1)
środki żywienia zwierząt - pasze, dodatki paszowe i premiksy,
2)
pasze - materiały paszowe i mieszanki paszowe,
3)
materiały paszowe - produkty pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego w stanie naturalnym,
świeże lub konserwowane albo przetworzone, oraz inne substancje organiczne, a także
substancje nieorganiczne, przeznaczone do bezpośredniego żywienia zwierząt lub do
sporządzania mieszanek paszowych albo premiksów,
4)
dodatki paszowe - substancje przetworzone lub nieprzetworzone oraz ich mieszaniny
dodawane do pasz w celu:
a)
poprawy cech materiałów paszowych, mieszanek paszowych lub środków spożywczych pochodzenia
zwierzęcego,
b)
zaspokojenia potrzeb żywieniowych zwierząt lub poprawienia cech użytkowych zwierząt
w wyniku wpływu na florę żołądkowo-jelitową lub na strawność paszy,
c)
wprowadzenia składników pokarmowych umożliwiających osiągnięcie szczególnych celów
żywieniowych lub zaspokojenie szczególnych potrzeb żywieniowych w danym okresie,
d)
zapobiegania szkodliwemu wpływowi odchodów zwierzęcych na środowisko lub zmniejszenia
tego wpływu,
5)
premiks - mieszaninę dodatków paszowych lub mieszaninę jednego lub więcej dodatków
paszowych z materiałem paszowym, przeznaczoną do wytwarzania pasz,
6)
mieszanki paszowe - mieszaniny:
a)
materiałów paszowych bez zawartości albo z zawartością dodatku paszowego lub premiksu,
b)
materiału paszowego z dodatkiem paszowym lub premiksem,
7)
mieszanka paszowa pełnoporcjowa - mieszankę paszową przeznaczoną do bezpośredniego
żywienia zwierząt, o składzie wystarczającym do zapewnienia składników pokarmowych
niezbędnych do zaspokojenia dziennych potrzeb żywieniowych zwierząt danego gatunku,
w określonym wieku lub użytkowanych w określony sposób,
8)
mieszanka paszowa uzupełniająca - mieszankę paszową przeznaczoną do stosowania wraz
z innymi paszami, zawierającą składniki pokarmowe lub dodatki paszowe w ilości mniejszej
lub większej niż wymagana w odniesieniu do mieszanki paszowej pełnoporcjowej,
9)
mieszanka paszowa dietetyczna - mieszankę paszową zaspokajającą szczególne potrzeby
żywieniowe, która ze względu na specjalny skład fizykochemiczny lub sposób przygotowania
różni się od powszechnie stosowanych mieszanek paszowych i przeznaczona jest dla zwierząt:
a)
u których procesy trawienia i metabolizmu są tymczasowo zakłócone lub uległy nieodwracalnym
zmianom,
b)
dla których ze względu na stan fizjologiczny wskazane jest kontrolowanie spożycia
określonych substancji w paszach,
10)
jakość środka żywienia zwierząt - ogół cech i kryteriów, za pomocą których charakteryzuje
się środki żywienia zwierząt pod względem ich wartości odżywczej, właściwości organoleptycznych,
mikrobiologicznych, fizykochemicznych, składu, wytwarzania, opakowania, prezentacji
i oznakowania oraz prawidłowości procesów technologicznych wpływających na bezpieczeństwo
zdrowia zwierząt, ludzi i środowiska, wartość pokarmową, a także prawidłowości obrotu,
11)
seria - określoną ilość środka żywienia zwierząt wytworzoną w czasie zmiany produkcyjnej
według tej samej receptury,
12)
obrót - przechowywanie w celu sprzedaży, oferowanie do sprzedaży, sprzedaż i inną
odpłatną lub nieodpłatną formę zbycia,
13)
okres karencji - minimalny czas, jaki powinien upłynąć od dnia zakończenia karmienia
zwierząt paszami zawierającymi określone dodatki paszowe do dnia uboju tych zwierząt
lub wytworzenia środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego o wymaganych cechach jakościowych,
14)
substancje niepożądane - substancje lub produkty, które mogą niekorzystnie wpływać
na zdrowie i cechy użytkowe zwierząt lub obniżać jakość środków spożywczych pochodzenia
zwierzęcego,
15)
okres trwałości - oznaczony okres od daty wytworzenia, w czasie którego prawidłowo
przechowywane środki żywienia zwierząt zachowują wymagane właściwości jakościowe,
16)
zwierzęta - zwierzęta gospodarskie, zwierzęta domowe oraz inne zwierzęta karmione
paszami,
17)
zwierzęta gospodarskie - zwierzęta utrzymywane przez ludzi w celu pozyskania surowców
zwierzęcych oraz konie,
18)
zwierzęta domowe - zwierzęta utrzymywane przez ludzi nie w celu pozyskania surowców
zwierzęcych.