Rozporządzenie Rady Ministrówz dnia 30 maja 2012 r.w sprawie maksymalnych cen mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2012/2013

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych   (Dz. U. z 2009 r. Nr 11, poz. 65, z późn. zm.1)Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2009 r. Nr 97, poz. 799, z 2010 r. Nr 148, poz. 990, z 2011 r. Nr 106, poz. 622 oraz z 2012 r. poz. 574.) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Ustala się maksymalne ceny mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół, z wyłączeniem szkół wyższych, w roku szkolnym 2012/2013, w ramach dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych w przedszkolach i szkołach, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 2012 r.
1)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2009 r. Nr 97, poz. 799, z 2010 r. Nr 148, poz. 990, z 2011 r. Nr 106, poz. 622 oraz z 2012 r. poz. 574.

Załącznik   -   Maksymalne ceny mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół, z wyłączeniem szkół wyższych, w roku szkolnym 2012/2013

   Tabela 1   


 
W opakowaniach o pojemności większej niż 0,25 litra
W opakowaniach o pojemności nie mniejszej niż 0,23 litra i nie większej niż 0,25 litra
W opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,23 litra, ale nie mniejszej niż 0,20 litra
W opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,20 litra
Mleko o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej
1,24 zł/litr
2,24 zł/litr
2,30 zł/litr
Mleko o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej, z dodatkami smakowymi
3,28 zł/litr
3,50 zł/litr
Jogurty z mleka o zawartości co najmniej 1% tłuszczu bez dodatków smakowych lub z dodatkami smakowymi
3,68 zł/litr
3,68 zł/litr
3,68 zł/litr
3,68 zł/litr
         

   Tabela 2   


Twarogi i twarożki o zawartości co najmniej 40% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych
6,43 zł/kg
Sery topione o zawartości co najmniej 40% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych
7,54 zł/kg
Sery, inne niż topione, o zawartości co najmniej 45% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych
10,71 zł/kg
   

1)
W celu przeliczenia litrów mleka lub przetworów mlecznych na kilogramy należy pomnożyć ilość litrów przez 1,030.
2)
Do przeliczenia kilogramów na ekwiwalent mleka należy zastosować współczynniki określone w art. 5 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 657/2008 z dnia 10 lipca 2008 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej na rzecz dostarczania mleka i niektórych przetworów mlecznych dla uczniów w instytucjach oświatowych (Dz. Urz. UE L 183 z 11.07.2008, str. 17, z późn. zm.).