1.
Prezes Urzędu Kultury Fizycznej i Turystyki dokonuje kontroli w zakresie spełnienia
przez obiekt hotelarski wymagań przewidzianych dla rodzaju i kategorii, do których
został zaszeregowany.
2.
W razie stwierdzenia, że obiekt hotelarski nie spełnia wymagań przewidzianych dla
rodzaju i kategorii, do których został zaszeregowany, Prezes Urzędu Kultury Fizycznej
i Turystyki występuje do właściwego organu o dokonanie zmiany rodzaju lub kategorii
obiektu.
3.
Organy wymienione w art. 38 mają prawo kontrolować, w zakresie swojej właściwości
miejscowej, przestrzeganie wymagań, określonych w art. 35, w stosunku do wszystkich
obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie.
Jeżeli obiekt, pozostający poza ewidencją organu dokonującego kontroli, nie spełnia
wymagań przewidzianych dla rodzaju i kategorii, do których został zaszeregowany, lub
minimalnych wymagań dla innych obiektów świadczących usługi hotelarskie, organ kontrolujący
zawiadamia organ prowadzący ewidencję obiektu.
4.
Organy, o których mowa w ust. 1 i 3, mogą wykonywać następujące czynności kontrolne:
1)
dokonywać kontroli wszystkich pomieszczeń i urządzeń wchodzących w skład kontrolowanych
obiektów,
2)
żądać od kierownika obiektu oraz od wszystkich osób, które są w tym obiekcie zatrudnione,
pisemnych i ustnych informacji w sprawach objętych kontrolą,
3)
żądać okazania dokumentów potwierdzających spełnienie przez obiekt wymagań, o których
mowa w art. 35 ust. 1 pkt 2.