Organami i jednostkami organizacyjnymi właściwymi w sprawach kontroli i certyfikacji
w rolnictwie ekologicznym są:
1)
minister właściwy do spraw rolnictwa - upoważniający jednostki certyfikujące, akredytowane
w zakresie rolnictwa ekologicznego, zgodnie z Polską Normą PN-EN 45011 „Wymagania
ogólne dotyczące działania jednostek prowadzących systemy certyfikacji wyrobów”, zwane
dalej „jednostkami certyfikującymi”, do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i
cofania certyfikatów potwierdzających, że płody rolne nieprzetworzone oraz produkty
z nich powstałe, w tym także zwierzęta oraz produkty i przetwory pochodzenia zwierzęcego,
zostały wyprodukowane lub przetworzone zgodnie z rozporządzeniem, o którym mowa w
art. 1 pkt 1, zwanych dalej „certyfikatami zgodności”;
2)
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwana dalej „Inspekcją”:
a)
sprawująca nadzór nad upoważnionymi przez ministra właściwego do spraw rolnictwa jednostkami
certyfikującymi, zwanymi dalej „upoważnionymi jednostkami certyfikującymi”,
b)
przyjmująca zgłoszenia producentów podejmujących działalność w rolnictwie ekologicznym,
c)
upoważniająca, na zasadach określonych w rozporządzeniach, o których mowa w art. 1
pkt 1 i 3, producentów do przywozu produktów rolnictwa ekologicznego z krajów trzecich
niewymienionych na liście Komisji Europejskiej stanowiącej załącznik do rozporządzenia,
o którym mowa w art. 1 pkt 2, sporządzonej na podstawie art. 11 rozporządzenia, o
którym mowa w art. 1 pkt 1,
d)
dokonująca kontroli produktów rolnictwa ekologicznego pochodzących z krajów trzecich,
o których mowa w lit. c, w tym kontroli granicznej,
e)
gromadząca i przechowująca informacje o producentach oraz udostępniająca je podmiotom
zainteresowanym, na zasadach określonych w rozporządzeniu, o którym mowa w art. 1
pkt 1;
3)
upoważnione jednostki certyfikujące przeprowadzające kontrole oraz wydające i cofające
certyfikaty zgodności.