1.
Przekazanie przez okręgowych inspektorów Inspekcji informacji o uchybieniach dotyczących
produktów rybnych, w tym w zakresie kategorii wielkości i kategorii świeżości, o których
mowa w rozporządzeniu Rady (WE) nr 2406/96 z dnia 26 listopada 1996 r. ustanawiającym wspólne
normy handlowe w odniesieniu do niektórych produktów rybołówstwa, oraz oznakowania, o którym mowa w art. 4 ust. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie
wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury i w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2065/2001 z dnia 22 października 2001 r. ustanawiającym
szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 w zakresie informowania
konsumentów o produktach rybołówstwa i akwakultury, następuje z urzędu, w formie pisemnej lub za pomocą telefaksu lub poczty elektronicznej,
nie później niż w ciągu 6 godzin od ich uzyskania.
2.
Okręgowi inspektorzy, wraz z informacjami, o których mowa w ust. 1, lub niezwłocznie
po ich przekazaniu, przekazują również zabezpieczone w sprawie dowody oraz dokumenty
zgromadzone podczas kontroli.
3.
Inspekcja informuje okręgowego inspektora, właściwego ze względu na miejsce przeprowadzenia
kontroli, o sposobie załatwienia sprawy, niezwłocznie po jej zakończeniu, nie później
jednak niż w terminie 3 dni roboczych od dnia jej zakończenia, w formie pisemnej lub
za pomocą telefaksu lub poczty elektronicznej.