Ustawaz dnia 2 lipca 2004 r.o zmianie ustawy o nadmiernych zapasach produktów rolnych i produktów cukrowych

Spis treści

Art. 1.

W ustawie z dnia 16 kwietnia 2004 r. o nadmiernych zapasach produktów rolnych i produktów cukrowych   (Dz. U. Nr 97, poz. 964) wprowadza się następujące zmiany:

1)

po art. 1 dodaje się art. 1a w brzmieniu:
„ 

Art. 1a.

Przepisów niniejszej ustawy nie stosuje się do tego produktu rolnego wymienionego w załączniku, który zostanie skreślony przez Komisję Europejską z rozporządzenia, o którym mowa w art. 1 pkt 1 lit. a.
 ”
 ;

2)

załącznik do ustawy otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszej ustawy.

Art. 2.

Ustawa wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Załącznik   -   Wielkości zapasów produktów rolnych, powyżej których ich właściciele lub samoistni posiadacze składają informacje dotyczące stanu zapasów tych produktów


Lp.
Kod CN
Opis produktu rolnego
Wielkość zapasów, powyżej których składa się informację
1
2
3
4
1
0201 30 00
Mięso z bydła, świeże lub schłodzone, bez kości
100 ton
2
0202 30 10
Mięso z bydła, zamrożone, bez kości, ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci „kompensowane” w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną, z wyłączeniem polędwicy, w jednym kawałku
100 ton
3
0202 30 50
Mięso z bydła, zamrożone, bez kości, rostbef, antrykot i szponder, kawałki
100 ton
4
0202 30 90
Mięso z bydła, zamrożone, pozostałe, bez kości (tj. bez ćwierci przednich całych lub pokrojonych na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci „kompensowanych” w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną, z wyłączeniem polędwicy, w jednym kawałku oraz rostbefu, antrykotu i szpondra, kawałki)
100 ton
5
0204 30 00
Tusze i półtusze z jagniąt, zamrożone
10 ton
6
0204 43 10
Mięso jagnięce, bez kości, zamrożone
10 ton
7
0206 29 91
Przepona gruba i przepona cienka z bydła, zamrożone, nie do produkcji wyrobów farmaceutycznych
5 ton
8
0207 14 10
Mięso (kawałki, bez kości) i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, zamrożone
100 ton
9
0207 14 70
Mięso (kawałki, z kośćmi, pozostałe) i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, zamrożone
100 ton
10
0402 10
Mleko i śmietana, w proszku, granulkach lub w innej postaci stałej, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego
50 ton
11
0402 21
Mleko i śmietana, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy
50 ton
12
0405 10
Masło naturalne otrzymane z mleka, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy
50 ton
13
0405 90 10
Pozostałe masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania, o zawartości tłuszczu 99,3% masy i większej oraz o zawartości wody nieprzekraczającej 0,5% masy
50 ton
14
0406
Sery i twarogi
50 ton
15
0703 20 00
Czosnek świeży lub schłodzony
5 ton
16
0711 51 00
Grzyby z rodzaju Agaricus, zakonserwowane tymczasowo, nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia
3 tony
17
1001
Pszenica i meslin
1 000 ton
18
1002 0000
Żyto
1 000 ton
19
1003 00
Jęczmień
1 000 ton
20
1004 00 00
Owies
1 000 ton
21
1005
Kukurydza
1 000 ton
22
1006 10
Ryż niełuskany
20 ton
23
1006 20
Ryż łuskany (brązowy)
20 ton
24
1006 30
Ryż całkowicie lub częściowo bielony, nawet polerowany lub glazurowany
20 ton
25
1006 40
Ryż łamany
20 ton
26
1007 00
Ziarno sorgo
1 000 ton
27
1008
Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża
1 000 ton
28
1101 00
Mąka pszenna lub z meslin
200 ton
29
1102
Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslin
200 ton
30
1103
Kasze, mączki i granulki zbożowe
200 ton
31
1104
Ziarna zbóż obrobione w inny sposób, z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone
50 ton
32
1107
Słód, nawet palony
30 ton
33
1108
Skrobie; inulina
100 ton
34
1509
Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie
3 tony
35
1510 00
Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509
3 tony
36
1602 32 11
Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane, z drobiu z gatunku Gallus domesticus, objętego pozycją 0105, zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów drobiowych, niegotowane
100 ton
37
Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% masy fruktozy
3 tony
38
Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20% masy, ale mniej niż 50% masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego
3 tony
39
Pozostałe cukry, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami wyrobów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50% masy fruktozy
5 ton
40
2003 10 20
Grzyby z rodzaju Agaricus, tymczasowo zakonserwowane, gotowane
10 ton
41
2003 10 30
Pozostałe grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym
10 ton
42
2008 30 55
Mandarynki (włączając tangeryny i satsuma); klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy cytrusowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg
10 ton
43
2008 30 75
Mandarynki (włączając tangeryny i satsuma); klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy cytrusowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
10 ton
       

(1)
z wyjątkiem 1702 30 10
(2)
z wyjątkiem 1702 40 10
(3)
ograniczone do 1702 90 10, 1702 90 50, 1702 90 75, 1702 90 79.