|
- - - - - - -
Vinho Verde
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 34 0
|
- - - - - - -
Penedes
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 36 0
|
- - - - - - -
Rioja
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 37 0
|
- - - - - - -
Valencia
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 38 0
|
- - - - - - -
Pozostałe
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
|
- - - - - -
Pozostałe:
|
|
|
2204 21 42 0
|
- - - - - - -
Bordeaux
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 43 0
|
- - - - - - -
Bourgogne (Burgundy)
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 44 0
|
- - - - - - -
Beaujolais
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 46 0
|
- - - - - - -
Côtes du Rhône
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 47 0
|
- - - - - - -
Languedoc-Rousillon
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 48 0
|
- - - - - - -
Val de Loire (Loire valley)
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 62 0
|
- - - - - - -
Piemonte (Piemont)
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 66 0
|
- - - - - - -
Toscana (Tuscany)
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 67 0
|
- - - - - - -
Trentino i Alto Adige
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 68 0
|
- - - - - - -
Veneto
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 69 0
|
- - - - - - -
Dao, Bairrada i Douro
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 71 0
|
- - - - - - -
Navarra
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 74 0
|
- - - - - - -
Penedes
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 76 0
|
- - - - - - -
Rioja
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 77 0
|
- - - - - - -
Valdepenas
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 78 0
|
- - - - - - -
Pozostałe
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
|
- - - - -
Pozostałe:
|
|
|
2204 21 79 0
|
- - - - - -
Białe
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 80 0
|
- - - - - -
Pozostałe
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
|
- - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej
15% obj.:
|
|
|
|
- - - - -
Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
|
|
|
2204 21 81 0
|
- - - - - -
Białe
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 82 0
|
- - - - - -
Pozostałe
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
|
- - - - -
Pozostałe:
|
|
|
2204 21 83 0
|
- - - - - -
Białe
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 84 0
|
- - - - - -
Pozostałe
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
|
- - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej
18% obj.:
|
|
|
2204 21 87 0
|
- - - - -
Marsala
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 88 0
|
- - - - -
Samos i Muskat de Lemnos
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 89 0
|
- - - - -
Port
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 91 0
|
- - - - -
Madeira i Setubal Muscatel
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 92 0
|
- - - - -
Sherry
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 93 0
|
- - - - -
Tokaj (Aszu i Szamorodni)
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 94 0
|
- - - - -
Pozostałe
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
|
- - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej
22 % obj.:
|
|
|
2204 21 95 0
|
- - - - -
Port
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 96 0
|
- - - - -
Madeira, Sherry i Setubal Muscatel
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 97 0
|
- - - - -
Tokaj (Aszu i Szamorodni)
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 98 0
|
- - - - -
Pozostałe
|
15 minimum 10,5 ECU/hl
|
|
2204 21 99 0
|
- - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.
|
33 + 64,35 ECU/hl + 0,11 ECU/kg
|
|
2204 29
|
- -
Pozostałe:
|
|
|
2204 29 10
|
- - -
Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi” przytrzymywanymi
przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczone inaczej, pozostające w wyniku obecności
dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym
niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C
|
|
|
2204 29 10 1
|
- - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj.
|
12,5 minimum 19 ECU/hl
|
|
2204 29 10 9
|
- - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.
|
33 + 64,35 ECU/hl + 0,11 ECU/kg
|
|
|
- - -
Pozostałe:
|
|
|
|
- - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.:
|
|
|
|
- - - - -
Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
|
|
|
|
- - - - - -
Białe:
|
|
|
2204 29 12 0
|
- - - - - - -
Bordeaux
|
12,5 minimum 0,5 ECU/hl
|
|
2204 29 13 0
|
- - - - - - -
Bourgogne (Burgundy)
|
12,5 minimum 0,5 ECU/hl
|
|
2204 29 17 0
|
- - - - - - -
Val de Loire (Loire valley)
|
12,5 minimum 0,5 ECU/hl
|
|
2204 29 18 0
|
- - - - - - -
Pozostałe
|
12,5 minimum 0,5 ECU/hl
|
|
|
- - - - - -
Pozostałe:
|
|
|
2204 29 42 0
|
- - - - - - -
Bordeaux
|
12,5 minimum 0,5 ECU/hl
|
|
2204 29 43 0
|
- - - - - - -
Bourgogne (Burgundy)
|
12,5 minimum 0,5 ECU/hl
|
|
2204 29 44 0
|
- - - - - - -
Beaujolais
|
12,5 minimum 0,5 ECU/hl
|
|
2204 29 46 0
|
- - - - - - -
Côtes du Rhône
|
12,5 minimum 0,5 ECU/hl
|
|
2204 29 47 0
|
- - - - - - -
Languedoc-Rousillon
|
12,5 minimum 0,5 ECU/hl
|
|
2204 29 48 0
|
- - - - - - -
Val de Loire (Loire valley)
|
12,5 minimum 0,5 ECU/hl
|
|
2204 29 58 0
|
- - - - - - -
Pozostałe
|
12,5 minimum 0,5 ECU/hl
|
|
|
- - - - -
Pozostałe:
|
|
|
|
- - - - - -
Białe:
|
|
|
2204 29 62 0
|
- - - - - - -
Sicilia (Sicily)
|
12,5 minimum 0,5 ECU/hl
|
|
2204 29 64 0
|
- - - - - - -
Veneto
|
12,5 minimum 0,5 ECU/hl
|
|
2204 29 65 0
|
- - - - - - -
Pozostałe
|
12,5 minimum 0,5 ECU/hl
|
|
|
- - - - - -
Pozostałe:
|
|
|
2204 29 71 0
|
- - - - - - -
Puglia (Apuglia)
|
12,5 minimum 0,5 ECU/hl
|
|
2204 29 72 0
|
- - - - - - -
Sicilia (Sicily)
|
12,5 minimum 0,5 ECU/hl
|
|
2204 29 75 0
|
- - - - - - -
Pozostałe
|
12,5 minimum 0,5 ECU/hl
|
|
|
- - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej
15 % obj.:
|
|
|
|
- - - - -
Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
|
|
|
2204 29 81 0
|
- - - - - -
Białe
|
12,5 minimum 1,5 ECU/hl
|
|
2204 29 82 0
|
- - - - - -
Pozostałe
|
12,5 minimum 1,5 ECU/hl
|
|
|
- - - - -
Pozostałe:
|
|
|
2204 29 83 0
|
- - - - - -
Białe
|
12,5 minimum 1,5 ECU/hl
|
|
2204 29 84 0
|
- - - - - -
Pozostałe
|
12,5 minimum 1,5 ECU/hl
|
|
|
- - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej
18 % obj.:
|
|
|
2204 29 87 0
|
- - - - -
Marsala
|
12,5 minimum 8,5 ECU/hl
|
|
2204 29 88 0
|
- - - - -
Samos i Muscat de Lemnos
|
12,5 minimum 8,5 ECU/hl
|
|
2204 29 89 0
|
- - - - -
Port
|
12,5 minimum 8,5 ECU/hl
|
|
2204 29 91 0
|
- - - - -
Madeira i Setubal Muscatel
|
12,5 minimum 8,5 ECU/hl
|
|
2204 29 92 0
|
- - - - -
Sherry
|
12,5 minimum 8,5 ECU/hl
|
|
2204 29 93 0
|
- - - - -
Tokaj (Aszu i Szamorodni)
|
12,5 minimum 8,5 ECU/hl
|
|
2204 29 94 0
|
- - - - -
Pozostałe
|
12,5 minimum 8,5 ECU/hl
|
|
|
- - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej
22 % obj.:
|
|
|
2204 29 95 0
|
- - - - -
Port
|
12,5 minimum 8,5 ECU/hl
|
|
2204 29 96 0
|
- - - - -
Madeira, Sherry i Setubal Muscatel
|
12,5 minimum 8,5 ECU/hl
|
|
2204 29 97 0
|
- - - - -
Tokaj (Aszu i Szamorodni)
|
12,5 minimum 8,5 ECU/hl
|
|
2204 29 98 0
|
- - - - -
Pozostałe
|
12,5 minimum 8,5 ECU/hl
|
|
2204 29 99 0
|
- - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.
|
33 + 64,35 ECU/hl + 0,11 ECU/%/hl
|
|
2204 30
|
-
Pozostały moszcz winogronowy:
|
|
|
2204 30 10
|
- -
W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu:
|
|
|
2204 30 10 1
|
- - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj.
|
22,5
|
|
2204 30 10 9
|
- - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.
|
33 + 64,35 ECU/hl + 0,11 ECU/%/hl
|
|
|
- -
Pozostały:
|
|
|
|
- - -
O gęstości 1,33 g/cm3lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej
1% obj.:
|
|
|
2204 30 92 0
|
- - - -
Skoncentrowany
|
32,5
|
|
2204 30 94 0
|
- - - -
Pozostały
|
32,5
|
|
|
- - -
Pozostały:
|
|
|
2204 30 96
|
- - - -
Skoncentrowany:
|
|
|
2204 30 96 1
|
- - - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 22% obj.
|
32,5
|
|
2204 30 96 9
|
- - - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.
|
33 + 64,35 ECU/hl + 0,11 ECU/%/hl
|
|
2204 30 98
|
- - - -
Pozostały:
|
|
|
2204 30 98 1
|
- - - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 22% obj.
|
32,5
|
|
2204 30 98 9
|
- - - - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.
|
33 + 64,35 ECU/hl + 0,11 ECU/%/hl
|
|
2205
|
2205
|
Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:
|
|
42 tys. hl
|
|
|
2205 10
|
-
W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
|
|
|
|
2205 10 10 0
|
- -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej
|
15 minimum 4,25 ECU/hl
|
|
2205 10 90
|
- -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.:
|
|
|
2205 10 90 1
|
- - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18%, ale nie większej niż 22% obj.
|
33 minimum 7,35 ECU/hl + 0,9 ECU/%/hl
|
|
2205 10 90 9
|
- - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.
|
33 minimum 7,35 ECU/hl + 0,9 ECU/%/hl
|
|
2205 90
|
-
Pozostałe:
|
|
|
2205 90 10 0
|
- -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej
|
15 minimum 3 ECU/hl
|
|
2205 90 90
|
- -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.:
|
|
|
2205 90 90 1
|
- - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18%, ale nie większej niż 22% obj.
|
33 minimum 7,35 ECU/hl + 0,9 ECU/%/hl
|
|
2205 90 90 9
|
- - -
O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.
|
33 minimum 7,35 ECU/hl + 0,9 ECU/%/hl
|
|
2208
|
2208
|
Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki,
likiery i inne napoje alkoholowe:
|
|
42 000 l 100% alk.
|
|
|
2208 20
|
-
Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron:
|
|
|
|
|
- -
W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
|
|
|
2208 20 12 0
|
- - -
Cognac
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 20 14 0
|
- - -
Armagnac
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 20 26 0
|
- - -
Grappa
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 20 27 0
|
- - -
Brandy de Jerez
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 20 29 0
|
- - -
Pozostałe
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
|
- -
W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry:
|
|
|
2208 20 40 0
|
- - -
Surowy destylat
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
|
- - -
Pozostałe:
|
|
|
2208 20 62 0
|
- - - -
Cognac
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 20 64 0
|
- - - -
Armagnac
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 20 86 0
|
- - - -
Grappa
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 20 87 0
|
- - - -
Brandy de Jerez
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 20 89 0
|
- - - -
Pozostałe
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 30
|
-
Whisky:
|
|
|
|
- -
Whisky burbońska w pojemnikach zawierających:
|
|
|
2208 30 11 0
|
- - -
2 litry lub mniej
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 30 19 0
|
- - -
Więcej niż 2 litry
|
184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
|
|
|
- -
Szkocka whisky:
|
|
|
|
- - -
Whisky „malt”, w pojemnikach zawierających:
|
|
|
2208 30 32 0
|
- - - -
2 litry lub mniej
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 30 38 0
|
- - - -
Więcej niż 2 litry
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
|
- - -
Whisky „blended”, w pojemnikach zawierających:
|
|
|
2208 30 52 0
|
- - - -
2 litry lub mniej
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 30 58 0
|
- - - -
Więcej niż 2 litry
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
|
- - -
Pozostałe, w pojemnikach zawierających:
|
|
|
2208 30 72 0
|
- - - -
2 litry lub mniej
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 30 78 0
|
- - - -
Więcej niż 2 litry
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
|
- -
Pozostałe, w pojemnikach zawierających:
|
|
|
2208 30 82 0
|
- - -
2 litry lub mniej
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 30 88 0
|
- - -
Więcej niż 2 litry
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 40
|
-
Rumy:
|
|
|
2208 40 10 0
|
- -
W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 40 90 0
|
- -
W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 50
|
-
Giny i gin Geneva:
|
|
|
|
- -
Gin w pojemnikach zawierających:
|
|
|
2208 50 11 0
|
- - -
2 litry lub mniej
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 50 19 0
|
- - -
Więcej niż 2 litry
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
|
- -
Gin Geneva, w pojemnikach zawierających:
|
|
|
2208 50 91 0
|
- - -
2 litry lub mniej
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 50 99 0
|
- - -
Więcej niż 2 litry
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 60
|
-
Vodka:
|
|
|
|
- -
O objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub mniej, w pojemnikach zawierających:
|
|
|
2208 60 11 0
|
- - -
2 litry lub mniej
|
184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
|
|
2208 60 19 0
|
- - -
Więcej niż 2 litry
|
184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
|
|
|
- -
O objętościowej mocy alkoholu większej niż 45,4% obj., w pojemnikach zawierających:
|
|
|
2208 60 91 0
|
- - -
2 litry lub mniej
|
184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
|
|
2208 60 99 0
|
- - -
Więcej niż 2 litry
|
184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
|
|
2208 70
|
-
Likiery i kordiały:
|
|
|
2208 70 10 0
|
- -
W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej
|
184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
|
|
2208 70 90 0
|
- -
W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry
|
184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
|
|
2208 90
|
-
Pozostałe:
|
|
|
|
- -
Arak, w pojemnikach zawierających:
|
|
|
2208 90 11 0
|
- - -
2 litry lub mniej
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 90 19 0
|
- - -
Więcej niż 2 litry
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
|
- -
Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach
zawierających:
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 90 33 0
|
- - -
2 litry lub mniej
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 90 38 0
|
- - -
Więcej niż 2 litry
|
|
|
|
- -
Pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających:
|
|
|
|
- - -
2 litry lub mniej:
|
|
|
2208 90 41 0
|
- - - -
Ouzo
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
|
- - - -
Pozostałe:
|
|
|
|
- - - - -
Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów):
|
|
|
|
- - - - - -
Destylowane z owoców:
|
|
|
2208 90 45 0
|
- - - - - - -
Calvados
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 90 48 0
|
- - - - - - -
Pozostałe
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
|
- - - - - -
Pozostałe:
|
|
|
2208 90 52 0
|
- - - - - - -
Korn
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 90 57 0
|
- - - - - - -
Pozostałe
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 90 69
|
- - - - -
Pozostałe napoje alkoholowe:
|
|
|
2208 90 69 1
|
- - - - - -
Gotowe preparaty ziołowe będące farmaceutykami, na bazie alkoholu
|
3,5
|
|
2208 90 69 9
|
- - - - - -
Pozostałe
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
|
- - -
Więcej niż 2 litry:
|
|
|
|
- - - -
Wódki (z wyłączeniem likierów):
|
|
|
2208 90 71 0
|
- - - - -
Destylowane z owoców
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 90 74 0
|
- - - - -
Pozostałe
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 90 78 0
|
- - - -
Inne napoje alkoholowe
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
|
- -
Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w
pojemnikach zawierających:
|
|
|
2208 90 91 0
|
- - -
2 litry lub mniej
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2208 90 99 0
|
- - -
Więcej niż 2 litry
|
184,6 minimum 4,35 ECU/ %/hl
|
|
2401
|
2401
|
Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe:
|
|
700 ton
|
|
|
2401 10
|
-
Tytoń nie odżyłowany:
|
|
|
|
|
- -
Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu
Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu
Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
|
|
|
2401 10 10 0
|
- - -
Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
|
15 minimum 0,565 ECU/kg
|
|
2401 10 20 0
|
- - -
Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami)
|
15 minimum 0,565 ECU/kg
|
|
2401 10 30 0
|
- - -
Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
|
15 minimum 0,565 ECU/kg
|
|
|
- - -
Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
|
|
|
2401 10 41 0
|
- - - -
Typu Kentucky
|
15 minimum 0,565 ECU/kg
|
|
2401 10 49 0
|
- - - -
Pozostałe
|
15 minimum 0,565 ECU/kg
|
|
|
- -
Pozostałe:
|
|
|
2401 10 50 0
|
- - -
Tytoń suszony powietrzem na jasny
|
15 minimum 0,565 ECU/kg
|
|
2401 10 60 0
|
- - -
Suszony na słońcu tytoń typu Oriental
|
15 minimum 0,565 ECU/kg
|
|
2401 10 70 0
|
- - -
Tytoń suszony powietrzem na ciemny
|
15 minimum 0,565 ECU/kg
|
|
2401 10 80 0
|
- - -
Tytoń suszony ogniowo-rurowo
|
15 minimum 0,565 ECU/kg
|
|
2401 10 90 0
|
- - -
Pozostałe tytonie
|
15 minimum 0,565 ECU/kg
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|