1)
państwowy nadzór standaryzacyjny - ogół czynności wykonywanych przez upoważnioną jednostkę
organizacyjną, weryfikujących jakość handlową towarów rolno-spożywczych w obrocie
z zagranicą,
2)
towary rolno-spożywcze - produkty rolne i spożywcze w postaci surowców lub półproduktów
oraz wyroby gotowe wytwarzane z tych surowców lub półproduktów, zwane dalej „towarami”,
3)
obrót z zagranicą - przywóz towarów z zagranicy oraz wywóz towarów za granicę, niezależnie
od sposobu ich przemieszczania przez granicę celną,
4)
jakość handlowa - cechy towaru ustalone w normach i przepisach międzynarodowych lub
kraju przeznaczenia, dotyczące właściwości organoleptycznych i fizykochemicznych oraz
określone wymaganiami w zakresie klasyfikacji, opakowania, prezentacji, znakowania,
przechowywania i transportu, a nie objęte wymaganiami sanitarnymi, weterynaryjnymi
i fitosanitarnymi,
5)
podmiot dokonujący obrotu z zagranicą - osoba fizyczna, prawna lub jednostka organizacyjna
nie posiadająca osobowości prawnej, dokonująca obrotu z zagranicą na własny rachunek
i we własnym imieniu.