Ustawaz dnia 29 sierpnia 1997 r.o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami

Art. 1.

1.

Ustawa określa zasady wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich oraz obrotu tymi wyrobami.

2.

Przepisów ustawy nie stosuje się do wyrobów winiarskich wytworzonych domowym sposobem na własny użytek i nie przeznaczonych do obrotu.

Art. 2.

Wyrobami winiarskimi w rozumieniu ustawy są:

1)

wina gronowe będące napojami otrzymywanymi w wyniku fermentacji alkoholowej winogron winorośli właściwej albo ich soków, zawierające 8,5-18% objętościowych alkoholu,

2)

napoje fermentowane:

a)

wina owocowe będące napojami otrzymywanymi w procesie fermentacji alkoholowej owoców ziarnkowych, pestkowych i jagodowych lub ich soków, również zagęszczonych, z ewentualnym dodatkiem sacharozy, wody lub spirytusu, zawierające 9-18% objętościowych alkoholu,

b)

wina aromatyzowane gronowe lub owocowe będące napojami otrzymywanymi z win gronowych lub owocowych z dodatkiem spirytusu, poddane zabiegowi aromatyzowania przez dodanie naturalnych substancji aromatyzujących, ziół i przypraw korzennych, zawierające 12-18% objętościowych alkoholu,

c)

miody pitne będące napojami uzyskiwanymi w procesie fermentacji alkoholowej wodnego roztworu miodu naturalnego (brzeczki miodowej) lub miodu rozcieńczonego sokiem owocowym z ewentualnym dodatkiem ziół aromatycznych i przypraw korzennych, zawierające 9-18% objętościowych alkoholu,

d)

napoje winopochodne będące napojami zawierającymi nie mniej niż 50% objętościowych wina lub miodu pitnego oraz 4,5-15% objętościowych alkoholu,

e)

napoje winopodobne będące napojami zawierającymi 9-15% objętościowych alkoholu, różniące się od win i miodów pitnych udziałem soków owocowych lub naturalnego miodu w nastawach poddanych fermentacji alkoholowej,

f)

napoje niskoalkoholowe będące napojami wytwarzanymi metodą częściowej fermentacji alkoholowej soków owocowych lub gronowych albo uzyskiwanymi w wyniku częściowego lub całkowitego usunięcia alkoholu z win gronowych, zawierające 0,5-9% objętościowych alkoholu.

Art. 3.

1.

Udział soku w nastawach win owocowych w przeliczeniu na soki surowe nie może być mniejszy niż:

1)

50% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów porzeczkowych lub agrestowych,

2)

70% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów jabłkowych lub truskawkowych,

3)

90% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów winogronowych,

4)

60% objętościowych w wypadku pozostałych jednorodnych nastawów owocowych.

2.

W produkcji napojów winopodobnych udział soków w nastawach w przeliczeniu na soki surowe nie może być mniejszy niż:

1)

20% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów porzeczkowych lub agrestowych,

2)

30% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów jabłkowych lub truskawkowych,

3)

45% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów winogronowych,

4)

25% objętościowych w wypadku pozostałych jednorodnych nastawów owocowych.

3.

Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio do nastawów mieszanych z uwzględnieniem proporcjonalnego udziału poszczególnych soków.

Art. 4.

1.

W produkcji miodu pitnego można zastąpić sacharozą najwyżej 20% (wagowo) miodu naturalnego.

2.

W produkcji aromatyzowanych win gronowych lub owocowych udział win gronowych lub owocowych nie może być niższy niż 75% objętościowych.

3.

W produkcji napojów winopodobnych z brzeczki miodowej udział naturalnego miodu nie może być niższy niż 150 kg miodu na 1000 l brzeczki.

4.

W produkcji napojów niskoalkoholowych usuwanie alkoholu może być stosowane wyłącznie metodami fizycznymi.

Art. 5.

1.

Do win i miodów pitnych nie można dodawać wody po zakończeniu procesu ich fermentacji.

2.

Do wyrobów winiarskich nie można dodawać pozostałości odwarowej, stanowiącej odpad w produkcji destylatów winnych, jak również jej koncentratów i produktów fermentacji.

Art. 6.

Wprowadzone do obrotu mogą być jedynie wyroby winiarskie produkowane i rozlewane zgodnie z wymaganiami ustawy i odrębnych przepisów.

Art. 7.

1.

W nazwach win owocowych nie można używać nazw winorośli lub tradycyjnych nazw win gronowych, a w nazwach napojów winopochodnych, winopodobnych oraz niskoalkoholowych - określeń sugerujących, że napoje te są winami lub miodami pitnymi.

2.

Wina owocowe produkowane w kraju z zagęszczonych soków winogronowych lub winogron innych odmian niż winorośl właściwa mogą być nazwane „winami gronowymi krajowymi”.

Art. 8.

Ustawa nie narusza przepisów dotyczących warunków zdrowotnych żywności i żywienia.

Art. 9.

1.

Podjęcie działalności gospodarczej w zakresie wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich wymaga uzyskania koncesji.

2.

Organem właściwym do udzielania, odmowy udzielenia i cofania koncesji jest Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Art. 10.

W sprawach nie uregulowanych w ustawie do koncesji stosuje się przepisy o działalności gospodarczej.

Art. 11.

1.

Wniosek o udzielenie koncesji powinien zawierać:

1)

oznaczenie przedsiębiorcy i jego siedziby,

2)

określenie przedmiotu planowanej działalności oraz zdolności produkcyjnej w skali roku,

3)

tytuł prawny wnioskodawcy do nieruchomości (obiektów produkcyjnych), w których planowana działalność ma być wykonywana,

4)

określenie środków finansowych, jakimi dysponuje wnioskodawca, w celu zagwarantowania prawidłowego wykonywania działalności objętej koncesją.

2.

Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, należy dołączyć:

1)

zaświadczenie banku, w którym prowadzony jest podstawowy rachunek bankowy wnioskodawcy, stwierdzające wielkość posiadanych przez wnioskodawcę środków finansowych,

2)

zaświadczenie o niekaralności osób kierujących działalnością podmiotu ubiegającego się o koncesję, za przestępstwa przeciwko mieniu lub przeciwko dokumentom,

3)

pozytywną opinię techniczno-technologiczną wydaną przez Państwową Inspekcję Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych lub akredytowane jednostki certyfikujące.

3.

Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej określi, w drodze rozporządzenia, warunki, jakie należy spełnić w celu uzyskania pozytywnej opinii techniczno-technologicznej, o której mowa w ust. 2 pkt 3.

Art. 12.

1.

Po spełnieniu warunków określonych w art. 11 wnioskodawcy udziela się koncesji na wyrób i rozlew wyrobów winiarskich.

2.

Koncesja na wyrób i rozlew wyrobów winiarskich powinna określać:

1)

rodzaj działalności objętej koncesją,

2)

miejsce prowadzenia działalności,

3)

termin rozpoczęcia działalności,

4)

wymagania dotyczące wykonywania działalności objętej koncesją, a w szczególności wymagania jakościowe.

Art. 13.

Przedsiębiorca, który uzyskał koncesję, obowiązany jest do:

1)

stosowania Polskich Norm przy wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich,

2)

zawiadomienia organu, która wydał koncesję, o rozpoczęciu lub zaprzestaniu działalności gospodarczej określonej w koncesji,

3)

przestrzegania wymogów szczególnego nadzoru podatkowego.

Art. 14.

Koncesję cofa się w wypadku naruszenia przepisów ustawy, Polskich Norm lub wymagań określonych w koncesji.

Art. 15.

1.

Kto:

1)

produkuje wyroby winiarskie z naruszeniem art. 3-5 i art. 13 lub wprowadza takie wyroby do obrotu albo

2)

sprowadza z zagranicy lub rozlewa wyroby winiarskie nie spełniające wymogów określonych w ustawie lub wprowadza je do obrotu, albo

3)

wbrew art. 7 ust. 1 w nazwach win owocowych używa nazw winorośli lub tradycyjnych nazw win gronowych, a w nazwach napojów winopodobnych, winopochodnych oraz niskoalkoholowych używa określeń sugerujących, że napoje te są winami lub miodami pitnymi
podlega karze grzywny.

2.

Orzekanie w sprawach o czyny wymienione w ust. 1 następuje na podstawie przepisów o postępowaniu w sprawach o wykroczenia.

Art. 16.

1)

w ust. 1 po pkt 5 dodaje się pkt 5a w brzmieniu:
„ 

5a)

wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich,
 ”

2)

po ust. 10 dodaje się ust. 11 w brzmieniu:
„ 

11.

Zasady udzielania koncesji, o których mowa w ust. 1 pkt 5a, określają przepisy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami.
 ”

Art. 17.

Podmioty gospodarcze, prowadzące w dniu wejścia w życie ustawy wyrób lub rozlew wyrobów winiarskich, tracą prawo do dalszego prowadzenia tej działalności, jeżeli w terminie 3 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy nie wystąpią o udzielenie wymaganych koncesji.

Art. 18.

Traci moc ustawa z dnia 18 listopada 1948 r. o produkcji win, moszczów winnych i miodów pitnych oraz o obrocie tymi produktami   (Dz. U. Nr 58, poz. 462, z 1958 r. Nr 45, poz. 224 i z 1988 r. Nr 41, poz. 324).

Art. 19.

Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.