W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz
oznakowania suplementów diety
(Dz. U. Nr 196, poz. 1425 oraz z 2010 r. Nr 91, poz. 596) załącznik nr 2 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego
rozporządzenia.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
2)
Niniejsze rozporządzenie wykonuje postanowienia rozporządzenia Komisji (UE) nr 1161/2011
z dnia 14 listopada 2011 r. zmieniającego dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego
i Rady, rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie
Komisji (WE) nr 953/2009 w odniesieniu do wykazów składników mineralnych, które można
dodawać do żywności (Dz. Urz. UE L 296 z 15.11.2011, str. 29) w zakresie zmiany dyrektywy.
3)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r.
Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 122, poz.
696 i Nr 171, poz. 1016.
Załącznik
-
Wykaz form chemicznych witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane
w produkcji suplementów diety
2) Typowe poziomy poszczególnych tokoferoli i tokotrienoli:
-
115 mg/g alfa-tokoferolu (co najmniej 101 mg/g),
-
5 mg/g beta-tokoferolu (co najmniej < 1 mg/g),
-
45 mg/g gamma-tokoferolu (co najmniej 25 mg/g),
-
12 mg/g delta-tokoferolu (co najmniej 3 mg/g),
-
67 mg/g alfa-tokotrienolu (co najmniej 30 mg/g),
-
< 1 mg/g beta-tokotrienolu (co najmniej < 1 mg/g),
-
82 mg/g gamma-tokotrienolu (co najmniej 45 mg/g),
-
5 mg/g delta-tokotrienolu (co najmniej < 1 mg/g).
3) Menachinon występujący głównie jako menachinon-7 oraz, w mniejszym stopniu, menachinon-6.
4) Może zawierać do 2% treonianu.
5) Drożdże wzbogacone w selen uzyskiwane na drodze hodowlanej w obecności selenianu
(IV) sodu jako źródła selenu, zawierające w postaci wysuszonej, w której są wprowadzane
do obrotu, nie więcej niż 2,5 mg Se/g. Główną organiczną postacią selenu w drożdżach
jest selenometionina (60-85% całkowitej zawartości selenu w produkcie). Zawartość
innych związków selenoorganicznych, włącznie z selenocysteiną, nie może przekraczać
10% całkowitej zawartości selenu. Zawartość selenu nieorganicznego nie powinna przekraczać
1% całkowitej zawartości selenu.