a)
sok winogronowy będący niesfermentowanym, lecz mogącym podlegać fermentacji, ciekłym
produktem o rzeczywistym stężeniu alkoholu nie wyższym niż 1% objętościowy, nadającym
się do bezpośredniego spożycia, otrzymanym w wyniku obróbki świeżych winogron lub
moszczu gronowego albo na drodze odtworzenia z zagęszczonego moszczu gronowego lub
zagęszczonego soku winogronowego,
b)
zagęszczony sok winogronowy będący nieskarmelizowanym sokiem winogronowym o rzeczywistym
stężeniu alkoholu nie wyższym niż 1% objętościowy, otrzymanym przez częściowe usunięcie
wody z soku winogronowego, dokonane metodami innymi niż bezpośrednie nagrzewanie,
w taki sposób, aby wskazania refraktometru przy temperaturze 20°C nie były niższe
niż 50,9% wagowo,
c)
moszcze gronowe będące produktami w stanie ciekłym, o rzeczywistym stężeniu alkoholu
nie wyższym niż 1% objętościowy, otrzymanymi ze świeżych winogron należących do gatunku
winorośli właściwej (Vitis vinifera L.) lub krzyżówek winorośli właściwej z innymi
gatunkami, należącymi do rodzaju - winorośl (Vitis L.), w sposób naturalny lub przy
pomocy procesów fizycznych - rozgniatania lub wytłaczania,
d)
octy winne będące produktami o kwasowości ogólnej wyrażonej jako kwas octowy nie niższej
od 60 gramów na litr, otrzymanymi wyłącznie w wyniku fermentacji octowej wina gronowego,
e)
wina gronowe w trakcie fermentacji będące winami gronowymi, w których fermentacja
alkoholowa nie zakończyła się i z których nie odseparowano osadu,
f)
wina gronowe o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 8,5% do 18% objętościowych, otrzymane
w wyniku całkowitej lub częściowej fermentacji alkoholowej świeżych winogron należących
do gatunku winorośli właściwej (Vitis vinifera L.) lub krzyżówek winorośli właściwej
z innymi gatunkami, należącymi do rodzaju - winorośl (Vitis L.), rozgniecionych lub
nierozgniecionych albo z moszczu gronowego,
g)
wina gronowe likierowe o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 15% do 22% objętościowych
i całkowitym stężeniu alkoholu nie niższym niż 17,5% objętościowych, otrzymane z moszczu
gronowego w trakcie fermentacji, wina gronowego lub mieszanki tych surowców,
h)
wina gronowe musujące o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 8,5% do 18% objętościowych,
otrzymane w wyniku pierwszej albo wtórnej fermentacji alkoholowej świeżych winogron
należących do gatunku winorośli właściwej (Vitis vinifera L.) lub krzyżówek winorośli
właściwej (Vitis vinifera L.) z innymi gatunkami należącymi do rodzaju - winorośl
(Vitis L.), moszczu gronowego lub wina gronowego, zawierające naturalny dwutlenek
węgla pochodzący z procesu fermentacji o ciśnieniu wynoszącym nie mniej niż 3 bary
w temperaturze 20°C, który po otwarciu butelki uchodzi, powodując perlenie się napoju,
i)
wina gronowe musujące gazowane o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 8,5% do 18% objętościowych,
otrzymane z win gronowych, zawierające całkowicie lub częściowo dodany dwutlenek węgla
o ciśnieniu wynoszącym nie mniej niż 3 bary w temperaturze 20°C, który po otwarciu
butelki uchodzi, powodując perlenie się napoju,
j)
wina gronowe półmusujące o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 7% do 18% objętościowych,
otrzymane w wyniku pierwszej albo wtórnej fermentacji alkoholowej świeżych winogron
należących do gatunku winorośli właściwej (Vitis vinifera L.) lub krzyżówek winorośli
właściwej (Vitis vinifera L.) z innymi gatunkami należącymi do rodzaju - winorośl
(Vitis L.), moszczu gronowego lub wina gronowego, pod warunkiem że surowce te mają
całkowite stężenie alkoholu nie niższe niż 9% objętościowych, zawierające naturalny
dwutlenek węgla pochodzący z procesu fermentacji o ciśnieniu wynoszącym od 1,0 do
2,5 bara w temperaturze 20°C, który po otwarciu butelki uchodzi, powodując perlenie
się napoju,
k)
wino gronowe półmusujące gazowane o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 7% do 18% objętościowych,
otrzymane z win gronowych, zawierające całkowicie lub częściowo dodany dwutlenek węgla
o ciśnieniu wynoszącym od 1,0 do 2,5 bara w temperaturze 20°C, który po otwarciu butelki
uchodzi, powodując perlenie się napoju.