Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 24 lipca 2012 r.zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 29 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 7 marca 2007 r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich   (Dz. U. Nr 64, poz. 427, z późn. zm.2)Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 98, poz. 634, Nr 214, poz. 1349 i Nr 237, poz. 1655, z 2009 r. Nr 20, poz. 105, z 2010 r. Nr 76, poz. 490 i Nr 148, poz. 993, z 2011 r. Nr 205, poz. 1202 oraz z 2012 r. poz. 243.) zarządza się, co następuje:

§ 1.

W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 stycznia 2008 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013   (Dz. U. Nr 20, poz. 119, z późn. zm.3)Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2009 r. Nr 60, poz. 497 i Nr 199, poz. 1536 oraz z 2011 r. Nr 13, poz. 64.) wprowadza się następujące zmiany:

1)

w § 3:

a)

w pkt 3 lit. c otrzymuje brzmienie:
„ 

c)

objęte systemem rolnictwa ekologicznego zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającym rozporządzenie (EWG) nr 2092/91   (Dz. Urz. UE L 189 z 20.07.2007, str. 1, z późn. zm.), lub
 ”
 ,

b)

w pkt 4:
  •   -  
    lit. b otrzymuje brzmienie:
    „ 

    b)

    zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, lub
     ”
     ,
  •   -  
    dodaje się lit. c w brzmieniu:
    „ 

    c)

    zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”.
     ”
     ;

2)

w § 5 uchyla się ust. 3 i 4;

3)

w § 7:

a)

w ust. 2:
  •   -  
    pkt 3 otrzymuje brzmienie:
    „ 

    3)

    w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a - kopię zgłoszenia do wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa zamiaru prowadzenia integrowanej produkcji, dokonanego w roku złożenia wniosku albo w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku, albo
     ”
     ,
  •   -  
    w pkt 4 lit. b otrzymuje brzmienie:
    „ 

    b)

    oświadczenie producenta rolnego o wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, albo
     ”
     ,
  •   -  
    dodaje się pkt 5 w brzmieniu:
    „ 

    5)

    w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c:

    a)

    kopię ważnego certyfikatu zgodności potwierdzającego, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”, wydanego przez upoważnioną jednostkę certyfikującą, albo

    b)

    oświadczenie producenta rolnego o wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”.
     ”
     ,

b)

ust. 3 otrzymuje brzmienie:
„ 

3.

Oświadczenie, o którym mowa w ust. 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 4 lit. b oraz pkt 5 lit. b, zawiera wskazanie produktów i rodzaju produkcji, jakie zostały objęte systemem kontroli, dane jednostki certyfikującej, do której zgłosił się producent rolny, oraz datę objęcia systemem kontroli.
 ”
 ;

4)

w § 8:

a)

w ust. 1:
  •   -  
    pkt 3 i 4 otrzymują brzmienie:
    „ 

    3)

    zgłoszenia do wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa zamiaru prowadzenia integrowanej produkcji, o którym mowa w § 7 ust. 2 pkt 3 - w przypadku integrowanej produkcji, lub

    4)

    wydania certyfikatu zgodności, o którym mowa w § 7 ust. 2 pkt 4 lit. a, albo złożenia wniosku o przyznanie pomocy wraz z oświadczeniem określonym w § 7 ust. 2 pkt 4 lit. b - w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b, lub
     ”
     ,
  •   -  
    dodaje się pkt 5 w brzmieniu:
    „ 

    5)

    wydania certyfikatu zgodności, o którym mowa w § 7 ust. 2 pkt 5 lit. a, albo złożenia wniosku o przyznanie pomocy wraz z oświadczeniem określonym w § 7 ust. 2 pkt 5 lit. b - w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c.
     ”
     ,

b)

w ust. 2:
  •   -  
    pkt 1 otrzymuje brzmienie:
    „ 

    1)

    wynosi nie więcej niż:

    a)

    3200 zł - w przypadku wspólnotowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i b,

    b)

    3000 zł - w przypadku wspólnotowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c,

    c)

    2750 zł - w przypadku integrowanej produkcji,

    d)

    1470 zł - w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b,

    e)

    2386 zł - w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c;
     ”
     ,
  •   -  
    w pkt 2 lit. a otrzymuje brzmienie:
    „ 

    a)

    kontroli, po przeprowadzeniu której wydaje się:
    •   -  
      certyfikat zgodności lub świadectwo jakości określone w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a - w przypadku wspólnotowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i b,
    •   -  
      certyfikat, o którym mowa w rozporządzeniu nr 889/2008 w załączniku XII - w przypadku wspólnotowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c,
    •   -  
      certyfikat potwierdzający stosowanie integrowanej produkcji - w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a,
    •   -  
      certyfikat zgodności określony w § 7 ust. 2 pkt 4 lit. a - w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b,
    •   -  
      certyfikat zgodności określony w § 7 ust. 2 pkt 5 lit. a - w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c, lub
     ”
     ;

5)

w § 9 w ust. 5:

a)

pkt 1-3a otrzymują brzmienie:
„ 

1)

w przypadku wspólnotowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i b:

a)

kopię ważnego certyfikatu zgodności określonego w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a, lub

b)

kopię ważnego świadectwa jakości określonego w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a;

2)

w przypadku wspólnotowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c - kopię ważnego certyfikatu, o którym mowa w rozporządzeniu nr 889/2008 w załączniku XII;

3)

w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a - kopię ważnego certyfikatu potwierdzającego stosowanie integrowanej produkcji;

3a)

w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b - kopię ważnego certyfikatu potwierdzającego stosowanie standardów systemu „Jakość Tradycja” i wytwarzanie produktów zgodnie ze specyfikacją;
 ”
 ,

b)

po pkt 3a dodaje się pkt 3b w brzmieniu:
„ 

3b)

w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c - kopię ważnego certyfikatu potwierdzającego stosowanie standardów systemu „Quality Meat Program” i wytwarzanie produktów zgodnie ze specyfikacją;
 ”
 ;

6)

w załączniku nr 2 do rozporządzenia pkt 5 otrzymuje brzmienie:
„ 

5)

aktu założycielskiego lub regulaminu używania znaku jakości lub innych dokumentów grupy producentów, dotyczących monitorowania produktu, pochodzenia surowców wykorzystywanych do produkcji oraz odbiorców pośrednich produktu - w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b i c rozporządzenia.
 ”
 .

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
2)
Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 98, poz. 634, Nr 214, poz. 1349 i Nr 237, poz. 1655, z 2009 r. Nr 20, poz. 105, z 2010 r. Nr 76, poz. 490 i Nr 148, poz. 993, z 2011 r. Nr 205, poz. 1202 oraz z 2012 r. poz. 243.
3)
Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2009 r. Nr 60, poz. 497 i Nr 199, poz. 1536 oraz z 2011 r. Nr 13, poz. 64.