|
1
|
Obiekt stanowi odrębny budynek lub wydzieloną część budynku, lub zespół budynków wraz
z infrastrukturą towarzyszącą
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
2
|
Obiekty całoroczne zlokalizowane w wielu budynkach powinny być połączone stałymi zabudowanymi
przejściami, zapewniającymi dostęp do wszystkich usług w obiekcie Wymaganie to nie dotyczy obiektów zlokalizowanych w miejscowościach o charakterze
wypoczynkowo-rekreacyjnym, które uzyskały zaszeregowanie na podstawie rozporządzenia
Ministra Gospodarki z dnia 13 czerwca 2001 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych
obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (Dz. U. Nr 65, poz. 665 oraz
z 2002 r. Nr 142, poz. 1190)
|
o
|
|
o
|
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
I. Zewnętrzne elementy zagospodarowania i urządzenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3
|
Bezpośrednie wejście do hallu recepcyjnego, chronione przed nadmiernym napływem powietrza
z zewnątrz
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
4
|
Górna osłona nad głównym wejściem, usytuowanie wejścia we wnęce lub zapewnienie drzwi
automatycznie otwieranych
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
5
|
Górna osłona nad podjazdem do obiektu na wysokości co najmniej 4,5 m
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
6
|
Oddzielne wejście i wydzielona droga bagażu gości
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7
|
Wydzielona droga dostaw - nie dotyczy hoteli *** w zwartej zabudowie miejskiej
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
8
|
Zagospodarowanie otoczenia obiektu obejmujące utwardzoną nawierzchnię dojazdów i dojść,
należyte utrzymanie zieleni ozdobnej i izolacyjnej, oświetlenie terenu i oddzielenie
części gospodarczej od części dostępnej dla gości
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
9
|
Strzeżone garaże lub strzeżone parkingi, w motelach zapewniające miejsca postojowe
dla wszystkich j.m. Nie dotyczy hoteli zlokalizowanych w zwartej zabudowie miejskiej,
w których należy zapewnić miejsce postojowe na czas przyjazdu i odjazdu gości
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
10
|
Parkingi lub miejsca postojowe przy obiekcie zapewniające miejsca postojowe dla wszystkich
j.m.
|
|
|
|
|
|
o
|
|
o
|
|
o
|
|
|
II. Instalacje i urządzenia techniczne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
11
|
W części ogólnodostępnej obejmującej halL recepcyjny, sale gastronomiczne i wielofunkcyjne:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1)
klimatyzacja lub inne urządzenia i systemy zapewniające wymianę powietrza i utrzymanie
temperatury 18-21° oraz wilgotność 45-60%
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
12
|
W części pobytowej - j.m.:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1)
klimatyzacja lub inne urządzenia i systemy zapewniające wymianę powietrza i utrzymanie
temperatury 18-21 °C, wilgotność 45-60%
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
13
|
Wentylacja mechaniczna wyciągowa w w.h.s. - dla ** i * dopuszcza się wentylację grawitacyjną,
przy centralnym zaopatrzeniu w ciepłą wodę, w w.h.s. z oknem lub przy kubaturze kabin
ustępowych przekraczającej 6,5 m3
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
14
|
Ogrzewanie w całym obiekcie lub w części nieklimatyzowanej
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
15
|
Instalacja sanitarna: zimna i ciepła woda przez całą dobę
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
16
|
Komfort akustyczny w całym obiekcie zgodnie z Polską Normą
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
17
|
Oświetlenie dostosowane do charakteru pomieszczeń
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
18
|
Telefon i faks dostępny dla gości w recepcji
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
19
|
Dostęp do internetu w pokojach lub na odrębnych stanowiskach
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
20
|
Instalacja radiowo-telewizyjna przystosowana do odbioru programów lokalnych i satelitarnych
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
21
|
Dźwigi osobowe /ew. schody ruchome/ w obiektach:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1)
poniżej kondygnacji 0, o ile są tam usytuowane pomieszczenia usługowe (np. garaże,
zespół odnowy biologicznej)
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2)
powyżej 1 kondygnacji w części przeznaczonej dla gości
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3)
powyżej 2 kondygnacji w części przeznaczonej dla gości
|
|
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
4)
powyżej 3 kondygnacji w części przeznaczonej dla gości
|
|
|
|
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
5)
powyżej 4 kondygnacji w części przeznaczonej dla gości
|
|
|
|
|
|
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
22
|
Oddzielny dźwig towarowo-osobowy, o ile wymagany jest dźwig osobowy
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
23
|
Dwustronne zasilanie energetyczne lub awaryjny agregat prądotwórczy w obiektach powyżej:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1)
150 j.m.
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2)
200 j.m.
|
|
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
3)
300 j.m.
|
|
|
|
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
III. Podstawowe elementy dotyczące funkcji, programu obsługowego i użytkowości obiektu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
24
|
Hall recepcyjny wielofunkcyjny:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1)
o powierzchni minimum (w m2) do 50 j.m.
|
50
|
50
|
30
|
30
|
20
|
20
|
20
|
20
|
10
|
10
|
|
2)
o powierzchni dodatkowej (w m2) dla każdej j.m. powyżej 50
|
0,8
|
0,8
|
0,5
|
0,5
|
0,3
|
0,3
|
0,2
|
0,2
|
0,1
|
0,1
|
|
25
|
Zespół higieniczno-sanitarny przy części ogólnodostępnej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wyposażenie minimum:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1)
umywalki z blatem lub półką
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
2)
lustro nad każdą umywalką z górnym lub bocznym oświetleniem
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
3)
dozownik do płynnego mydła
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
4)
pojemnik na papier i odpady
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
5)
suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowego użytku
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
6)
wieszaki ścienne
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
7)
WC (w obiektach kategorii *****, **** i *** - oddzielne dla kobiet i mężczyzn)
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
8)
pisuar w WC męskim
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
IV. Część mieszkalna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
26
|
Powierzchnia mieszkalna pokoju w m2 (nie obejmuje wyodrębnionych w.h.s., przedpokojów, aneksów barowych, loggii itp):
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
1)
pokój 1-osobowy
|
14
|
14
|
12
|
12
|
10
|
10
|
9
|
9
|
8
|
8
|
|
|
2)
pokój 2-osobowy
|
18
|
18
|
16
|
16
|
14
|
14
|
12
|
12
|
10
|
10
|
|
|
3)
pokój 3-osobowy
|
|
|
|
|
16
|
16
|
15
|
15
|
14
|
14
|
|
|
4)
pokój 4-osobowy
|
|
|
|
|
|
|
18
|
18
|
16
|
16
|
|
|
5)
pokój większy niż 4-osobowy -powierzchnia 4- osobowego plus dodatkowo w m2 na każdą następną osobę.
|
|
|
|
|
|
|
4,5
|
4,5
|
4
|
4
|
|
|
W obiektach * - ***, które powstały w oparciu o przepisy obowiązujące do czasu wejścia
w życie rozporządzenia Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 14 grudnia
1994 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie
(Dz. U. z 1999 r. Nr 15, poz. 140, z późn. zm.), dopuszcza się odstępstwo do 10% powierzchni
mieszkalnej pokoju, zrekompensowane powierzchnią pozostałych części j.m. i funkcjonalnością
umeblowania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
27
|
Jednostka apartamentowa obejmująca co najmniej: salon o powierzchni minimum 25 m2, sypialnię z łazienką, część wejściową pomocniczą z wydzielonym dodatkowo WC
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1.
Wyposażenie jednostki mieszkalnej w meble i elementy uzupełniające
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
28
|
Zestaw wyposażenia meblowego (w obiektach ***-***** jednolity komplet, w obiektach
*-** dopuszcza się meble wielofunkcyjne):
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1)
łóżko jednoosobowe o wymiarach min. 90×200 cm
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
2)
łóżko dwuosobowe o wymiarach min. 140×200 cm
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
3)
nocny stolik lub półka przy każdym miejscu do spania
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
4)
szafa lub zabudowana wnęka garderobiana, minimum 3 wieszaki na osobę
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
5)
wnęka garderobiana, minimum 3 wieszaki na osobę
|
|
|
|
|
|
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
6)
biurko lub stół
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
7)
bagażnik
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
8a)
krzesło jedno na pokój
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
8b)
krzesło lub inny mebel do siedzenia (1 miejsce na osobę, lecz nie mniej niż dwa na
pokój)
|
|
|
|
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
9)
stolik okolicznościowy
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
10)
fotele wypoczynkowe min. 2 lub kanapa (jeden fotel w pokojach jednoosobowych)
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
11)
lustro
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
12)
wieszak ścienny na wierzchnią odzież
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
29
|
Oświetlenie:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1)
lampka nocna przy każdym miejscu do spania umożliwiająca czytanie w pozycji leżącej
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
2)
lampa oświetlająca miejsce do pracy (stół lub biurko)
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
3)
oświetlenie ogólne
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
30
|
Wyposażenie uzupełniające każdej j.m.:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1)
telefon
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
2)
telewizor
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
3)
radioodbiornik lub możliwość odbioru programu radiowego
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
4)
dywan lub wykładzina dywanowa
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
5)
co najmniej dywanik przy łóżku
|
|
|
|
|
|
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
6)
firany, żaluzje lub rolety przepuszczające światło 2)Dopuszca się elementy dwufunkcyjne.
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
o
|
|
|
7)
zasłony, rolety lub żaluzje okienne zaciemniające 2)Dopuszca się elementy dwufunkcyjne.
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
8)
elementy dekoracyjne
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
9)
materiały informacyjne dotyczące usług hotelu i bezpieczeństwa gości oraz hotelowe
materiały piśmiennicze
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
10)
popielniczka w pokojach dla palących
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
11)
zestaw do czyszczenia odzieży, obuwia oraz igielnik
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
12)
torba na bieliznę gościa zleconą do prania
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
13)
kosz na śmieci niepalny w pokojach bez w.h.s.
|
|
|
|
|
|
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
14)
sejf
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15)
minibar
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
16)
minibar lub lodówka - w obiektach zlokalizowanych w miejscowościach wypoczynkowych
|
|
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
17)
woda mineralna lub stołowa
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
18)
szklanki
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
2.
Urządzenia i wyposażenie węzłów higieniczno-sanitarnych przy jednostkach mieszkalnych
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
31
|
Wyposażenie podstawowe:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1)
wanna z baterią i natryskiem lub kabina natryskowa
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
2)
umywalka z blatem lub półką, z bocznym lub górnym oświetleniem
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
3)
WC
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
32
|
Wyposażenie uzupełniające:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1)
osłona wanny lub natrysku
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
2)
dywanik przy wannie (kabinie natryskowej)
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
3)
mydelniczka, papiernica, haczyki, wieszaki na ręczniki, uchwyty przy wannie i natrysku
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
4)
lustro z górnym lub bocznym oświetleniem
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
5)
uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
6)
suszarka do włosów
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
7)
waga osobowa
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8)
pojemnik na śmieci /niepalny lub trudno palny/
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
9)
telefon
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10)
zestaw minimum dla jednej osoby:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a)
mydełko toaletowe lub dozownik mydła
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
b)
ręcznik
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
c)
ręcznik kąpielowy
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
d)
płaszcz kąpielowy
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
e)
szklanka lub kubeczek jednorazowy
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
f)
torba higieniczna
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
33
|
Procent pokoi (minimum) z pełnym węzłem higieniczno-sanitarnym - w obiektach nowo
budowanych - 100% bez względu na kategorię obiektu
|
100
|
100
|
100
|
100
|
100
|
100
|
50
|
50
|
25
|
10
|
|
34
|
Urządzenia higieniczno-sanitarne ogólne w części pobytowej:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1)
liczba miejsc noclegowych w pokojach bez w.h.s. na jedno urządzenie:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a)
umywalka z blatem lub półką
|
|
|
|
|
|
|
5
|
5
|
5
|
5
|
|
|
b)
wanna z baterią i prysznicem lub kabina natryskowa
|
|
|
|
|
|
|
10
|
10
|
15
|
15
|
|
|
c)
WC z umywalkami (minimum jeden osobny dla kobiet i jeden osobny dla mężczyzn)
|
|
|
|
|
|
|
15
|
15
|
20
|
20
|
|
|
2)
wyposażenie dodatkowe:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a)
lustro
|
|
|
|
|
|
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
b)
dozownik do płynnego mydła
|
|
|
|
|
|
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
c)
suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowego użytku
|
|
|
|
|
|
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
d)
pojemnik trudno palny na papier i odpady
|
|
|
|
|
|
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
e)
wieszaki ścienne
|
|
|
|
|
|
|
|
o
|
o
|
o
|
|
|
V. Oferta usług podstawowych i uzupełniających
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
35
|
Zapewnienie sprzedaży gościom gorących napojów przez całą dobę
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
36
|
Zapewnienie gościom sprzedaży gorących napojów przez całą dobę; dopuszcza się zamiennie
sprzedaż z automatów i sprzedaż w recepcji
|
|
|
|
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
37
|
Budzenie
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
38
|
Podawanie posiłków do j.m. - room-service czynny przez:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1)
całą dobę
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2)
minimum 12 godzin
|
|
|
|
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
39
|
Usługa bagażowa
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
40
|
Przechowywanie bagażu gości, także przed zajęciem i po zwolnieniu pokoju, a także
przechowywanie pieniędzy i przedmiotów wartościowych gości - czynne całą dobę
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
41
|
Kwiaciarnia lub możliwość dostarczenia kwiatów
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
|
42
|
Akceptacja kart płatniczych
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
43
|
Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
44
|
Sprzedaż kosmetyków, środków higieny osobistej
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
45
|
Udzielanie pierwszej pomocy w nagłych wypadkach - apteczka, personel recepcji przeszkolony
w pomocy przedlekarskiej, przywołanie pomocy lekarskiej
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
46
|
Usługi gastronomiczne:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1)
restauracja; dopuszcza się w hotelu ***, motelu*** brak restauracji, jeżeli w odległości
max. 200 m od obiektu znajduje się restauracja
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
2)
aperitif - bar lub bar kawowy
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
3)
podawanie śniadań
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
47
|
Zespół sal wielofunkcyjnych, dostosowanych do charakteru obiektu -konferencyjnych,
klubowych, szkoleniowych itp.
|
o
|
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
|
48
|
Przechowywanie sprzętu rekreacyjnego w obiektach zlokalizowanych w miejscowościach
wypoczynkowo-rekreacyjnych i rejonach niezurbanizowanych o dużych walorach przyrodniczych
|
o
|
|
o
|
|
o
|
|
o
|
|
|
|
|
49
|
Zespół odnowy biologicznej: (basen kąpielowy, sauna, siłownia, solarium, masaże i
inne usługi rekreacyjne - minimum dwa rodzaje usług) w obiektach *** wymagane w miejscowościach wypoczynkowych
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
50
|
Sala klubowa z telewizorem Nie dotyczy obiektów, które posiadają sale wielofunkcyjne
|
|
|
|
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
51
|
Możliwość oglądania telewizji w miejscu ogólnodostępnym
|
|
|
|
|
|
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
52
|
Usługi motoryzacyjne
|
|
o
|
|
o
|
|
o
|
|
o
|
|
o
|
|
53
|
Pranie, prasowanie i czyszczenie bielizny i odzieży gości
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
54
|
Zmiana pościeli i ręczników:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1)
codziennie lub na życzenie gości
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|
|
|
|
2)
co trzy dni lub na życzenie gości
|
|
|
|
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
VI. Inne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
55
|
Jednolity ubiór dla poszczególnych służb hotelowych
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
o
|
|
|
|
|