Materiały i wyroby z tworzyw sztucznych przeznaczone do kontaktu z określonymi rodzajami
żywności Wyróżnia się następujące przypadki:
a)
kiedy materiał lub wyrób z tworzyw sztucznych już pozostaje w kontakcie ze znanym
środkiem spożywczym,
b)
kiedy materiałowi lub wyrobowi z tworzyw sztucznych towarzyszy szczegółowe wskazanie
rodzaju żywności (wymienionej w tabeli 1), z którym ten materiał lub wyrób może lub
też nie może być używany (na przykład - tylko do żywności uwodnionej),
c)
kiedy materiałowi lub wyrobowi z tworzyw sztucznych towarzyszy szczegółowe wskazanie
środków spożywczych lub grup środków spożywczych wymienionych w tabeli 2 załącznika
III do rozporządzenia nr 10/2011, z którymi ten materiał lub wyrób z tworzyw sztucznych
może lub nie może być stosowany. Wskazania tego dokonuje się:
-
-
na etapie handlu, z wyjątkiem handlu detalicznego, przez podanie odpowiedniego numeru
referencyjnego lub opisu środka spożywczego, zgodnie z tabelą 2 załącznika III do
rozporządzenia nr 10/2011,
-
-
na etapie handlu detalicznego przez podanie wybranych środków spożywczych lub grup
środków spożywczych (najlepiej podać łatwo zrozumiałe przykłady).
Badania migracji powinny być wykonywane w przypadku, o którym mowa w lit. b, przy
użyciu płynu modelowego (płynów modelowych) zgodnie z tabelą 2 niniejszego załącznika,
a w przypadku, o którym mowa w lit. a i c, przy użyciu płynu modelowego (płynów modelowych)
zgodnie z tabelą 2 załącznika III do rozporządzenia nr 10/2011.
Jeżeli środek spożywczy lub grupa środków spożywczych nie są wymienione w tabeli 2
załącznika III do rozporządzenia nr 10/2011, należy wybrać z niej pozycję, która będzie
najbardziej zbliżona do badanego środka spożywczego lub grupy środków spożywczych.
Jeśli materiał lub wyrób z tworzyw sztucznych jest przeznaczony do kontaktu z więcej
niż jednym środkiem spożywczym lub grupą (grupami) środków spożywczych dla których
określono różne współczynniki redukcji (tabela 2 załącznika III do rozporządzenia
nr 10/2011), przy podawaniu wyniku badania odnoszącego się do danego środka spożywczego
należy zastosować odpowiedni indywidualny współczynnik. Jeżeli co najmniej jeden z
otrzymanych wyników będzie przekraczał dopuszczalny limit migracji, wówczas wyrób
należy uznać za nieodpowiedni do kontaktu z danym środkiem spożywczym lub grupą (grupami)
środków spożywczych.
Tabela 2.
Płyny modelowe imitujące żywność w zależności od rodzaju środka spożywczego
|
|
|
|
|
Rodzaj środka spożywczego
|
Płyn modelowy imitujący żywność
|
|
Tylko środki spożywcze uwodnione
|
Płyn modelowy A
|
|
Tylko środki spożywcze kwaśne
|
Płyn modelowy B
|
|
Tylko środki spożywcze zawierające alkohol
|
Płyn modelowy C
|
|
Tylko środki spożywcze zawierające tłuszcz
|
Płyn modelowy D
|
|
Wszystkie środki spożywcze uwodnione i środki spożywcze kwaśne
|
Płyn modelowy B
|
|
Wszystkie środki spożywcze zawierające alkohol i środki spożywcze uwodnione
|
Płyn modelowy C
|
|
Wszystkie środki spożywcze zawierające alkohol i środki spożywcze kwaśne
|
Płyn modelowy C i B
|
|
Wszystkie środki spożywcze zawierające tłuszcz i środki spożywcze uwodnione
|
Płyn modelowy D i A
|
|
Wszystkie środki spożywcze zawierające tłuszcz i środki spożywcze kwaśne
|
Płyn modelowy D i B
|
|
Wszystkie środki spożywcze zawierające tłuszcz, alkohol i środki spożywcze uwodnione
|
Płyn modelowy D i C
|
|
Wszystkie środki spożywcze zawierające tłuszcz, alkohol i środki spożywcze kwaśne
|
Płyn modelowy D, C i B
|
|
|
|
|
|
Część II
WARUNKI BADANIA MIGRACJI: CZAS I TEMPERATURA