Jeżeli kontrola weterynaryjna przeprowadzana w miejscu przeznaczenia przesyłki produktów
wymienionych w przepisach wskazanych w załączniku nr 2 lub podczas ich transportu
wykazuje obecność czynników zakaźnych powodujących choroby, o których mowa w przepisach
Unii Europejskiej o zgłaszaniu chorób zwierząt we Wspólnocie, zoonozy lub inne choroby
lub jakąkolwiek przyczynę, która może stanowić źródło poważnego zagrożenia dla zdrowia
zwierząt lub ludzi, lub kontrola ta wykazuje, że produkty pochodzą z regionu dotkniętego
chorobą zakaźną, to powiatowy lekarz weterynarii nakazuje, w drodze decyzji, zniszczenie
lub wykorzystanie w inny sposób tej partii produktów zgodnie z przepisami Unii Europejskiej,
z wyjątkiem produktów poddawanych jednej z obróbek, o których mowa w przepisach Unii
Europejskiej
7)Zgodnie z art. 4 dyrektywy Rady z dnia 22 stycznia 1980 r. 80/215/EWG w sprawie problemów
sanitarnych zwierząt wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi..