1)
Odnośnik do tytułu ustawy w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 1 ustawy z dnia 8
stycznia 2010 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych
innych ustaw (Dz. U. Nr 21, poz. 105), która weszła w życie z dniem 11 marca 2010 r.Ustawa wykonuje w zakresie swojej regulacji następujące rozporządzenia Wspólnoty Europejskiej:
12)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 608/2004 z dnia 31 marca 2004 r. dotyczące etykietowania
żywności oraz składników żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli i/lub
estrów fitostanoli
(Dz. Urz. UE L 97 z 01.04.2004, str. 44);
15)
rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października
2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz
uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG
(Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004, str. 4);
16)
rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r.
w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i
paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę
Rady 91/414/EWG
(Dz. Urz. UE L 70 z 16.03.2005, str. 1, z późn. zm.);
17)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 1895/2005 z dnia 18 listopada 2005 r. w sprawie ograniczenia
wykorzystania niektórych pochodnych epoksydowych w materiałach i wyrobach przeznaczonych
do kontaktu z żywnością
(Dz. Urz. UE L 302 z 19.11.2005, str. 28);
18)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów
mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych
(Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 1, z późn. zm.);
19)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające środki
wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów objętych rozporządzeniem (WE) nr
853/2004 i do organizacji urzędowych kontroli na mocy rozporządzeń (WE) nr 854/2004
oraz (WE) nr 882/2004, ustanawiające odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004
i zmieniające rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004
(Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 27);
20)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r. ustanawiające metody
pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn w środkach
spożywczych
(Dz. Urz. UE L 70 z 09.03.2006, str. 12);
21)
rozporządzenie Rady (WE) nr 509/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie produktów rolnych
i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami
(Dz. Urz. UE L 93 z 31.03.2006, str. 1);
22)
rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń
geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych
(Dz. Urz. UE L 93 z 31.03.2006, str. 12, z późn. zm.);
23)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 627/2006 z dnia 21 kwietnia 2006 r. w sprawie wykonania
rozporządzenia (WE) nr 2065/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do
kryteriów jakościowych dla uznanych metod analitycznych w zakresie pobierania próbek,
identyfikacji i charakterystyki początkowych produktów wędzarniczych
(Dz. Urz. UE L 109 z 22.04.2006, str. 3);
24)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe
dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych
(Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z późn. zm.);
25)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 1882/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustanawiające metody
pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomu azotanów w niektórych
środkach spożywczych
(Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 25);
26)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 1883/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustanawiające metody
pobierania próbek i metody analizy do celów urzędowej kontroli dioksyn i dioksynopodobnych
polichlorowanych bifenyli (PCB) w środkach spożywczych
(Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 32);
27)
rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia
2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności
(Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 9, z późn. zm.);
28)
rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia
2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych
innych substancji
(Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 26, z późn. zm.);
29)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 1981/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r. ustalające szczegółowe
zasady wykonania przepisów art. 32 rozporządzenia (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego
i Rady w odniesieniu do wspólnotowego laboratorium referencyjnego dla organizmów zmodyfikowanych
genetycznie
(Dz. Urz. UE L 368 z 23.12.2006, str. 99);
30)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie dobrej
praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością
(Dz. Urz. UE L 384 z 29.12.2006, str. 75, z późn. zm.);
31)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 333/2007 z dnia 28 marca 2007 r. ustanawiające metody
pobierania próbek i metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu,
rtęci, cyny nieorganicznej, 3-MCPD i benzo[a]pirenu w środkach spożywczych
(Dz. Urz. UE L 88 z 29.03.2007, str. 29);
32)
rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji
ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG)
nr 2092/91
(Dz. Urz. UE L 189 z 20.07.2007, str. 1, z późn. zm.);
33)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 884/2007 z dnia 26 lipca 2007 r. w sprawie środków
nadzwyczajnych zawieszających stosowanie E 128 czerwień 2G jako barwnika żywności
(Dz. Urz. UE L 195 z 27.07.2007, str. 8);
34)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 282/2008 z dnia 27 marca 2008 r. w sprawie materiałów
i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu
z żywnością oraz zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2023/2006
(Dz. Urz. UE L 86 z 28.03.2008, str. 9);
35)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 353/2008 z dnia 18 kwietnia 2008 r. ustanawiające przepisy
wykonawcze w odniesieniu do wniosków o wydanie zezwolenia na stosowanie oświadczeń
zdrowotnych zgodnie z art. 15 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego
i Rady
(Dz. Urz. UE L 109 z 19.04.2008, str. 11);
36)
rozporządzenie Rady (WE) nr 733/2008 z dnia 15 lipca 2008 r. w sprawie warunków regulujących
przywóz produktów rolnych pochodzących z krajów trzecich w następstwie wypadku w elektrowni
jądrowej w Czarnobylu
(Dz. Urz. UE L 201 z 30.06.2008, str. 1);
37)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe
zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej
i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania
i kontroli
(Dz. Urz. UE L 250 z 18.09.2008, str. 1);
38)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 1235/2008 z dnia 8 grudnia 2008 r. ustanawiające szczegółowe
zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do ustaleń dotyczących
przywozu produktów ekologicznych z krajów trzecich
(Dz. Urz. UE L 334 z 12.12.2008, str. 25);
39)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 1243/2008 z dnia 12 grudnia 2008 r. zmieniające załączniki
III i VI do dyrektywy 2006/141/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących składu niektórych
preparatów do początkowego żywienia niemowląt
(Dz. Urz. UE L 335 z 13.12.2008, str. 25);
40)
rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia
2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków
do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących
(Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 1);
41)
rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia
2008 r. w sprawie enzymów spożywczych, zmieniające dyrektywę Rady 83/417/EWG, rozporządzenie
Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE, dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie
(WE) nr 258/97
(Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 7);
43)
rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia
2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach
aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie
Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę
2000/13/WE
(Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 34);
44)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczące składu
i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu
(Dz. Urz. UE L 16 z 21.01.2009, str. 3);
45)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 124/2009 z dnia 10 lutego 2009 r. ustalające maksymalne
zawartości w żywności kokcydiostatyków i histomonostatyków pochodzących z nieuniknionego
zanieczyszczenia krzyżowego tymi substancjami pasz, dla których nie są one przeznaczone
(Dz. Urz. UE L 40 z 11.02.2009, str. 7);
46)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/2009 z dnia 29 maja 2009 r. w sprawie aktywnych
i inteligentnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
(Dz. Urz. UE L 135 z 30.05.2009, str. 3);
47)
rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 470/2009 z dnia 6 maja 2009 r.
ustanawiające wspólnotowe procedury określania maksymalnych limitów pozostałości substancji
farmakologicznie czynnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz uchylające
rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 oraz zmieniające dyrektywę 2001/82/WE Parlamentu
Europejskiego i Rady i rozporządzenie (WE) nr 726/2004 Parlamentu Europejskiego i
Rady
(Dz. Urz. UE L 152 z 16.06.2009, str. 11);
48)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 669/2009 z dnia 24 lipca 2009 r. w sprawie wykonania
rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego
poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących
od zwierząt i zmieniające decyzję 2006/504/WE
(Dz. Urz. UE L 194 z 25.07.2009, str. 11);
49)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 901/2009 z dnia 28 września 2009 r. dotyczące wieloletniego
skoordynowanego wspólnotowego programu kontroli na lata 2010, 2011 i 2012, mającego
na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości
pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej powierzchni,
oraz ocenę narażenia na nie konsumenta
(Dz. Urz. UE L 256 z 29.09.2009, str. 14);
50)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 953/2009 z dnia 13 października 2009 r. w sprawie substancji,
które mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do środków spożywczych specjalnego
przeznaczenia żywieniowego
(Dz. Urz. UE L 269 z 14.10.2009, str. 9);
51)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 975/2009 z dnia 19 października 2009 r. zmieniające
dyrektywę 2002/72/WE w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych
do kontaktu ze środkami spożywczymi
(Dz. Urz. UE L 274 z 20.10.2009, str. 3);
52)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 983/2009 z dnia 21 października 2009 r. w sprawie udzielania
i odmowy udzielenia zezwoleń na oświadczenia zdrowotne dotyczące żywności i odnoszące
się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz do rozwoju i zdrowia dzieci
(Dz. Urz. UE L 277 z 22.10.2009, str. 3);
53)
rozporządzenie Komisji (WE) nr 984/2009 z dnia 21 października 2009 r. w sprawie odmowy
udzielenia zezwoleń na niektóre oświadczenia zdrowotne dotyczące żywności inne niż
dotyczące zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci
(Dz. Urz. UE L 277 z 22.10.2009, str. 13).
Niniejsza ustawa dokonuje w zakresie swojej regulacji transpozycji następujących dyrektyw
Wspólnot Europejskich:
36)
dyrektywy Komisji 2006/141/WE z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie preparatów do początkowego
żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz zmieniającej dyrektywę
1999/21/WE
(Dz. Urz. UE L 401 z 30.12.2006, str. 1);
37)
dyrektywy Komisji 2007/42/WE z dnia 29 czerwca 2007 r. w sprawie materiałów i wyrobów
wykonanych z folii z regenerowanej celulozy przeznaczonych do kontaktu ze środkami
spożywczymi
(Dz. Urz. UE L 172 z 30.06.2007, str. 71);
38)
dyrektywy Komisji 2008/60/WE z dnia 17 czerwca 2008 r. ustanawiającej szczególne kryteria
czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych
(Dz. Urz. UE L 158 z 18.06.2008, str. 17);
39)
dyrektywy Komisji 2008/84/WE z dnia 27 sierpnia 2008 r. ustanawiającej szczególne
kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje
słodzące
(Dz. Urz. UE L 253 z 20.09.2008, str. 1, z późn. zm.);
40)
dyrektywy Komisji 2008/128/WE z dnia 22 grudnia 2008 r. ustanawiającej szczególne
kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych
(Dz. Urz. UE L 6 z 10.01.2009, str. 20);
41)
dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/32/WE z dnia 23 kwietnia 2009 r. w
sprawie zbliżenia przepisów ustawowych państw członkowskich dotyczących rozpuszczalników
do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności
(Dz. Urz. UE L 141 z 06.06.2009, str. 3);
43)
dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/54/WE z dnia 18 czerwca 2009 r. w sprawie
wydobywania i wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineralnych
(Dz. Urz. UE L 164 z 26.06.2009, str. 45).
2)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 2 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
3)
Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225,
z 2007 r. Nr 64, poz. 429, z 2008 r. Nr 145, poz. 916 i Nr 214, poz. 1346 oraz z 2010 r.
Nr 47, poz. 278 i Nr 81, poz. 528.
4)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r.
Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238,
z 2008 r. Nr 214, poz. 1346 i Nr 227, poz. 1505 oraz z 2009 r. Nr 18, poz. 97 i Nr
31, poz. 206.
5)
W tym brzmieniu obowiązuje do wejścia w życie zmiany, o której mowa w odnośniku 6.
6)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 3 lit. a ustawy, o której mowa w odnośniku
1; wejdzie w życie z dniem 20 stycznia 2011 r.
7)
W tym brzmieniu obowiązuje do wejścia w życie zmiany, o której mowa w odnośniku 8.
8)
Przez art. 1 pkt 3 lit. b ustawy, o której mowa w odnośniku 1; wejdzie w życie z dniem
20 stycznia 2011 r.
9)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 3 lit. c ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
10)
Dodany przez art. 1 pkt 3 lit. d ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
11)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 3 lit. e ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
12)
Przez art. 1 pkt 3 lit. f ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
13)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 3 lit. g ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
14)
Dodany przez art. 1 pkt 3 lit. h ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
15)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 3 lit. i ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
16)
Dodany przez art. 1 pkt 3 lit. j ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
17)
Dodany przez art. 1 pkt 3 lit. k ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
18)
W tym brzmieniu obowiązuje do wejścia w życie zmiany, o której mowa w odnośniku 19.
19)
Przez art. 1 pkt 3 lit. l ustawy, o której mowa w odnośniku 1; wejdzie w życie z dniem
20 stycznia 2011 r.
20)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 3 lit. m ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
21)
Dodany przez art. 1 pkt 3 lit. n ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
22)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 3 lit. o ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
23)
Dodany przez art. 1 pkt 3 lit. p ustawy, o której mowa w odnośniku 1; wejdzie w życie
z dniem 20 stycznia 2011 r.
24)
W tym brzmieniu obowiązuje do wejścia w życie zmiany, o której mowa w odnośniku 25.
25)
Przez art. 1 pkt 3 lit. r ustawy, o której mowa w odnośniku 1; wejdzie w życie z dniem
20 stycznia 2011 r.
26)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 3 lit. s ustawy, o której mowa w odnośniku
1; wszedł w życie z dniem 8 lutego 2010 r.
27)
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów
mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005,
str. 1, z późn. zm.); rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r.
ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych
(Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z późn. zm.); odnośnik w brzmieniu ustalonym
przez art. 1 pkt 3 lit. t tiret pierwsze ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
28)
Rozporządzenie Rady (EURATOM) nr 3954/87 z dnia 22 grudnia 1987 r. ustanawiające maksymalne
dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego środków spożywczych oraz pasz po wypadku
jądrowym lub w każdym innym przypadku pogotowia radiologicznego (Dz. Urz. WE L 371
z 30.12.1987, str. 11, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz.
15, t. 1, str. 333); rozporządzenie Komisji (EURATOM) nr 944/89 z dnia 12 kwietnia
1989 r. ustanawiające maksymalne dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego w środkach
spożywczych o mniejszym znaczeniu w następstwie wypadku jądrowego lub w każdym innym
przypadku pogotowia radiologicznego (Dz. Urz. WE L 101 z 13.04.1989, str. 17; Dz.
Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 1, str. 347); rozporządzenie Rady
(WE) nr 733/2008 z dnia 15 lipca 2008 r. w sprawie warunków regulujących przywóz produktów
rolnych pochodzących z krajów trzecich w następstwie wypadku w elektrowni jądrowej
w Czarnobylu (Dz. Urz. UE L 201 z 30.06.2008, str. 1); odnośnik w brzmieniu ustalonym
przez art. 1 pkt 3 lit. t tiret pierwsze ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
29)
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 470/2009 z dnia 6 maja 2009 r.
ustanawiające wspólnotowe procedury określania maksymalnych limitów pozostałości substancji
farmakologicznie czynnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz uchylające
rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 oraz zmieniające dyrektywę 2001/82/WE Parlamentu
Europejskiego i Rady i rozporządzenie (WE) nr 726/2004 Parlamentu Europejskiego i
Rady (Dz. Urz. UE L 152 z 16.06.2009, str. 11); odnośnik w brzmieniu ustalonym przez
art. 1 pkt 3 lit. t tiret pierwsze ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
30)
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 124/2009 z dnia 10 lutego 2009 r. ustalające maksymalne
zawartości w żywności kokcydiostatyków i histomonostatyków pochodzących z nieuniknionego
zanieczyszczenia krzyżowego tymi substancjami pasz, dla których nie są one przeznaczone
(Dz. Urz. UE L 40 z 11.02.2009, str. 7); odnośnik dodany przez art. 1 pkt 3 lit. t
tiret drugie ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
31)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 3 lit. u ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
32)
Dodany przez art. 1 pkt 3 lit. v ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
33)
Przez art. 1 pkt 3 lit. w ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
34)
Dodany przez art. 1 pkt 3 lit. x ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
35)
Dodany przez art. 1 pkt 4 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
36)
Przez art. 1 pkt 5 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
37)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 6 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
38)
Dodany przez art. 1 pkt 7 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
39)
Tytuł rozdziału w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 8 ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
40)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 9 ustawy, o której mowa w odnośniku 1; wszedł
w życie z dniem 8 lutego 2010 r.
41)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 10 ustawy, o której mowa w odnośniku 1; wszedł
w życie z dniem 8 lutego 2010 r.
42)
Dodany przez art. 1 pkt 11 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
43)
W tym brzmieniu obowiązuje do wejścia w życie zmiany, o której mowa w odnośniku 44.
44)
Przez art. 1 pkt 12 ustawy, o której mowa w odnośniku 1; wchodzi w życie z dniem wejścia
w życie przepisów, o których mowa w art. 30 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego
i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności.
45)
W tym brzmieniu obowiązuje do wejścia w życie zmiany, o której mowa w odnośniku 46.
46)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 13 ustawy, o której mowa w odnośniku 1; wejdzie
w życie z dniem 20 stycznia 2011 r.
47)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 14 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
48)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 15 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
49)
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r. ustanawiające metody
pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn w środkach
spożywczych (Dz. Urz. UE L 70 z 23.02.2006, str. 12); rozporządzenie Komisji (WE)
nr 1882/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek do celów
urzędowej kontroli poziomów azotanów w niektórych środkach spożywczych (Dz. Urz. UE
L 364 z 20.12.2006, str. 25), rozporządzenie Komisji (WE) nr 1883/2006 z dnia 19 grudnia
2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek i metody analizy do celów urzędowej
kontroli dioksyn i dioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli (PCB) w środkach spożywczych
(Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 32), rozporządzenie Komisji (WE) nr 333/2007
z dnia 28 marca 2007 r. ustanawiające metody pobierania próbek i metody analiz do
celów urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci, cyny nieorganicznej, 3-MCPD
i benzo[a]pirenu w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 88 z 29.03.2007, str. 29).
50)
Wprowadzenie do wyliczenia w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 16 ustawy, o której
mowa w odnośniku 1.
51)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 17 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
52)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 18 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
53)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 19 lit. a ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
54)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 19 lit. b ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
55)
Dodany przez art. 1 pkt 19 lit. c ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
56)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 20 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
57)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r.
Nr 104, poz. 708, Nr 143, poz. 1032, Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 220,
poz. 1600, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238, z 2008 r. Nr 227, poz. 1505 i Nr 234, poz.
1570, z 2009 r. Nr 18, poz. 97, Nr 20, poz. 106, Nr 92, poz. 753 i Nr 157, poz. 1241
oraz z 2010 r. Nr 21, poz. 105, Nr 81, poz. 529 i Nr 130, poz. 871.
58)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 21 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
59)
Tytuł rozdziału w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 22 ustawy, o której mowa w
odnośniku 1.
60)
Przez art. 1 pkt 23 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
61)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 24 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
62)
Przez art. 1 pkt 25 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
63)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 26 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
64)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 27 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
65)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 28 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
66)
Dodany przez art. 5 ustawy z dnia 24 października 2008 r. o zmianie ustawy o jakości
handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 214,
poz. 1346), która weszła w życie z dniem 18 grudnia 2008 r.
67)
Dodany przez art. 1 pkt 29 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
68)
Przez art. 1 pkt 30 lit. a ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
69)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 30 lit. b ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
70)
Dodany przez art. 1 pkt 31 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
71)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 32 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
72)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 33 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
73)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 34 lit. a ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
74)
Dodany przez art. 1 pkt 34 lit. b ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
75)
Dodany przez art. 3 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o zmianie ustawy o rehabilitacji
zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, ustawy o podatkach
i opłatach lokalnych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr
223, poz. 1463), która weszła w życie z dniem 19 czerwca 2009 r.
76)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 35 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
77)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 36 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
78)
Wprowadzenie do wyliczenia w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 37 lit. a ustawy,
o której mowa w odnośniku 1.
79)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 37 lit. b ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
80)
Dodany przez art. 1 pkt 37 lit. c ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
81)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 38 lit. a ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
82)
Dodany przez art. 1 pkt 38 lit. b ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
83)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 38 lit. c ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
84)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 38 lit. d ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
85)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 39 lit. a ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
86)
Dodany przez art. 1 pkt 39 lit. b ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
87)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 39 lit. c ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
88)
Przez art. 1 pkt 39 lit. d tiret pierwsze ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
89)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 39 lit. d tiret drugie ustawy, o której mowa
w odnośniku 1.
90)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 40 lit. a ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
91)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 40 lit. b tiret pierwsze ustawy, o której mowa
w odnośniku 1.
92)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 40 lit. b tiret drugie ustawy, o której mowa
w odnośniku 1.
93)
Przez art. 1 pkt 41 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
94)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 42 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
95)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 43 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
96)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 44 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
97)
Przez art. 1 pkt 45 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
98)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 46 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
99)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 47 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
100)
W brzmieniu ustalonym przez art. 4 ustawy z dnia 19 lutego 2010 r. o zmianie ustawy
o Inspekcji Weterynaryjnej oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 60, poz.
372), która weszła w życie z dniem 28 kwietnia 2010 r.
101)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 48 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
102)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 50 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
103)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 51 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
104)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 1998 r.
Nr 106, poz. 668 i Nr 113, poz. 717, z 1999 r. Nr 99, poz. 1152, z 2000 r. Nr 19,
poz. 239, Nr 43, poz. 489, Nr 107, poz. 1127 i Nr 120, poz. 1268, z 2001 r. Nr 11,
poz. 84, Nr 28, poz. 301, Nr 52, poz. 538, Nr 99, poz. 1075, Nr 111, poz. 1194, Nr
123, poz. 1354, Nr 128, poz. 1405 i Nr 154, poz. 1805, z 2002 r. Nr 74, poz. 676,
Nr 135, poz. 1146, Nr 196, poz. 1660, Nr 199, poz. 1673 i Nr 200, poz. 1679, z 2003 r.
Nr 166, poz. 1608 i Nr 213, poz. 2081, z 2004 r. Nr 96, poz. 959, Nr 99, poz. 1001,
Nr 120, poz. 1252 i Nr 240, poz. 2407, z 2005 r. Nr 10, poz. 71, Nr 68, poz. 610,
Nr 86, poz. 732 i Nr 167, poz. 1398, z 2006 r. Nr 104, poz. 708 i 711, Nr 133, poz.
935, Nr 217, poz. 1587 i Nr 221, poz. 1615, z 2007 r. Nr 64, poz. 426, Nr 89, poz.
589, Nr 176, poz. 1239, Nr 181, poz. 1288 i Nr 225, poz. 1672, z 2008 r. Nr 93, poz.
586, Nr 116, poz. 740, Nr 223, poz. 1460 i Nr 237, poz. 1654, z 2009 r. Nr 6, poz.
33, Nr 56, poz. 458, Nr 58, poz. 485, Nr 98, poz. 817, Nr 99, poz. 825, Nr 115, poz.
958, Nr 157, poz. 1241 i Nr 219, poz. 1704 oraz z 2010 r. Nr 105, poz. 655.
105)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 49 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
106)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 52 lit. a ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
107)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 52 lit. b ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
108)
Przez art. 1 pkt 52 lit. c ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
109)
Dodany przez art. 1 pkt 52 lit. d ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
110)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 53 lit. a tiret pierwsze ustawy, o której mowa
w odnośniku 1.
111)
Dodany przez art. 1 pkt 53 lit. a tiret drugie ustawy, o której mowa w odnośniku 1;
traci moc z dniem 20 stycznia 2011 r., zgodnie z art. 12 tej ustawy.
112)
Dodany przez art. 1 pkt 53 lit. a tiret drugie ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
113)
Wszedł w życie z dniem 8 lutego 2010 r.
114)
Wejdzie w życie z dniem 20 stycznia 2011 r.
115)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 53 lit. a tiret trzecie ustawy, o której mowa
w odnośniku 1.
116)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 53 lit. a tiret czwarte ustawy, o której mowa
w odnośniku 1.
117)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 53 lit. b ustawy, o której mowa w odnośniku
1.
118)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r.
Nr 85, poz. 727, Nr 86, poz. 732 i Nr 143, poz. 1199, z 2006 r. Nr 66, poz. 470, Nr
104, poz. 708, Nr 143, poz. 1031, Nr 217, poz. 1590 i Nr 225, poz. 1635, z 2007 r.
Nr 112, poz. 769, Nr 120, poz. 818, Nr 192, poz. 1378 i Nr 225, poz. 1671, z 2008 r.
Nr 118, poz. 745, Nr 141, poz. 888, Nr 180, poz. 1109 i Nr 209, poz. 1316, 1318 i
1320, z 2009 r. Nr 18, poz. 97, Nr 44, poz. 362, Nr 57, poz. 466, Nr 131, poz. 1075,
Nr 157, poz. 1241, Nr 166, poz. 1317, Nr 168, poz. 1323, Nr 213, poz. 1652 i Nr 216,
poz. 1676 oraz z 2010 r. Nr 40, poz. 230, Nr 57, poz. 355 i Nr 127, poz. 858.
119)
Zamieszczone w obwieszczeniu.
120)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 54 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
121)
W brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 55 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
122)
Przez art. 1 pkt 56 ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
123)
Ustawa została ogłoszona w dniu 27 września 2006 r.