|
1.
Instytut Żywności i Żywienia
|
ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa
|
Żywność, w tym środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy
diety
|
-
tłuszcz ogółem
|
|
-
skład kwasów tłuszczowych, w tym izomery trans
|
|
-
akryloamid
|
|
-
sztuczne środki słodzące, w tym m.in. aspartam, acesulfam K, sacharyna
|
|
-
kwas benzoesowy
|
|
-
kofeina
|
|
-
cholesterol
|
|
-
sterole roślinne
|
|
-
obecność termotolerancyjnych szczepów Campylobacter
|
|
-
zawartość bakterii probiotycznych
|
|
Sól kuchenna
|
-
jod (I)
|
|
Żywność, w tym środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy
diety
|
-
wartość energetyczna
|
|
-
białko i jego skład aminokwasowy, wartość odżywcza białka
|
|
-
błonnik pokarmowy
|
|
-
popiół
|
|
-
składniki mineralne: wapń (Ca), fosfor (P), żelazo (Fe), magnez (Mg), miedź (Cu), cynk (Zn), mangan (Mn),
sód (Na), potas (K)
|
|
-
witaminy rozpuszczalne w wodzie (witamina C, tiamina B1, ryboflawina B2, niacyna)
|
|
-
witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (witamina A, E)
|
|
2.
Regionalne Laboratorium Badań Żywności Genetycznie Modyfikowanej w Tarnobrzegu
|
ul. 1 Maja 5 39-400 Tarnobrzeg
|
Żywność zmodyfikowana genetycznie
|
-
zawartość materiału genetycznie zmodyfikowanego
|
|
3.
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny
|
ul. Chocimska 24 00-791 Warszawa
|
Żywność, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
|
-
azotany i azotyny
|
|
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe,
środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety
|
-
pierwiastki szkodliwe dla zdrowia: ołów (Pb), kadm (Cd), rtęć (Hg), arsen (As), cynk
(Zn), cyna (Sn), miedź (Cu), glin (Al)
|
|
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego,
w tym dla niemowląt i małych dzieci
|
-
mikotoksyny: aflatoksyny B1, B2, G1 i G2; ochratoksyna A; patullina; deoksyniwalenol: zearalenon; fumonizyny B1 i B2; toksyny T-2 i HT-2
|
|
Żywność, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w tym dla niemowląt
i małych dzieci
|
-
aflatoksyna M1
|
|
Żywność
|
-
barwniki: Sudan I-IV, Sudan Red 7B, Para Red
|
|
Ryby i przetwory z ryb z obrotu
|
-
histamina
|
|
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe,
środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
|
-
wykrywanie obecności: pałeczek Salmonella, Yersinia enterocolitica, Escherichia coli O:157, Enterobacter sakazakii
(Cronobacter sakazakii)
|
|
-
wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Listeria monocytogenes
|
|
-
wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Staphylococcus aureus i wykrywanie obecności enterotoksyn gronkowcowych
|
|
-
oznaczanie liczby Escherichia coli
|
|
-
oznaczanie liczby drożdży i pleśni
|
|
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe,
produkty dietetyczne
|
-
oznaczanie liczby Clostridium perfringens
|
|
Wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
|
-
badanie migracji globalnej z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
|
|
-
badanie migracji ołowiu, kadmu, niklu i chromu z wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością
|
|
Żywność
|
-
3-monochloropropano-1,2-diol(3-MCPD)
|
|
Żywność
|
-
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)
|
|
4.
Dział Laboratoryjny Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie -
Pracownia Badania Pozostałości Pestycydów
|
ul. Żelazna 79 00-875 Warszawa
|
Żywność pochodzenia roślinnego - owoce, warzywa (świeże, mrożone, suszone), grzyby,
ziarno zbóż, produkty przetworzone (soki, koncentraty) i wieloskładnikowe
|
-
pozostałości pestycydów z grupy chloroorganicznych, fosforoorganicznych, azotoorganicznych,
benzimidazoli, pyretroidów, karbaminianów, ditiokarbaminianów, innych grup chemicznych
|
|
Żywność pochodzenia roślinnego - ziarno zbóż
|
-
pozostałości bromku metylu
|
|
-
pozostałości amitrazu, 2,4-D
|
|
Żywność pochodzenia roślinnego -konserwy warzywno-mięsne, produkty zbożowo-mleczne,
żywność dla niemowląt i małych dzieci
|
-
pozostałości pestycydów z grupy chloroorganicznych, fosforoorganicznych, azotoorganicznych,
benzimidazoli, pyretroidów, karbaminianów, ditiokarbaminianów, innych grup chemicznych
|
|
-
pozostałości kamfechloru (kongenery nr 26, 50, 62)
|
|
Żywność pochodzenia zwierzęcego - mleko, masło, jaja, szynka, mięso
|
-
pozostałości pestycydów z grupy chloroorganicznych, fosforoorganicznych, pyretroidów
|
|
-
pozostałości kamfechloru (kongenery nr 26, 50, 62)
|
|
5.
Instytut Chemii i Techniki Jądrowej - Samodzielne Laboratorium Identyfikacji Napromieniania
Żywności
|
ul. Dorodna 16 03-195 Warszawa
|
Żywność
|
-
jakościowe badania obecności napromienianych składników
|