Sektor mistrzów-rzemieślników („Mester"/"Meister"/"Maître”) odpowiadający kształceniu
i szkoleniu w zakresie działalności rzemieślniczej
Następujące szkolenie:
w Danii:
trwające łącznie czternaście lat, w tym pięcioletnie szkolenie zawodowe, podzielone
na dwuipółletnie szkolenie teoretyczne prowadzone w instytucji kształcenia zawodowego
oraz dwuipółletnie szkolenie praktyczne prowadzone w miejscu pracy, zakończone uznanym
egzaminem w zakresie działalności rzemieślniczej i uprawniające do używania tytułu
„Mester”,
-
- technik ortopedyczny („ortopaedimekaniker”),
trwające łącznie dwanaście i pół roku, w tym trzyipółletnie szkolenie zawodowe, podzielone
na sześciomiesięczne szkolenie teoretyczne prowadzone w instytucji szkolenia zawodowego
oraz trzyletnie szkolenie praktyczne w miejscu pracy, zakończone uznanym egzaminem
z zakresu działalności rzemieślniczej i uprawniające do używania tytułu „Mester”,
-
- obuwnik ortopedyczny („ortopaediskomager”),
trwające trzynaście i pół roku, w tym czteroipółletnie szkolenie zawodowe podzielone
na dwuletnie szkolenie teoretyczne prowadzone w instytucji szkolenia zawodowego oraz
dwuipółletnie szkolenie praktyczne prowadzone w miejscu pracy, zakończone uznanym
egzaminem z zakresu działalności rzemieślniczej i uprawniające do używania tytułu
„Mester”;
w Niemczech:
-
-
-
-
technik dentystyczny („Zahntechniker”),
-
-
bandażysta ortopedyczny („Bandagist”),
-
-
protetyk słuchu („Hoehrgeraeteakustiker”),
-
-
technik ortopedyczny („Orthopaediemechaniker”),
-
-
obuwnik ortopedyczny („Orthopaedieschuhmacher”),
w Luksemburgu:
-
-
-
-
technik dentystyczny („mécanicien dentaire”),
-
-
protetyk słuchu („audioprothésiste”),
-
-
technik ortopedyczny/ bandażysta („mécanicien orthopédiste/bandagiste”),
-
-
obuwnik ortopedyczny („orthopédiste-cordonnier”),
trwające łącznie czternaście lat, w tym co najmniej pięcioletnie szkolenie odbywane
w oparciu o określony ramowy program szkolenia, częściowo w miejscu pracy, a częściowo
w instytucji szkolenia zawodowego, zakończone egzaminem, którego zaliczenie warunkuje
wykonywanie jakiejkolwiek działalności wymagającej nabycia określonych umiejętności
zarówno niezależnie, jak i w charakterze pracownika najemnego o porównywalnym poziomie
odpowiedzialności;
w Austrii:
-
-
bandażysta („Bandagist”),
-
-
gorseciarz („Miederwarenerzeuger”),
-
-
-
-
obuwnik ortopedyczny („Orthopaedieschuhmacher”),
-
-
technik ortopedyczny („Orthopaedietechniker”),
-
-
technik dentystyczny („Zahntechniker”),
-
-
trwające co najmniej czternaście lat, w tym co najmniej pięcioletnie szkolenie odbywane
w oparciu o określony ramowy program szkolenia, podzielone na co najmniej trzyletni
staż, obejmujący szkolenie prowadzone częściowo w miejscu pracy i częściowo w instytucji
szkolenia zawodowego, oraz co najmniej dwuletni okres praktyki zawodowej i szkolenia
zakończony egzaminem mistrzowskim, potwierdzającym prawo do wykonywania zawodu, szkolenia
stażystów i używania tytułu „Meister”,
szkolenie mistrzów-rzemieślników w dziedzinie rolnictwa i leśnictwa, a zwłaszcza:
-
-
w rolnictwie („Meister in der Landwirtschaft”),
-
-
w gospodarstwie wiejskim („Meister in der laendlichen Hauswirtschaft”),
-
-
w ogrodnictwie („Meister im Gartenbau”),
-
-
w uprawie warzyw („Meister im Feldgemuesbau”),
-
-
w sadownictwie i przetwórstwie owoców („Meister im Obstbau und in der Obstverwertung”),
-
-
w uprawie winorośli i technikach winiarskich („Meister im Weinbau und in der Kellerwirtschaft”),
-
-
w mleczarstwie i serowarstwie („Meister in der Molkerei- und Kaesereiwirtschaft”),
-
-
w hodowli koni („Meister in der Pferdewirtschaft”),
-
-
w rybactwie śródlądowym („Meister in der Fischereiwirtschaft”),
-
-
w hodowli drobiu („Meister in der Gefluegelwirtschaft”),
-
-
w pszczelarstwie („Meister in der Bienenwirtschaft”),
-
-
w gospodarce leśnej („Meister in der Forstwirtschaft”),
-
-
w leśnictwie („Meister in der Forstgarten- und Forstpflegewirtschaft”),
-
-
w składowaniu produktów rolnych („Meister in der landwirtschaftlichen Lagerhaltung”),
trwające łącznie co najmniej piętnaście lat, w tym co najmniej sześcioletnie szkolenie
prowadzone w oparciu o określony ramowy program szkolenia, podzielone na co najmniej
trzyletni staż, obejmujący szkolenie prowadzone częściowo w miejscu pracy i częściowo
w instytucji szkolenia zawodowego, oraz trzyletnią praktykę zawodową, zakończone egzaminem
mistrzowskim w danym zawodzie, potwierdzającym prawo do wykonywania zawodu, szkolenia
stażystów i używania tytułu „Meister”.