Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 19 września 2013 r.w sprawie warunków wstępnego uznawania grup producentów owoców i warzyw, uznawania
organizacji producentów owoców i warzyw oraz warunków i wymagań, jakie powinny spełniać
plany dochodzenia do uznania
Na podstawie art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców
i warzyw, rynku chmielu, rynku suszu paszowego oraz rynków lnu i konopi uprawianych
na włókno
(Dz. U. z 2011 r. Nr 145, poz. 868 oraz z 2012 r. poz. 243 i 1258) zarządza się, co następuje:
§ 1.
Podmiot zrzeszający producentów owoców i warzyw może zostać wstępnie uznany za grupę
producentów owoców i warzyw, jeżeli:
1)
jest utworzony przez co najmniej 5 producentów:
a)
z których każdy wytwarza przynajmniej jeden z produktów wymienionych w grupach produktów,
ze względu na które podmiot wnioskuje o wstępne uznanie i które zostały określone
w załączniku do rozporządzenia,
b)
wytwarzających produkty, o których mowa w lit. a, na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
2)
łączna wartość produktów wytworzonych przez producentów, o których mowa w pkt 1, i
sprzedanych w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o wstępne uznanie grupy producentów
owoców i warzyw, wynosi co najmniej 250 000 złotych;
3)
przedłoży oświadczenie, w którym zobowiązuje się, że ponad połowa przychodów ze sprzedaży
produktów należących do grupy produktów, ze względu na które wnioskuje o wstępne uznanie,
będzie pochodziła ze sprzedaży tych produktów wytworzonych przez producentów zrzeszonych
w tym podmiocie w każdym roku realizacji planu dochodzenia do uznania;
4)
statut albo umowa tego podmiotu, oprócz wymagań określonych w odrębnych przepisach,
zawiera ponadto:
a)
wymóg przynależności producenta tylko do jednej wstępnie uznanej grupy producentów
owoców i warzyw lub uznanej organizacji producentów owoców i warzyw, dla grupy produktów,
ze względu na które podmiot wnioskuje o wstępne uznanie,
b)
zasady przyjmowania i występowania członków z podmiotu oraz minimalny okres członkostwa
w podmiocie,
c)
zasady prowadzenia rachunkowości i opracowywania budżetu niezbędne dla funkcjonowania
tego podmiotu,
d)
zasady i zakres dostarczania temu podmiotowi informacji dotyczących powierzchni upraw,
plonów, wysokości zbiorów oraz sprzedaży bezpośredniej, poszczególnych gatunków owoców
i warzyw, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, przez jego członków,
e)
procedury związane z określaniem i uchwalaniem zasad obowiązujących producentów owoców
i warzyw zrzeszonych w tym podmiocie w odniesieniu do produkcji, marketingu, sprawozdawczości
i ochrony środowiska,
f)
zasady i warunki sprzedaży owoców i warzyw wytworzonych przez członków tego podmiotu,
z wyłączeniem możliwości sprzedaży owoców i warzyw członkom tego podmiotu,
g)
zasady umożliwiające producentom owoców i warzyw zrzeszonym w tym podmiocie udział
w podejmowaniu decyzji przez ten podmiot oraz kontrolę ich realizacji przy założeniu,
że każdy członek nie dysponuje więcej niż 20% głosów,
h)
zasady i sposoby finansowania działalności tego podmiotu przez producentów owoców
i warzyw w nim zrzeszonych,
i)
sankcje wobec członka, który nie wypełnia nałożonych na niego obowiązków;
5)
przedłoży, wraz z numerem identyfikacyjnym, o którym mowa w przepisach o krajowym
systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków
o przyznanie płatności - jeżeli został nadany, oraz z:
a)
numerem PESEL, numerem identyfikacji podatkowej (NIP), jeżeli został nadany - w przypadku
osoby fizycznej,
b)
numerem identyfikacji podatkowej (NIP), numerem identyfikacyjnym krajowego rejestru
urzędowego podmiotów gospodarki narodowej (REGON), jeżeli został nadany - w przypadku
osoby prawnej i jednostki organizacyjnej nieposiadającej osobowości prawnej,
c)
numerem paszportu - w przypadku osoby nieposiadającej obywatelstwa polskiego
- oświadczenia producentów, o których mowa w pkt 1, o nieprzynależności do innej wstępnie
uznanej grupy producentów dla tej samej grupy produktów lub uznanej organizacji producentów
dla tej samej grupy produktów.
§ 2.
1.
Plan dochodzenia do uznania jest opracowywany na okres nie dłuższy niż 5 lat i zawiera
w szczególności:
1)
wykaz producentów owoców i warzyw wchodzących w skład podmiotu zrzeszającego producentów
owoców i warzyw - zawierający imię i nazwisko lub nazwę, adres zamieszkania lub siedzibę,
numer identyfikacyjny, o którym mowa w przepisach o krajowym systemie ewidencji producentów,
ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności - jeżeli
został nadany, oraz:
a)
numer PESEL, numer identyfikacji podatkowej (NIP), jeżeli został nadany - w przypadku
osoby fizycznej,
b)
numer identyfikacji podatkowej (NIP), numer identyfikacyjny krajowego rejestru urzędowego
podmiotów gospodarki narodowej (REGON), jeżeli został nadany - w przypadku osoby prawnej
i jednostki organizacyjnej nieposiadającej osobowości prawnej,
c)
numer paszportu - w przypadku osoby nieposiadającej obywatelstwa polskiego;
2)
informacje o powierzchni upraw poszczególnych gatunków owoców i warzyw, wielkości
zbiorów, ilości i wartości sprzedanych owoców i warzyw oraz kierunków ich dystrybucji,
dotyczące roku poprzedzającego rok złożenia wniosku o wstępne uznanie - na podstawie
oświadczeń złożonych przez każdego z producentów owoców i warzyw wymienionego w wykazie,
o którym mowa w pkt 1;
3)
liczbę i opis maszyn, urządzeń służących do produkcji oraz zbioru owoców i warzyw,
środków transportowych i innych środków technicznych, w szczególności umożliwiających
zbiór, przechowywanie, magazynowanie, sortowanie oraz pakowanie owoców i warzyw, w
które jest wyposażony podmiot zrzeszający producentów owoców i warzyw lub w które
są wyposażeni poszczególni producenci owoców i warzyw wymienieni w wykazie, o którym
mowa w pkt 1, jeżeli są one przeznaczone do wykorzystania przez grupę producentów;
4)
analizę przeprowadzoną na podstawie opisu sytuacji wyjściowej podmiotu zrzeszającego
producentów owoców i warzyw, z której wynika niespełnienie przez ten podmiot kryteriów
uznania za organizację producentów owoców i warzyw, o których mowa w § 3 ust. 1 i
2;
5)
wskazanie daty rozpoczęcia, okres i sposób realizacji planu, zakres oraz harmonogram
działań, które zamierza realizować ten podmiot jako wstępnie uznana grupa producentów,
w szczególności dotyczących planowania produkcji, strategii sprzedaży, rozwoju kanałów
marketingowych i promocji, podniesienia jakości produktów oraz przedsięwzięć inwestycyjnych
(inwestycji) realizowanych w poszczególnych latach, w celu spełnienia warunków uznania
tej grupy producentów za organizację producentów;
6)
w przypadku inwestycji dotyczących budowy, rozbudowy, przebudowy, remontu budynków
oraz budowli, infrastruktury technicznej i technicznego wyposażenia budynków oraz
budowli, zakupu i instalacji maszyn oraz urządzeń określenie:
a)
poszczególnych etapów realizacji inwestycji,
b)
miejsc realizacji inwestycji;
7)
wysokość planowanych wydatków na realizację działań i inwestycji, o których mowa w
pkt 6, z podziałem na poszczególne inwestycje, oszacowanych na podstawie dołączonych
do planu dochodzenia do uznania:
a)
co najmniej 2 ofert określających ceny rynkowe - w przypadku planowanego zakupu nowych
maszyn i urządzeń,
b)
kosztorysu inwestorskiego - w przypadku budowy budynku lub budowli;
8)
analizę, z której wynika dostosowanie inwestycji do wielkości produkcji owoców i warzyw,
z uwzględnieniem ilości owoców i warzyw:
a)
zakupionych przez grupę od jej członków - w przypadku inwestycji związanych ze zbiorem,
przechowywaniem oraz magazynowaniem owoców i warzyw,
b)
sprzedanych przez grupę odbiorcom zewnętrznym - w przypadku inwestycji związanych
z przygotowaniem do sprzedaży owoców i warzyw
- nieprzekraczającej wielkości planowanej na ostatni rok realizacji zatwierdzonego
planu dochodzenia do uznania;
9)
prognozę powierzchni upraw i wielkości produkcji poszczególnych gatunków owoców i
warzyw oraz ilości i wartości sprzedanych owoców i warzyw - dla każdego roku realizacji
planu dochodzenia do uznania;
10)
przewidywaną liczbę i opis maszyn, urządzeń służących do produkcji oraz zbioru owoców
i warzyw, środków transportowych i innych środków technicznych, w szczególności umożliwiających
zbiór, przechowywanie, magazynowanie, sortowanie oraz pakowanie owoców i warzyw, w
które będzie wyposażona wstępnie uznana grupa producentów, po zrealizowaniu planu
dochodzenia do uznania;
11)
wskazanie źródeł i struktury finansowania planu dochodzenia do uznania;
12)
analizę końcowych wyników realizacji, przez wstępnie uznaną grupę producentów, planu
dochodzenia do uznania w zakresie spełniania warunków uznania za organizację producentów.
2.
Plan dochodzenia do uznania oraz jego zmiany są składane w postaci papierowej oraz
edytowalnej postaci elektronicznej.
3.
W przypadku przystąpienia producenta, spełniającego warunki, o których mowa w § 1
pkt 1, do wstępnie uznanej grupy producentów owoców i warzyw w trakcie realizacji
planu dochodzenia do uznania, grupa producentów dokonuje stosownej zmiany planu dochodzenia
do uznania, w szczególności poprzez wskazanie informacji dotyczących tego producenta,
o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 3, oraz informacji o powierzchni upraw poszczególnych
gatunków owoców i warzyw, wielkości zbiorów, ilości i wartości sprzedanych owoców
i warzyw oraz kierunków ich dystrybucji za rok poprzedzający rok przystąpienia tego
producenta do wstępnie uznanej grupy producentów.
§ 3.
1.
Podmiot zrzeszający producentów owoców i warzyw może zostać uznany za organizację
producentów owoców i warzyw, jeżeli:
1)
jest utworzony przez co najmniej 5 producentów, z których każdy wytwarza przynajmniej
jeden z produktów wymienionych w grupach produktów, ze względu na które wnioskuje
o uznanie i które zostały określone w załączniku do rozporządzenia;
2)
przedłoży, wraz z numerem identyfikacyjnym, o którym mowa w przepisach o krajowym
systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków
o przyznanie płatności - jeżeli został nadany, oraz z:
a)
numerem PESEL, numerem identyfikacji podatkowej (NIP), jeżeli został nadany - w przypadku
osoby fizycznej,
b)
numerem identyfikacji podatkowej (NIP), numerem identyfikacyjnym krajowego rejestru
urzędowego podmiotów gospodarki narodowej (REGON), jeżeli został nadany - w przypadku
osoby prawnej i jednostki organizacyjnej nieposiadającej osobowości prawnej,
c)
numerem paszportu - w przypadku osoby nieposiadającej obywatelstwa polskiego
- oświadczenia producentów, o których mowa w pkt 1, o nieprzynależności do innej wstępnie
uznanej grupy producentów dla tej samej grupy produktów lub uznanej organizacji producentów
dla tej samej grupy produktów;
3)
łączna wartość produktów wytworzonych przez producentów, o których mowa w pkt 1, i
sprzedanych w wybranym 12-miesięcznym okresie, rozpoczynającym się nie wcześniej niż
dnia 1 stycznia trzeciego roku poprzedzającego rok złożenia wniosku o uznanie organizacji
producentów owoców i warzyw i kończącym się nie później niż dnia 31 grudnia roku poprzedzającego
rok złożenia wniosku o uznanie za organizację producentów owoców i warzyw, wynosi
co najmniej 500 000 złotych;
4)
spełni pozostałe warunki określone w art. 122, art. 125a oraz art. 125b rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22
października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy
szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej
organizacji rynku)
(Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.) oraz warunek, o którym mowa w § 1 pkt 4 lit. f.
2.
Podmiot zrzeszający producentów owoców i warzyw może zostać uznany za organizację
producentów owoców i warzyw, jeżeli żaden z członków, udziałowców lub akcjonariuszy,
zwanych dalej „członkami organizacji”, ani żadna inna osoba nie może mieć więcej niż
20% głosów na walnym zgromadzeniu, zgromadzeniu wspólników albo walnym zebraniu członków
organizacji, także pośrednio:
1)
przez:
a)
dysponowanie bezpośrednio lub pośrednio większością głosów na walnym zgromadzeniu,
zgromadzeniu wspólników albo walnym zebraniu członków, także jako zastawnik albo użytkownik,
bądź w zarządzie innej osoby prawnej będącej członkiem organizacji, także na podstawie
porozumień z innymi osobami, lub
b)
uprawnienie do powoływania lub odwoływania większości członków zarządu innej osoby
prawnej będącej członkiem organizacji, także na podstawie porozumień z innymi osobami,
lub
c)
uprawnienie do powoływania lub odwoływania większości członków organu nadzoru innej
osoby prawnej będącej członkiem organizacji, także na podstawie porozumień z innymi
osobami, lub
2)
gdy:
a)
członkowie zarządu członka organizacji stanowią więcej niż połowę członków zarządu
innej osoby prawnej będącej członkiem organizacji lub
b)
dysponuje bezpośrednio lub pośrednio większością głosów w spółce osobowej będącej
członkiem organizacji, także na podstawie porozumień z innymi osobami, lub
c)
wywiera decydujący wpływ na działalność innego członka organizacji, w szczególności
na podstawie umów.
3.
Wstępnie uznana grupa producentów owoców i warzyw może być uznana za organizację producentów
owoców i warzyw, jeżeli spełnia warunki określone w ust. 1 i 2 oraz zrealizuje w całości
plan dochodzenia do uznania.
§ 4.
Do spraw dotyczących zmian do zatwierdzonego planu dochodzenia do uznania będących
przedmiotem postępowań wszczętych i niezakończonych decyzją ostateczną do dnia wejścia
w życie rozporządzenia stosuje się przepisy dotychczasowe.
§ 5.
Do spraw dotyczących zatwierdzenia planu dochodzenia do uznania, który został wstępnie
zatwierdzony w 2013 r., stosuje się przepisy dotychczasowe.
§ 6.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie
warunków wstępnego uznawania grup producentów owoców i warzyw, uznawania organizacji
producentów owoców i warzyw oraz warunków i wymagań, jakie powinny spełniać plany
dochodzenia do uznania
(Dz. U. z 2009 r. Nr 5, poz. 27).
§ 7.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem §
3 ust. 2, który wchodzi w życie po upływie roku od dnia ogłoszenia.
Załącznik
-
Wykaz grup produktów, ze względu na które wnioskuje się o wstępne uznanie lub uznanie
1.
Grupa produktów „warzywa”
Kod CN
Nazwa
0702 00 00
Pomidory, świeże lub schłodzone
0703
Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone
0704
Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone
0705
Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone
0706
Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże
lub schłodzone
0707 00
Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
0708
Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone
0709 20 00
Szparagi
0709 30 00
Oberżyny (bakłażany)
0709 40 00
Selery inne niż seler korzeniowy
0709 60 10
Słodka papryka
0709 70 00
Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy
0709 93 10
Cukinia
0709 99 10
Warzywa sałatowe inne niż sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.)
0709 99 20
Burak boćwina (lub boćwina szerokoogonkowa) i karczoch hiszpański
0709 99 50
Koper
2.
Grupa produktów „owoce”
Kod CN
Nazwa
0802 21 00
Orzechy leszczyny (Corylus spp.) w łupinach
0802 31 00
Orzechy włoskie w łupinach
0808
Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
0809
Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny,
świeże
0810 10 00
Truskawki i poziomki, świeże
0810 20
Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami, świeże
0810 30 10
Porzeczki czarne, świeże
0810 30 30
Porzeczki czerwone, świeże
ex 0810 30 90
Porzeczki białe, agrest, świeże
0810 40 50
Owoce z gatunków Vaccinium macrocarpon i Vaccinium corymbosum, świeże
Wszystkie pozostałe produkty, które nie są wymienione w ust. 1-4, a są zawarte w załączniku
I w części IX rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r.
ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące
niektórych produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku)
(Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.).