Rozporządzenie Ministra Zdrowiaz dnia 19 czerwca 2012 r.w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych

Spis treści

2)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 122, poz. 696 i Nr 171, poz. 1016.
3)
Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych (Dz. U. Nr 97, poz. 976), które traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia zgodnie z art. 126 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 122, poz. 696 i Nr 171, poz. 1016).

Załącznik   -   Wykaz laboratoriów referencyjnych


Laboratorium referencyjne
Adres
Przedmiot badań
Rodzaje badań
1
2
3
4
  1.   Instytut Żywności i Żywienia
ul. Powsińska 61/63
02-903 Warszawa
Żywność, w tym środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety
  -   tłuszcz ogółem
  -   skład kwasów tłuszczowych, w tym izomery trans
  -   akryloamid
  -   sztuczne środki słodzące, w tym m.in. aspartam, acesulfam K, sacharyna
  -   kwas benzoesowy
  -   kofeina
  -   cholesterol
  -   sterole roślinne
  -   obecność termotolerancyjnych szczepów Campylobacter
  -   zawartość bakterii probiotycznych
Sól kuchenna
  -   jod (I)
Żywność, w tym środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety
  -   wartość energetyczna
  -   białko i jego skład aminokwasowy, wartość odżywcza białka
  -   błonnik pokarmowy
  -   popiół
  -   składniki mineralne:
wapń (Ca), fosfor (P), żelazo (Fe), magnez (Mg), miedź (Cu), cynk (Zn), mangan (Mn), sód (Na), potas (K)
  -   witaminy rozpuszczalne w wodzie (witamina C, tiamina B1, ryboflawina B2, niacyna)
  -   witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (witamina A, E)
  2.   Regionalne Laboratorium Badań Żywności Genetycznie Modyfikowanej w Tarnobrzegu
ul. 1 Maja 5
39-400 Tarnobrzeg
Żywność zmodyfikowana genetycznie
  -   zawartość materiału genetycznie zmodyfikowanego
  3.   Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny
ul. Chocimska 24
00-791 Warszawa
Żywność, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
  -   azotany i azotyny
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety
  -   pierwiastki szkodliwe dla zdrowia: ołów (Pb), kadm (Cd), rtęć (Hg), arsen (As), cynk (Zn), cyna (Sn), miedź (Cu), glin (Al)
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w tym dla niemowląt i małych dzieci
  -   mikotoksyny: aflatoksyny B1, B2, G1 i G2;
ochratoksyna A; patullina; deoksyniwalenol:
zearalenon; fumonizyny B1 i B2; toksyny T-2 i HT-2
Żywność, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w tym dla niemowląt i małych dzieci
  -   aflatoksyna M1
Żywność
  -   barwniki: Sudan I-IV, Sudan Red 7B, Para Red
Ryby i przetwory z ryb z obrotu
  -   histamina
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
  -   wykrywanie obecności:
pałeczek Salmonella, Yersinia enterocolitica, Escherichia coli O:157, Enterobacter sakazakii (Cronobacter sakazakii)
  -   wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Listeria monocytogenes
  -   wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Staphylococcus aureus i wykrywanie obecności enterotoksyn gronkowcowych
  -   oznaczanie liczby Escherichia coli
  -   oznaczanie liczby drożdży i pleśni
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, produkty dietetyczne
  -   oznaczanie liczby Clostridium perfringens
Wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
  -   badanie migracji globalnej z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  -   badanie migracji ołowiu, kadmu, niklu i chromu z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Żywność
  -   3-monochloropropano-1,2-diol(3-MCPD)
Żywność
  -   wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)
  4.   Dział Laboratoryjny Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie - Pracownia Badania Pozostałości Pestycydów
ul. Żelazna 79
00-875 Warszawa
Żywność pochodzenia roślinnego - owoce, warzywa (świeże, mrożone, suszone), grzyby, ziarno zbóż, produkty przetworzone (soki, koncentraty) i wieloskładnikowe
  -   pozostałości pestycydów z grupy chloroorganicznych, fosforoorganicznych, azotoorganicznych, benzimidazoli, pyretroidów, karbaminianów, ditiokarbaminianów, innych grup chemicznych
Żywność pochodzenia roślinnego - ziarno zbóż
  -   pozostałości bromku metylu
  -   pozostałości amitrazu, 2,4-D
Żywność pochodzenia roślinnego -konserwy warzywno-mięsne, produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci
  -   pozostałości pestycydów z grupy chloroorganicznych, fosforoorganicznych, azotoorganicznych, benzimidazoli, pyretroidów, karbaminianów, ditiokarbaminianów, innych grup chemicznych
  -   pozostałości kamfechloru (kongenery nr 26, 50, 62)
Żywność pochodzenia zwierzęcego - mleko, masło, jaja, szynka, mięso
  -   pozostałości pestycydów z grupy chloroorganicznych, fosforoorganicznych, pyretroidów
  -   pozostałości kamfechloru (kongenery nr 26, 50, 62)
  5.   Instytut Chemii i Techniki Jądrowej - Samodzielne Laboratorium Identyfikacji Napromieniania Żywności
ul. Dorodna 16
03-195 Warszawa
Żywność
  -   jakościowe badania obecności napromienianych składników