1)
kwota A - maksymalną ilość cukru, jaka może być wyprodukowana w czasie kampanii cukrowniczej
danego roku i przeznaczona na zaopatrzenie rynku krajowego w okresie od dnia 1 października
do dnia 30 września następnego roku,
2)
kwota B - maksymalną ilość cukru, jaka może być wyprodukowana w czasie kampanii cukrowniczej
danego roku i przeznaczona na eksport w postaci cukru lub wyrobów przetworzonych,
w których udział cukru przekracza 20%, w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia
następnego roku, z zastosowaniem dopłat, o których mowa w art. 5 ust. 4,
4)
plantatorzy buraka cukrowego - rolników, ich następców prawnych oraz podmioty gospodarcze,
którzy w okresie pięciu lat przed wykreśleniem przedsiębiorstwa państwowego z rejestru
przedsiębiorstw państwowych dostarczyli do tego przedsiębiorstwa, z prowadzonych gospodarstw
rolnych, co najmniej 50 ton korzeni buraka cukrowego,
5)
producent cukru - podmiot gospodarczy będący właścicielem środków produkcji niezbędnych
do wytworzenia cukru z buraków cukrowych pochodzących z kontraktacji prowadzonej przez
ten podmiot,
6)
produkcja cukru - wytworzenie z buraków cukrowych wszystkich gatunków i rodzajów cukru
zawartego w półproduktach i produktach płynnych, z wyjątkiem melasy.