1)
środki spożywcze - produkty żywnościowe, substancje lub ich mieszaniny zawierające
składniki przeznaczone do odżywiania ludzi, w stanie naturalnym lub przetworzonym,
2)
używki - produkty, substancje lub ich mieszaniny niezawierające składników odżywczych
lub zawierające je w ilościach niemających znaczenia dla odżywiania organizmu ludzkiego,
które jednak ze względu na swoje oddziaływanie fizjologiczne lub cechy organoleptyczne
są przeznaczone do spożywania lub w inny sposób są wprowadzane do organizmu ludzkiego,
3)
dozwolone substancje dodatkowe - substancje niespożywane odrębnie jako żywność, niebędące
typowymi składnikami żywności, posiadające wartość odżywczą lub jej nieposiadające,
których celowe użycie technologiczne w procesie produkcji, przetwarzania, przygotowywania,
pakowania, przewozu i przechowywania spowoduje zamierzone lub spodziewane rezultaty
w środku spożywczym albo w półproduktach będących jego komponentami; dozwolone substancje
dodatkowe mogą stać się bezpośrednio lub pośrednio składnikami żywności lub w inny
sposób oddziaływać na jej cechy charakterystyczne, z wyłączeniem substancji dodawanych
w celu zachowania lub poprawienia wartości odżywczej; dozwolone substancje dodatkowe
mogą być stosowane tylko wtedy, kiedy ich użycie jest technologicznie uzasadnione
i nie stwarza zagrożenia dla zdrowia lub życia człowieka,
4)
suplement diety - skoncentrowane źródło witamin lub składników mineralnych i innych
składników odżywczych występujących pojedynczo lub w kombinacjach, stosowane jako
uzupełnienie spożycia składników odżywczych w normalnej diecie, wyprodukowane w postaci
kapsułek, tabletek, pastylek, pigułek, proszku w saszetkach, płynów w ampułkach lub
w butelkach z kroplomierzem,
5)
inne dodatki do środków spożywczych lub używek - substancje niespożywane odrębnie
jako żywność oraz niebędące charakterystycznymi składnikami żywności, niezależnie
od tego, czy mają wartość odżywczą, które staną się składnikami żywności, jeżeli zostaną
dodane do żywności w procesie produkcji w celu technologicznym,
6)
substancje pomagające w przetwarzaniu - substancje, które nie są same spożywane jako
składniki żywności, celowo stosowane w przetwarzaniu surowców, żywności lub ich składników
dla osiągnięcia zamierzonego celu technologicznego w procesie produkcji, które mogą
spowodować niezamierzone, lecz technicznie nieuniknione występowanie ich pozostałości
lub ich pochodnych w produkcie końcowym, które nie zagrażają zdrowiu oraz nie wywierają
wpływu technologicznego na gotowy produkt,
7)
zanieczyszczenie - każdą substancję, która nie jest celowo dodawana do żywności, a
jest w niej obecna w następstwie procesu produkcji, w tym czynności wykonywanych w
procesie produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz w zabiegach weterynaryjnych, lub nieprawidłowości
występujących w obrocie albo jest następstwem zanieczyszczenia środowiska; termin
ten obejmuje obecne w żywności szkodniki, mikroorganizmy, toksyny, substancje chemiczne
lub inne substancje obce, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka lub
powodować nieprzydatność do spożycia, z wyłączeniem substancji obcych, takich jak
części owadów, włosy zwierząt, części metaliczne i szklane,
8)
produkcja środków spożywczych - działania, których celem jest uzyskanie środków spożywczych,
obejmujące przygotowywanie surowców do przerobu, ich przechowywanie, poddawanie procesom
technologicznym, pakowanie i znakowanie oraz inne przygotowywanie do obrotu, a także
przechowywanie wyrobów gotowych do czasu wprowadzenia ich do obrotu oraz przygotowywanie
w zakładach żywienia zbiorowego lub w innych zakładach potraw, napojów lub wyrobów
garmażeryjnych,
9)
obrót środkami spożywczymi - działania mające na celu dostarczenie gotowych środków
spożywczych oraz surowców lub półproduktów konsumentom lub do zakładów żywienia zbiorowego,
w tym sprzedaż, przechowywanie i przewóz oraz podawanie potraw lub wyrobów garmażeryjnych
w samolotach i innych środkach przewozu,
10)
zakład - miejsce wykonywania działalności gospodarczej w zakresie produkcji i obrotu
żywnością,
11)
zakład żywienia zbiorowego - miejsce prowadzenia działalności w zakresie żywienia
ludzi lub wprowadzania do obrotu wyrobów garmażeryjnych,
12)
system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (Hazard Analysis and Critical
Control Point), zwany dalej „systemem HACCP” - postępowanie mające na celu zapewnienie
bezpieczeństwa żywności poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu
widzenia jakości zdrowotnej żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu
wszystkich etapów procesu produkcji i obrotu żywnością; system ten ma również na celu
określenie metod ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań naprawczych,
13)
jakość zdrowotna żywności - ogół cech i kryteriów, przy pomocy których charakteryzuje
się żywność pod względem wartości odżywczej, jakości organoleptycznej oraz bezpieczeństwa
dla zdrowia konsumenta,
14)
jakość organoleptyczna żywności - zespół cech obejmujących smak, zapach, wygląd, barwę
i konsystencję, które można wyodrębnić i ocenić przy pomocy zmysłów człowieka,
15)
bezpieczeństwo żywności - ogół warunków, które muszą być spełnione, i działań, które
muszą być podjęte na wszystkich etapach produkcji żywności i obrotu żywnością w celu
zapewnienia zdrowia i życia człowieka,
16)
środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego:
a)
środki spożywcze, które ze względu na specjalny skład lub sposób przygotowania różnią
się od środków spożywczych powszechnie spożywanych i przeznaczone są do zaspokajania
szczególnych potrzeb żywieniowych osób, których procesy trawienia i metabolizmu są
zachwiane, lub osób, dla których ze względu na specjalny stan fizjologiczny wskazane
jest kontrolowanie spożycia określonych substancji w żywności; środki te mogą być
określane jako dietetyczne środki spożywcze,
b)
środki spożywcze, które ze względu na specjalny skład lub sposób przygotowania różnią
się od środków spożywczych powszechnie spożywanych i przeznaczone są do zaspokajania
szczególnych potrzeb żywieniowych zdrowych niemowląt i małych dzieci,
c)
posiłki lub zestawy posiłków, jeżeli nie zostały one zaliczone do leków na podstawie
odrębnych przepisów, przeznaczone do usuwania skutków nieprawidłowego odżywiania lub
chorób, ustalone zgodnie ze wskazaniami lekarza i stosowane w sposób przez niego określony,
17)
mleko początkowe - środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego stosowany
w żywieniu niemowląt, pokrywający całkowite zapotrzebowanie żywieniowe przez pierwsze
cztery do sześciu miesięcy życia,
18)
mleko następne - środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego stanowiący
podstawowy składnik stopniowo różnicującej się diety, stosowany w żywieniu niemowląt
powyżej czwartego miesiąca życia,
19)
mieszanka mleczna - środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego stanowiący
połączenie mleka następnego z kleikiem zbożowym, stosowany w żywieniu niemowląt powyżej
czwartego miesiąca życia,
20)
środek spożywczy o niewłaściwej jakości zdrowotnej - środek spożywczy, który nie odpowiada
obowiązującym wymaganiom w zakresie warunków zdrowotnych żywności i żywienia,
21)
środek spożywczy szkodliwy dla zdrowia lub życia człowieka - środek spożywczy, którego
spożycie może spowodować negatywne skutki dla zdrowia lub życia człowieka, jeżeli
zawiera drobnoustroje chorobotwórcze lub zanieczyszczenia pochodzące z mikroorganizmów
lub powstałe w wyniku ich obecności w ilości mogącej stanowić zagrożenie dla zdrowia
lub życia człowieka lub zawiera inne substancje toksyczne niezależnie od ich pochodzenia,
22)
środek spożywczy zepsuty - środek spożywczy, którego skład lub właściwości uległy
zmianom wskutek nieprawidłowości zaistniałych w procesie technologicznym lub pod wpływem
działań czynników naturalnych, takich jak: wilgotność, czas, temperatura lub światło,
albo wskutek obecności mikroorganizmów lub pasożytów, powodując jego nieprzydatność
do spożycia zgodnie z przeznaczeniem,
23)
data minimalnej trwałości - datę, do której prawidłowo przechowywany lub transportowany
środek spożywczy zachowuje pełne właściwości fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne
i organoleptyczne; data powinna być poprzedzona określeniem „najlepiej spożyć przed”,
24)
termin przydatności do spożycia - termin, po upływie którego środek spożywczy traci
przydatność do spożycia; termin ten jest stosowany do oznaczania środków spożywczych
nietrwałych mikrobiologicznie, łatwo psujących się; data powinna być poprzedzona określeniem
„należy spożyć do:”,
25)
środek spożywczy sfałszowany - środek spożywczy, którego skład lub inne właściwości
zostały zmienione, a nabywca nie został o tym poinformowany w sposób określony w art.
24; sfałszowany jest również środek spożywczy, w którym wprowadzone zostały zmiany
mające na celu ukrycie jego rzeczywistego składu lub innych właściwości; środek spożywczy
jest sfałszowany, jeżeli:
a)
dodano do niego substancje zmieniające jego skład i obniżające jego wartość odżywczą,
b)
odjęto lub zmniejszono zawartość jednego lub kilku składników decydujących o wartości
odżywczej lub innej właściwości środka spożywczego mającego wpływ na jego jakość zdrowotną,
c)
dokonano zabiegów, które ukryły rzeczywisty jego skład lub nadały mu wygląd środka
spożywczego o należytej jakości,
d)
podano niezgodnie z prawdą jego nazwę, skład, datę lub miejsce produkcji, termin przydatności
do spożycia lub datę minimalnej trwałości albo w inny sposób nieprawidłowo go oznakowano,
26)
nowa żywność - substancje lub ich mieszaniny, które dotychczas nie były wykorzystywane
do żywienia ludzi, w tym środki spożywcze, używki lub ich składniki:
a)
zawierające lub składające się z genetycznie zmodyfikowanych organizmów albo ich fragmentów,
określonych w odrębnych przepisach,
b)
otrzymane z organizmów, o których mowa w lit. a), ale ich niezawierające,
c)
o nowej lub celowo zmodyfikowanej podstawowej strukturze molekularnej,
d)
wyizolowane z mikroorganizmów, grzybów lub wodorostów lub składające się z nich,
e)
składające się z roślin lub uzyskane z roślin lub ze zwierząt, z wyjątkiem żywności
i składników żywności otrzymanych przy zastosowaniu tradycyjnych metod rozmnażania
lub hodowli,
f)
poddane procesowi technologicznemu niestosowanemu dotychczas, powodującemu istotne
zmiany ich składu lub struktury, który wpływa na wartość odżywczą, metabolizm i zawartość
niepożądanych substancji,
27)
produkt genetycznie zmodyfikowany - produkt składający się z organizmów genetycznie
zmodyfikowanych lub ich fragmentów lub kombinacji, zawierający DNA lub białka z organizmów
genetycznie zmodyfikowanych,
28)
materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością - urządzenia, aparaty, sprzęt,
narzędzia, opakowania i inne materiały, które stykają się w procesie produkcji lub
obrocie ze środkami spożywczymi, używkami, substancjami pomagającymi w przetwarzaniu,
dozwolonymi substancjami dodatkowymi oraz innymi dodatkami do środków spożywczych
i używek,
29)
urzędowa kontrola żywności - kontrolę zgodności środków spożywczych, używek i substancji
pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych, a ponadto substancji
wzbogacających i innych dodatków do środków spożywczych lub używek przeznaczonych
do produkcji tych artykułów oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z
tymi artykułami, z obowiązującymi wymaganiami w zakresie warunków zdrowotnych żywności
i żywienia oraz znakowania żywności, przeprowadzaną przez organy Inspekcji Sanitarnej
i Inspekcji Weterynaryjnej oraz inne uprawnione organy w ramach swoich kompetencji,
30)
laboratorium referencyjne - laboratorium odwoławcze uprawnione przez ministra właściwego
do spraw zdrowia, na podstawie przepisów o systemie oceny zgodności i akredytacji,
stosujące, w zakresie oceny jakości zdrowotnej żywności, wiarygodne metody badań potwierdzone
w systemie badań międzylaboratoryjnych,
31)
żywność - każdą substancję lub produkt przetworzony, częściowo przetworzony lub nieprzetworzony,
przeznaczone do spożycia przez ludzi, z wyłączeniem określonych w przepisach odrębnych
pasz, roślin przed zbiorem, kosmetyków, tytoniu i wyrobów tytoniowych oraz środków
odurzających i substancji psychotropowych.