Ustawaz dnia 18 stycznia 2001 r.o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami

Art. 1.

W ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami   (Dz. U. Nr 124, poz. 783 i z 2001 r. Nr 5, poz. 44) wprowadza się następujące zmiany:

1)

art. 9-14 otrzymują brzmienie:
„ 

Art. 9.

1.

Wykonywanie działalności gospodarczej w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich wymaga uzyskania zezwolenia, zwanego dalej «zezwoleniem».

2.

Zezwolenie na wyrób wyrobów winiarskich może dotyczyć również rozlewu wytworzonych wyrobów.

Art. 10.

Organem właściwym w sprawach wydania, odmowy wydania i cofnięcia zezwolenia jest minister właściwy do spraw rynków rolnych, zwany dalej «organem zezwalającym».

Art. 11.

1.

Wniosek o wydanie zezwolenia, poza wymaganiami określonymi przepisami o działalności gospodarczej, powinien ponadto zawierać informacje dotyczące:

1)

zdolności produkcyjnych posiadanych przez wnioskodawcę urządzeń technicznych w skali roku,

2)

rodzaju przerabianego surowca.

2.

Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dołącza się:

1)

dokument potwierdzający tytuł prawny wnioskodawcy do obiektów budowlanych, w których ma być wykonywana działalność gospodarcza objęta wnioskiem,

2)

zaświadczenia właściwego urzędu skarbowego oraz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych stwierdzające, że wnioskodawca nie zalega wobec nich z wpłatami należności,

3)

zaświadczenie o niekaralności przedsiębiorcy ubiegającego się o zezwolenie, będącego osobą fizyczną, lub członków zarządu osoby prawnej, za przestępstwa przeciwko mieniu i wiarygodności dokumentów,

4)

pozytywną opinię techniczno-technologiczną w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich, wydaną przez właściwego, ze względu na planowane miejsce wykonywania działalności gospodarczej, wojewódzkiego inspektora skupu i przetwórstwa artykułów rolnych, potwierdzającą spełnianie przez przedsiębiorcę warunków, o których mowa w art. 12 ust. 1 pkt 1 i 2,

5)

zaświadczenia komendanta powiatowego Państwowej Straży Pożarnej, powiatowego inspektora sanitarnego oraz wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska, stwierdzające, że obiekty budowlane i urządzenia techniczne przeznaczone do wykonywania działalności gospodarczej objętej wnioskiem spełniają wymagania określone w przepisach o ochronie przeciwpożarowej, sanitarnych i o ochronie środowiska.

Art. 12.

1.

Zezwolenie wydaje się, jeżeli:

1)

przedsiębiorca dysponuje obiektami budowlanymi wyposażonymi w:

a)

zbiorniki do magazynowania i przechowywania wyrobów winiarskich, których całkowita pojemność technologiczna powinna wynosić co najmniej 50% miesięcznej wielkości produkcji win gronowych, 75% miesięcznej wielkości produkcji napojów fermentowanych, a w przypadku rozlewu wyrobów winiarskich pojemność technologiczna zbiorników powinna wynosić co najmniej 25% miesięcznej wielkości rozlewu,

b)

urządzenia filtracyjne zapewniające uzyskanie wymaganej klarowności wyrobów winiarskich,

c)

urządzenia do przygotowywania opakowań jednostkowych, w szczególności urządzenia do ich mycia i dezynfekcji,

d)

urządzenia do napełniania opakowań jednostkowych,

2)

w obiektach produkcyjnych znajduje się laboratorium umożliwiające przeprowadzanie analiz fizykochemicznych produkowanych i rozlewanych wyrobów winiarskich w zakresie spełniania przez nie wymogów określonych w odrębnych przepisach,

3)

wniosek spełnia warunki określone w art. 11 ust. 1,

4)

do wniosku dołączono dokumenty, o których mowa w art. 11 ust. 2.

2.

Warunki, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c) i d), nie dotyczą przedsiębiorców ubiegających się o uzyskanie zezwolenia na produkcję wyrobów winiarskich bez ich rozlewu do opakowań jednostkowych.

3.

Zezwolenie określa w szczególności:

1)

rodzaj działalności gospodarczej objętej zezwoleniem,

2)

wielkość produkcji w skali roku zgodną ze zdolnościami produkcyjnymi posiadanych przez przedsiębiorcę urządzeń technicznych,

3)

miejsce wykonywania działalności gospodarczej.

Art. 13.

W razie powzięcia przez organ zezwalający informacji lub stwierdzenia okoliczności uzasadniających cofnięcie zezwolenia, organ ten wszczyna z urzędu postępowanie w tej sprawie.

Art. 14.

1.

Przedsiębiorca, który uzyskał zezwolenie, oprócz wymagań określonych odrębnymi przepisami, jest obowiązany do:

1)

wdrożenia systemu wewnętrznej kontroli obejmującego w szczególności:

a)

częstotliwość i sposób pobierania próbek do badań jakościowych,

b)

metody badań,

c)

sposób postępowania z produktami nieodpowiadającymi wymaganiom jakościowym,

2)

dysponowania planem zakładu obejmującym w szczególności pomieszczenia produkcyjne, magazynowe, socjalne i sanitarne, z zaznaczeniem:

a)

linii technologicznych,

b)

dróg przemieszczania surowców i produktów gotowych,

c)

stanowisk pracy,

3)

stosowania Polskich Norm dotyczących wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich,

4)

wyznaczenia osoby odpowiedzialnej za kontrolę jakości.

2.

W przypadku zakończenia działalności gospodarczej określonej w zezwoleniu przedsiębiorca jest obowiązany zawiadomić o tym, w terminie 14 dni, organ zezwalający.
 ”
 ;

2)

w art. 15 w ust. 1 w pkt 1 wyrazy „art. 13” zastępuje się wyrazami „art. 14 ust. 1 pkt 3 i ust. 2”.

Art. 2.

Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z tym że art. 14 ust. 1 pkt 3 traci moc z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.