1.
Zarządzający internatem, hotelem albo innym wojskowym obiektem zbiorowego zakwaterowania
może wyłączyć spod zakazu określonego w art. 5 ustawy indywidualne pomieszczenia w
obiektach służące celom mieszkalnym.
2.
Zarządzający wojskowym obiektem gastronomicznym z co najmniej dwoma pomieszczeniami
przeznaczonymi do konsumpcji może wyłączyć spod zakazu określonego w art. 5 ustawy
zamknięte pomieszczenie konsumpcyjne wyposażone w wentylację zapewniającą nieprzenikanie
dymu tytoniowego do innych pomieszczeń.
3.
W obiekcie izby zatrzymań dopuszcza się możliwość używania wyrobów tytoniowych przez
osoby osadzone oraz obsługę tej izby - w palarni urządzonej na terenie tego obiektu.
4.
Jeżeli nie można spełnić warunku określonego w ust. 3, komendant jednostki organizacyjnej,
na której terenie znajduje się izba zatrzymań, wyznacza pomieszczenia, w których są
osadzeni używający wyrobów tytoniowych, pod warunkiem uniemożliwienia oddziaływania
dymu tytoniowego na osoby niepalące.