1)
Agencja - Agencję Rynku Rolnego,
2)
gospodarstwo rolne - grunty rolne wraz z gruntami leśnymi, budynkami lub ich częściami,
urządzeniami i inwentarzem, jeżeli stanowią lub mogą stanowić zorganizowaną całość
gospodarczą, oraz prawami i obowiązkami związanymi z prowadzeniem gospodarstwa rolnego,
3)
mleko - surowe mleko krowie,
4)
dostawca hurtowy - osobę fizyczną, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nieposiadającą
osobowości prawnej, prowadzącą produkcję mleka w posiadanym gospodarstwie rolnym i
sprzedającą je podmiotom skupującym,
5)
dostawca bezpośredni - osobę fizyczną, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nieposiadającą
osobowości prawnej, prowadzącą produkcję mleka w posiadanym gospodarstwie rolnym i
wprowadzającą do obrotu przetwory z tego mleka przeznaczone do bezpośredniego spożycia,
6)
rok referencyjny - okres od dnia 1 kwietnia 2002 r. do dnia 31 marca 2003 r.,
7)
rok kwotowy - okres od dnia 1 kwietnia danego roku kalendarzowego do dnia 31 marca
następnego roku kalendarzowego, z zastrzeżeniem art. 41,
8)
referencyjna zawartość tłuszczu - średnią ważoną zawartość tłuszczu w mleku wyprodukowanym
i wprowadzonym do obrotu przez dostawców hurtowych i dostawców bezpośrednich w roku
referencyjnym, w skali kraju,
9)
zakład przetwórczy - zakład, w którym dokonuje się przerobu mleka na przetwory mleczne,
10)
podmiot skupujący - osobę fizyczną, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nieposiadającą
osobowości prawnej, prowadzącą działalność w zakresie skupu mleka od dostawców hurtowych,
11)
przetwory mleczne - mleko spożywcze, odtłuszczone mleko płynne przeznaczone do skarmiania
zwierząt lub produkcji mieszanek paszowych, odtłuszczone mleko w proszku, maślankę,
jogurt, kefir oraz inne produkty poddane procesowi fermentacji lub zakwaszenia mleka,
niezawierające dodatku w postaci cukru lub innych substancji słodzących, niezawierające
substancji smakowych lub zapachowych i niezawierające dodatku w postaci owoców, w
tym orzechów lub kakao, oraz masło, bezwodny tłuszcz mleczny, sery długo dojrzewające,
12)
Komisja Porozumiewawcza - Komisję Porozumiewawczą do Spraw Mleka i Przetworów Mlecznych
utworzoną na podstawie art. 37.