Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 22 grudnia 2011 r.zmieniające rozporządzenie w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji
administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii
z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 października 2006 r. w sprawie
określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego
lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego
lekarza weterynarii
(Dz. U. Nr 193, poz. 1425, z 2008 r. Nr 108, poz. 692 oraz z 2011 r. Nr 9, poz. 48) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 1:
a)
po pkt 12 dodaje się pkt 12a w brzmieniu:
„
12a)
poświadczanie, w drodze oświadczenia, przez przedsiębiorcę sektora spożywczego, o
którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 3, że ubój i wykrwawianie zwierząt
wymienionych w załączniku III w sekcji III w ust. 3 zostały przeprowadzone prawidłowo,
z podaniem daty i czasu przeprowadzenia tego uboju - w przypadku, o którym mowa w
załączniku III w sekcji III w ust. 3a;
”
,
b)
po pkt 13 dodaje się pkt 13a w brzmieniu:
„
13a)
dostarczanie głów zwierząt łownych z gatunku wrażliwego na włośnicę pozyskanych podczas
polowania do przedsiębiorstwa lub zakładu zatwierdzonego zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października
2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia
zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie
(WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego)
(Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.) w celu wytworzenia trofeów myśliwskich - w przypadku, o którym mowa w załączniku
III w sekcji IV w rozdziale II w ust. 4 lit. a;
”
;
2)
w § 4 w ust. 1 w pkt 5:
a)
lit. b otrzymuje brzmienie:
„
b)
zakładach produkujących mięso mielone lub surowe wyroby mięsne, w których tygodniowo
produkuje się łącznie nie więcej niż 7,5 tony mięsa mielonego lub surowych wyrobów
mięsnych,
”
,
b)
dodaje się lit. c w brzmieniu:
„
c)
zakładach rozbioru mięsa drobiowego, w których tygodniowo produkuje się nie więcej
niż 5 ton mięsa drobiowego bez kości lub ilość mięsa z kością równoważną tej ilości.
”
;
3)
w § 8:
a)
pkt 4 otrzymuje brzmienie:
„
4)
sposobu postępowania z mięsem pochodzącym od zwierząt poddanych ubojowi z konieczności
przeprowadzonemu poza rzeźnią lub sposobu wykorzystania tego mięsa - w przypadku,
o którym mowa w załączniku I w sekcji II w rozdziale V w ust. 2 lit. a;
”
,
b)
po pkt 4 dodaje się pkt 4a w brzmieniu:
„
4a)
poddania mięsa drobiowego niespełniającego kryterium mikrobiologicznego, o którym
mowa w ust. 1 części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 2160/2003 Parlamentu Europejskiego
i Rady z dnia 17 listopada 2003 r. w sprawie zwalczania salmonelli i innych określonych
odzwierzęcych czynników chorobotwórczych przenoszonych przez żywność
(Dz. Urz. UE L 325 z 12.12.2003, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 41, str. 328), obróbce cieplnej lub innej obróbce mającej na celu wyeliminowanie bakterii Salmonella
przed wprowadzeniem tego mięsa na rynek w celu spożycia przez ludzi - w przypadku,
o którym mowa w załączniku I w sekcji II w rozdziale V w ust. 2 lit. b;
”
;
4)
w § 12:
a)
ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„
1.
Decyzje administracyjne, o których mowa w § 1 pkt 1, 2, 5-8, 11-13 oraz 14-22, § 2
pkt 1a-3, § 4, § 4a oraz § 5 pkt 2 i 6, wydaje się na wniosek przedsiębiorcy sektora
spożywczego.
”
,
b)
po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
„
1a.
Decyzję administracyjną, o której mowa w § 1 pkt 13a, wydaje się na wniosek koła łowieckiego
albo ośrodka hodowli zwierzyny będącego odpowiednio dzierżawcą albo zarządcą obwodu
łowieckiego zgodnie z przepisami Prawa łowieckiego.
”
,
c)
ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„
2.
Decyzję administracyjną, o której mowa w § 3 pkt 2, wydaje się na wniosek przedsiębiorcy
sektora spożywczego, w przypadku gdy spełnił on wymagania niezbędne do zapewnienia
bezpieczeństwa żywności lub dobrostanu zwierząt, lub zgodności z prawem żywnościowym,
lub zasadami dotyczącymi zdrowia zwierząt.
”
,
d)
po ust. 2 dodaje się ust. 2a w brzmieniu:
„
2a.
Decyzja administracyjna, o której mowa w § 1 pkt 12a, może zostać wydana, w przypadku
gdy przedsiębiorstwo sektora spożywczego uzyskało zgodę powiatowego lekarza weterynarii,
o której mowa w § 1 pkt 12.
”
,
e)
ust. 3 otrzymuje brzmienie:
„
3.
Składany do powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce prowadzenia
działalności wniosek, o którym mowa w ust. 1-2, zawiera:
1)
imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy;
2)
weterynaryjny numer identyfikacyjny, jeżeli został nadany.
”
,
f)
dodaje się ust. 6 w brzmieniu:
„
6.
Koła łowieckie albo ośrodki hodowli zwierzyny, które odpowiednio dzierżawią albo zarządzają
obwodami łowieckimi, położonymi na terenie więcej niż jednego powiatu, składają wniosek
o wydanie decyzji, o której mowa w § 1 pkt 13a, do powiatowego lekarza weterynarii,
na obszarze właściwości którego znajduje się największa część obwodu łowieckiego.
”
.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem §
1 pkt 1 lit. b, pkt 4 lit. b oraz f, które wchodzą w życie po upływie 60 dni od dnia
ogłoszenia.
2)
Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225,
z 2007 r. Nr 64, poz. 429, z 2008 r. Nr 145, poz. 916 i Nr 214, poz. 1346, z 2010 r.
Nr 47, poz. 278 i Nr 81, poz. 528 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622.