1.
Agencja, na podstawie przyjętego przez Radę Ministrów programu, może przekazać za
częściową odpłatnością albo bezpłatnie część zapasów produktów rolnych i ich przetworów
oraz produktów i półproduktów żywnościowych na potrzeby:
1)
niektórych jednostek sektora finansów publicznych, a w szczególności: jednostek organizacyjnych
pomocy społecznej, szpitali, jednostek wojskowych, szkół i placówek oświatowo-wychowawczych
oraz zakładów karnych,
2)
organizacji pozarządowych wykonujących zadania z zakresu pomocy społecznej lub udzielających
pomocy humanitarnej.
2.
Program, o którym mowa w ust. 1, przyjmuje Rada Ministrów, uwzględniając sytuację
na rynkach rolnych, stan zapasów i rezerw Agencji Rynku Rolnego, terminy przydatności
do spożycia produktów rolnych i spożywczych oraz konieczny nadzór nad ich rozdziałem,
określając w szczególności:
1)
zaopiniowany przez Radę Agencji Rynku Rolnego limit wartościowy i ilościowy artykułów
rolnych i spożywczych możliwych do przekazania z zapasów Agencji w danym roku budżetowym,
2)
kryteria udzielania pomocy w formie bezpłatnej,
3)
kryteria udzielania pomocy za częściową odpłatnością,
4)
zasady oceny przez właściwych ministrów składanych wniosków.
3.
Po przyjęciu programu Prezes Agencji, w uzgodnieniu z ministrem właściwym do spraw
rynków rolnych oraz właściwymi ministrami, ustala w szczególności:
1)
rodzaj i ilość produktów przekazywanych poszczególnym podmiotom,
2)
termin i sposób przekazania produktów.
4.
Prezes Agencji ogłasza corocznie, do dnia 31 marca, w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej
Polskiej „Monitor Polski” informację o realizacji zadań Agencji wynikających z programu,
o którym mowa w ust. 1.