a)
wina owocowe będące napojami otrzymywanymi w procesie fermentacji alkoholowej owoców
ziarnkowych, pestkowych i jagodowych lub ich soków, również zagęszczonych, z ewentualnym
dodatkiem sacharozy, wody lub spirytusu, zawierające 9-18% objętościowych alkoholu,
b)
wina aromatyzowane gronowe lub owocowe będące napojami otrzymywanymi z win gronowych
lub owocowych z dodatkiem spirytusu, poddane zabiegowi aromatyzowania przez dodanie
naturalnych substancji aromatyzujących, ziół i przypraw korzennych, zawierające 12-18%
objętościowych alkoholu,
c)
miody pitne będące napojami uzyskiwanymi w procesie fermentacji alkoholowej wodnego
roztworu miodu naturalnego (brzeczki miodowej) lub miodu rozcieńczonego sokiem owocowym
z ewentualnym dodatkiem ziół aromatycznych i przypraw korzennych, zawierające 9-18%
objętościowych alkoholu,
d)
napoje winopochodne będące napojami zawierającymi nie mniej niż 50% objętościowych
wina lub miodu pitnego oraz 4,5-15% objętościowych alkoholu,
e)
napoje winopodobne będące napojami zawierającymi 9-15% objętościowych alkoholu, różniące
się od win i miodów pitnych udziałem soków owocowych lub naturalnego miodu w nastawach
poddanych fermentacji alkoholowej,
f)
napoje niskoalkoholowe będące napojami wytwarzanymi metodą częściowej fermentacji
alkoholowej soków owocowych lub gronowych albo uzyskiwanymi w wyniku częściowego lub
całkowitego usunięcia alkoholu z win gronowych, zawierające 0,5-9% objętościowych
alkoholu.