Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 22 grudnia 2011 r.zmieniające rozporządzenie w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii

Treść rozporządzenia

§ 1.

W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 października 2006 r. w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii   (Dz. U. Nr 193, poz. 1425, z 2008 r. Nr 108, poz. 692 oraz z 2011 r. Nr 9, poz. 48) wprowadza się następujące zmiany:

1)

w § 1:

a)

po pkt 12 dodaje się pkt 12a w brzmieniu:
„ 

12a)

poświadczanie, w drodze oświadczenia, przez przedsiębiorcę sektora spożywczego, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 3, że ubój i wykrwawianie zwierząt wymienionych w załączniku III w sekcji III w ust. 3 zostały przeprowadzone prawidłowo, z podaniem daty i czasu przeprowadzenia tego uboju - w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 3a;
 ”
 ,

b)

po pkt 13 dodaje się pkt 13a w brzmieniu:
„ 

13a)

dostarczanie głów zwierząt łownych z gatunku wrażliwego na włośnicę pozyskanych podczas polowania do przedsiębiorstwa lub zakładu zatwierdzonego zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego)   (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.) w celu wytworzenia trofeów myśliwskich - w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji IV w rozdziale II w ust. 4 lit. a;
 ”
 ;

2)

w § 4 w ust. 1 w pkt 5:

a)

lit. b otrzymuje brzmienie:
„ 

b)

zakładach produkujących mięso mielone lub surowe wyroby mięsne, w których tygodniowo produkuje się łącznie nie więcej niż 7,5 tony mięsa mielonego lub surowych wyrobów mięsnych,
 ”
 ,

b)

dodaje się lit. c w brzmieniu:
„ 

c)

zakładach rozbioru mięsa drobiowego, w których tygodniowo produkuje się nie więcej niż 5 ton mięsa drobiowego bez kości lub ilość mięsa z kością równoważną tej ilości.
 ”
 ;

3)

w § 8:

a)

pkt 4 otrzymuje brzmienie:
„ 

4)

sposobu postępowania z mięsem pochodzącym od zwierząt poddanych ubojowi z konieczności przeprowadzonemu poza rzeźnią lub sposobu wykorzystania tego mięsa - w przypadku, o którym mowa w załączniku I w sekcji II w rozdziale V w ust. 2 lit. a;
 ”
 ,

b)

po pkt 4 dodaje się pkt 4a w brzmieniu:
„ 

4a)

poddania mięsa drobiowego niespełniającego kryterium mikrobiologicznego, o którym mowa w ust. 1 części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 2160/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 17 listopada 2003 r. w sprawie zwalczania salmonelli i innych określonych odzwierzęcych czynników chorobotwórczych przenoszonych przez żywność   (Dz. Urz. UE L 325 z 12.12.2003, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 41, str. 328), obróbce cieplnej lub innej obróbce mającej na celu wyeliminowanie bakterii Salmonella przed wprowadzeniem tego mięsa na rynek w celu spożycia przez ludzi - w przypadku, o którym mowa w załączniku I w sekcji II w rozdziale V w ust. 2 lit. b;
 ”
 ;

4)

w § 12:

a)

ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„ 

1.

Decyzje administracyjne, o których mowa w § 1 pkt 1, 2, 5-8, 11-13 oraz 14-22, § 2 pkt 1a-3, § 4, § 4a oraz § 5 pkt 2 i 6, wydaje się na wniosek przedsiębiorcy sektora spożywczego.
 ”
 ,

b)

po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
„ 

1a.

Decyzję administracyjną, o której mowa w § 1 pkt 13a, wydaje się na wniosek koła łowieckiego albo ośrodka hodowli zwierzyny będącego odpowiednio dzierżawcą albo zarządcą obwodu łowieckiego zgodnie z przepisami Prawa łowieckiego.
 ”
 ,

c)

ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„ 

2.

Decyzję administracyjną, o której mowa w § 3 pkt 2, wydaje się na wniosek przedsiębiorcy sektora spożywczego, w przypadku gdy spełnił on wymagania niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa żywności lub dobrostanu zwierząt, lub zgodności z prawem żywnościowym, lub zasadami dotyczącymi zdrowia zwierząt.
 ”
 ,

d)

po ust. 2 dodaje się ust. 2a w brzmieniu:
„ 

2a.

Decyzja administracyjna, o której mowa w § 1 pkt 12a, może zostać wydana, w przypadku gdy przedsiębiorstwo sektora spożywczego uzyskało zgodę powiatowego lekarza weterynarii, o której mowa w § 1 pkt 12.
 ”
 ,

e)

ust. 3 otrzymuje brzmienie:
„ 

3.

Składany do powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce prowadzenia działalności wniosek, o którym mowa w ust. 1-2, zawiera:

1)

imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy;

2)

weterynaryjny numer identyfikacyjny, jeżeli został nadany.
 ”
 ,

f)

dodaje się ust. 6 w brzmieniu:
„ 

6.

Koła łowieckie albo ośrodki hodowli zwierzyny, które odpowiednio dzierżawią albo zarządzają obwodami łowieckimi, położonymi na terenie więcej niż jednego powiatu, składają wniosek o wydanie decyzji, o której mowa w § 1 pkt 13a, do powiatowego lekarza weterynarii, na obszarze właściwości którego znajduje się największa część obwodu łowieckiego.
 ”
 .

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem § 1 pkt 1 lit. b, pkt 4 lit. b oraz f, które wchodzą w życie po upływie 60 dni od dnia ogłoszenia.
2)
Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225, z 2007 r. Nr 64, poz. 429, z 2008 r. Nr 145, poz. 916 i Nr 214, poz. 1346, z 2010 r. Nr 47, poz. 278 i Nr 81, poz. 528 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622.