16)
towary - zwierzęta, mięso, środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, materiał biologiczny,
niejadalne produkty zwierzęce, środki żywienia zwierząt,
17)
wprowadzanie na rynek - przechowywanie, oferowanie do sprzedaży, sprzedaż bezpośrednią,
dostawę towarów lub każdy inny sposób dysponowania nimi,
18)
handel - wymianę towarów pomiędzy krajami członkowskimi Unii Europejskiej,
19)
stado - zwierzęta tego samego gatunku przebywające na terenie tego samego gospodarstwa
posiadające ten sam status epizootyczny,
20)
produkty - towary inne niż zwierzęta,
21)
posiadacz zwierzęcia - właściciela albo każdą osobę fizyczną lub prawną odpowiedzialną
za zwierzę, nawet tymczasowo,
22)
gospodarstwo - gospodarstwo rolne, przedsiębiorstwo, obiekty budowlane i inne obiekty
lub przestrzenie wolne, gdzie utrzymywane są zwierzęta,
23)
odpady kuchenne - odpady z placówek żywienia zbiorowego, w tym z restauracji, szpitali
i zakładów przetwarzających do celów spożywczych produkty pochodzenia zwierzęcego,
przeznaczone do żywienia świń,
24)
partia towaru - ilość produktów tego samego rodzaju lub pewną liczbę zwierząt tego
samego gatunku objętą tym samym świadectwem zdrowia lub innym dokumentem weterynaryjnym,
dokumentem handlowym, znakiem weterynaryjnym, przewożoną tym samym środkiem transportu
oraz pochodzącą z terytorium jednego państwa lub jego części,
25)
chów - zespół zabiegów zmierzających do pełnego wykorzystania założeń genetycznych
zwierząt, w celu uzyskania od nich określonych produktów lub innych korzyści,
26)
odpady zwierzęce - materiały niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka, z wyjątkiem
ekskrementów i odpadów kuchennych,
27)
materiał niskiego ryzyka - ryby złowione na otwartym morzu przeznaczone na mączkę
rybną; odpady z ryb pochodzące z zakładów przetwórstwa rybnego; wszystkie odpady pochodzenia
zwierzęcego, które nie stanowią zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt pochodzące
od zwierząt uznanych za zdatne do spożycia, w tym skórę, wełnę, sierść, pióra, rogi,
racice, krew,
28)
materiał wysokiego ryzyka - zwłoki zwierząt, z wyjątkiem wymienionych jako materiał
szczególnego ryzyka, w tym zwierząt zabitych ze względów humanitarnych i w trakcie
likwidacji choroby zakaźnej; płody i zwierzęta martwo urodzone; odpady zwierzęce poubojowe,
w tym krew, pochodzące od zwierząt, u których stwierdzono objawy choroby zakaźnej
niebezpiecznej dla ludzi lub zwierząt; niebadane części zwierząt rzeźnych, z wyjątkiem
skóry, włosów, sierści, piór, rogów, wełny i krwi; zwierzęta rzeźne, ryby, dziczyznę
i produkty pochodzenia zwierzęcego niewłaściwej jakości; zwierzęta rzeźne, dziczyznę,
mięso, ryby, produkty mleczne importowane z innych krajów, niespełniające wymagań
polskich; odpady zwierzęce i produkty żywnościowe zawierające pozostałości stanowiące
zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt; ryby wykazujące objawy kliniczne choroby
przenoszącej się na zwierzęta; zawartość przewodu pokarmowego przeżuwaczy; osad z
oczyszczalni zakładów przetwarzających materiał wysokiego i niskiego ryzyka,
29)
materiał szczególnego ryzyka:
a)
czaszka łącznie z mózgiem, gałkami ocznymi i migdałkami, z wyłączeniem języka, oraz
rdzeń kręgowy, pozyskiwane od bydła powyżej dwunastego miesiąca życia, a także otrzymane
z nich produkty,
b)
jelita pozyskiwane od bydła niezależnie od wieku,
c)
głowa łącznie z mózgiem, gałkami ocznymi i migdałkami, z wyłączeniem języka, oraz
rdzeń kręgowy, pozyskiwane od owiec i kóz powyżej dwunastego miesiąca życia lub od
tych, u których wyrżnął się pierwszy stały siekacz, a także otrzymane z nich produkty,
d)
śledziona owiec i kóz bez względu na wiek,
f)
stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej bydła, owiec i kóz,
g)
osad z oczyszczalni ścieków w zakładach przetwarzających materiał szczególnego ryzyka,
30)
region - obszar administracyjny kraju nie mniejszy niż powiat,
31)
miejsce odpoczynku zwierząt - zatwierdzone przez powiatowego lekarza weterynarii miejsce,
w którym zwierzęta są pojone i karmione w czasie przerwy w transporcie,
32)
miejsce gromadzenia zwierząt - zatwierdzone przez powiatowego lekarza weterynarii
miejsce, w którym zwierzęta są przygotowywane do wprowadzenia do obrotu,
33)
kontrola weterynaryjna - kontrolę fizyczną lub kontrolę dokumentów odnoszącą się do
towarów, zmierzającą bezpośrednio lub pośrednio do ochrony zdrowia ludzi i zwierząt,
34)
weterynaryjna kontrola graniczna - kontrolę przeprowadzaną przez granicznego lekarza
weterynarii w punkcie kontroli granicznej w celu ochrony zdrowia ludzi i zwierząt,
35)
kontrola dokumentów - sprawdzenie świadectw zdrowia oraz innych dokumentów towarzyszących
przesyłce, w tym dokumentów handlowych,
36)
świadectwo zdrowia - dokument weterynaryjny określający stan zdrowotny zwierzęcia
lub grupy zwierząt albo jakość zdrowotną produktu pochodzenia zwierzęcego,
37)
kontrola tożsamości - sprawdzenie zgodności pomiędzy świadectwami zdrowia lub innymi
dokumentami towarzyszącymi przesyłce a towarami oraz sprawdzenie obecności i zgodności
stempli lub znaków ze znakami lub stemplami, które powinny występować na partiach
towarów, lub oznaczeń na zwierzętach, a gdy jest to wymagane - plomb założonych przez
urzędowego lekarza weterynarii,
38)
kontrola fizyczna - sprawdzenie towaru i jego otoczenia, w tym pobranie próbek i przeprowadzenie
badań laboratoryjnych, a w przypadku zwierząt - także dodatkowych kontroli weterynaryjnych
podczas kwarantanny, jeżeli zachodzi taka potrzeba,
39)
punkt kontroli granicznej - punkt inspekcyjny, wraz z granicznym inspektoratem weterynarii,
znajdujący się na przejściu granicznym, na którym dokonywana jest weterynaryjna kontrola
graniczna,
40)
osoba zainteresowana ładunkiem - osobę fizyczną lub prawną właściciela, przewoźnika,
spedytora albo ich przedstawiciela lub osobę zgłaszającą towary podlegające weterynaryjnej
kontroli granicznej,
41)
właściwy organ - organ kraju członkowskiego Unii Europejskiej, który jest kompetentny
do dokonywania kontroli weterynaryjnych i zootechnicznych, lub jakikolwiek inny organ,
któremu te kompetencje zostały przekazane przez organ władzy publicznej,
42)
urzędowy lekarz weterynarii - lekarza weterynarii zatrudnionego lub wyznaczonego przez
właściwy organ,
43)
eksport - wywóz towarów do krajów niebędących członkami Unii Europejskiej,
44)
import - przywóz towarów z krajów niebędących członkami Unii Europejskiej,
45)
obrót - wprowadzanie na rynek towarów, handel nimi, ich przywóz, wywóz i przewóz,
46)
premiks leczniczy - każdy weterynaryjny produkt leczniczy lub mieszaninę weterynaryjnych
produktów leczniczych, przeznaczone do wytwarzania paszy leczniczej,
47)
weterynaryjny numer indentyfikacyjny - numer nadawany podmiotom przez organ Inspekcji
Weterynaryjnej służący do identyfikacji produktów pochodzenia zwierzęcego wytworzonych
przez te podmioty.