Produkty rolne i środki spożywcze, o których mowa w załączniku I do Traktatu ustanawiającego
Wspólnotę Europejską, przeznaczone do spożycia przez ludzi, w załączniku do rozporządzenia
nr 509/2006 i w załącznikach do rozporządzenia nr 510/2006, oraz napoje spirytusowe,
o których mowa w
rozporządzeniu Rady (EWG) nr 1576/89 z dnia 29 maja 1989 r. ustanawiającym ogólne
zasady definicji, opisu i prezentacji napojów spirytusowych
(Dz. Urz. WE L 160 z 12.06.1989, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 9, str. 59), których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych
metod produkcji, stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
oraz będące elementem tożsamości społeczności lokalnej, zwane dalej „produktami tradycyjnymi”,
mogą być wpisane na listę produktów tradycyjnych.