Rozporządzenie Ministra Zdrowiaz dnia 18 stycznia 2013 r.zmieniające rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety 2)Niniejsze rozporządzenie wykonuje postanowienia rozporządzenia Komisji (UE) nr 1161/2011 z dnia 14 listopada 2011 r. zmieniającego dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 953/2009 w odniesieniu do wykazów składników mineralnych, które można dodawać do żywności (Dz. Urz. UE L 296 z 15.11.2011, str. 29) w zakresie zmiany dyrektywy.

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 27 ust. 6 i 7 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia   (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.3)Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 122, poz. 696 i Nr 171, poz. 1016.) zarządza się, co następuje:

§ 1.

W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety   (Dz. U. Nr 196, poz. 1425 oraz z 2010 r. Nr 91, poz. 596) załącznik nr 2 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
2)
Niniejsze rozporządzenie wykonuje postanowienia rozporządzenia Komisji (UE) nr 1161/2011 z dnia 14 listopada 2011 r. zmieniającego dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 953/2009 w odniesieniu do wykazów składników mineralnych, które można dodawać do żywności (Dz. Urz. UE L 296 z 15.11.2011, str. 29) w zakresie zmiany dyrektywy.
3)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 122, poz. 696 i Nr 171, poz. 1016.

Załącznik   -   Wykaz form chemicznych witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane w produkcji suplementów diety

1.

Witaminy:

1)

WITAMINA A:

a)

retinol,

b)

octan retinylu,

c)

palmitynian retinylu,

d)

beta-karoten;

2)

WITAMINA D:

a)

cholekalcyferol,

b)

ergokalcyferol;

3)

WITAMINA E:

a)

D-alfa-tokoferol,

b)

DL-alfa-tokoferol,

c)

octan D-alfa-tokoferylu,

d)

octan DL-alfa-tokoferylu,

e)

bursztynian D-alfa-tokoferylu,

f)

mieszane tokoferole1),

g)

mieszanina tokotrienolu i tokoferolu2);

4)

WITAMINA K:

a)

filochinon (fitomenadion),

b)

menachinon3);

5)

TIAMINA (WITAMINA B1):

a)

chlorowodorek tiaminy,

b)

monoazotan tiaminy,

c)

chlorek monofosforanu tiaminy,

d)

chlorek pirofosforanu tiaminy;

6)

RYBOFLAWINA (WITAMINA B2):

a)

ryboflawina,

b)

ryboflawiny 5′-fosforan sodowy;

7)

NIACYNA:

a)

kwas nikotynowy,

b)

amid kwasu nikotynowego,

c)

heksanikotynian inozytolu;

8)

KWAS PANTOTENOWY:

a)

D-pantotenian wapnia,

b)

D-pantotenian sodu,

c)

deksapantenol,

d)

pantetyna;

9)

WITAMINA B6:

a)

chlorowodorek pirydoksyny,

b)

pirydoksyny 5′-fosforan,

c)

pirydoksalo-5-fosforan;

10)

FOLIANY:

a)

kwas pteroilomonoglutaminowy,

b)

L-metylofolian wapnia;

11)

WITAMINA B12:

a)

cyjanokobalamina,

b)

hydroksykobalamina,

c)

5′-deoksyadenozylokobalamina,

d)

metylokobalamina;

12)

BIOTYNA:

a)

D-biotyna;

13)

WITAMINA C:

a)

kwas L-askorbinowy,

b)

L-askorbinian sodu,

c)

L-askorbinian wapnia4),

d)

L-askorbinian potasu,

e)

6-palmitynian L-askorbylu,

f)

L-askorbinian magnezu,

g)

L-askorbinian cynku.

2.

Składniki mineralne:

1)

octan wapnia;

2)

L-askorbinian wapnia;

3)

diglicynian wapnia;

4)

węglan wapnia;

5)

chlorek wapnia;

6)

cytrynian i jabłczan wapnia;

7)

sole wapniowe kwasu cytrynowego;

8)

glukonian wapnia;

9)

glicerofosforan wapnia;

10)

mleczan wapnia;

11)

pirogronian wapnia;

12)

sole wapniowe kwasu ortofosforowego;

13)

bursztynian wapnia;

14)

wodorotlenek wapnia;

15)

L-lizynian wapnia;

16)

jabłczan wapnia;

17)

tlenek wapnia;

18)

L-pidolan wapnia;

19)

L-treonian wapnia;

20)

siarczan wapnia;

21)

octan magnezu;

22)

L-askorbinian magnezu;

23)

diglicynian magnezu;

24)

węglan magnezu;

25)

chlorek magnezu;

26)

sole magnezowe kwasu cytrynowego;

27)

glukonian magnezu;

28)

glicerofosforan magnezu;

29)

sole magnezowe kwasu ortofosforowego;

30)

mleczan magnezu;

31)

L-lizynian magnezu;

32)

wodorotlenek magnezu;

33)

jabłczan magnezu;

34)

tlenek magnezu;

35)

L-pidolan magnezu;

36)

cytrynian magnezu-potasu;

37)

pirogronian magnezu;

38)

bursztynian magnezu;

39)

siarczan magnezu;

40)

taurynian magnezu;

41)

taurynian acetylu magnezu;

42)

węglan żelaza (II);

43)

cytrynian żelaza (II);

44)

cytrynian amonu-żelaza (III);

45)

glukonian żelaza (II);

46)

fumaran żelaza (II);

47)

difosforan sodu-żelaza (III);

48)

mleczan żelaza (II);

49)

siarczan żelaza (II);

50)

difosforan żelaza (III) (pirofosforan żelaza (III));

51)

cukrzan żelaza (III);

52)

żelazo elementarne (karbonyl + elektrolit + zredukowane wodorem);

53)

diglicynian żelaza (II);

54)

L-pidolan żelaza (II);

55)

fosforan żelaza (II);

56)

fosforan amonu-żelaza (II);

57)

etylenodiaminotetraoctan sodu-żelaza (III);

58)

taurynian żelaza (II);

59)

węglan miedzi (II);

60)

cytrynian miedzi (II);

61)

glukonian miedzi (II);

62)

siarczan miedzi (II);

63)

L-asparaginian miedzi;

64)

diglicynian miedzi;

65)

kompleks miedź-lizyna;

66)

tlenek miedzi (II);

67)

jodek sodu;

68)

jodan sodu;

69)

jodek potasu;

70)

jodan potasu;

71)

octan cynku;

72)

L-askorbinian cynku;

73)

L-asparaginian cynku;

74)

diglicynian cynku;

75)

chlorek cynku;

76)

cytrynian cynku;

77)

glukonian cynku;

78)

mleczan cynku;

79)

L-lizynian cynku;

80)

jabłczan cynku;

81)

siarczan mono-L-metioniny cynku;

82)

tlenek cynku;

83)

węglan cynku;

84)

L-pidolan cynku;

85)

pikolinian cynku;

86)

siarczan cynku;

87)

askorbinian manganu;

88)

L-asparaginian manganu;

89)

diglicynian manganu;

90)

węglan manganu;

91)

chlorek manganu;

92)

cytrynian manganu;

93)

glukonian manganu;

94)

glicerofosforan manganu;

95)

pidolan manganu;

96)

siarczan manganu;

97)

diwęglan sodu;

98)

węglan sodu;

99)

chlorek sodu;

100)

cytrynian sodu;

101)

glukonian sodu;

102)

mleczan sodu;

103)

wodorotlenek sodu;

104)

sole sodowe kwasu ortofosforowego;

105)

siarczan sodu;

106)

siarczan potasu;

107)

diwęglan potasu;

108)

węglan potasu;

109)

chlorek potasu;

110)

cytrynian potasu;

111)

glukonian potasu;

112)

glicerofosforan potasu

113)

mleczan potasu;

114)

wodorotlenek potasu;

115)

L-pidolan potasu;

116)

jabłczan potasu;

117)

sole potasowe kwasu ortofosforowego;

118)

L-selenometionina;

119)

drożdże wzbogacone w selen5);

120)

kwas selenowy (IV);

121)

selenian (VI) sodu;

122)

wodoroselenian (IV) sodu;

123)

selenian (IV) sodu;

124)

chlorek chromu (III);

125)

trójwodny mleczan chromu (III);

126)

azotan chromu;

127)

pikolinian chromu;

128)

siarczan chromu (III);

129)

molibdenian (VI) amonu;

130)

molibdenian (VI) potasu;

131)

molibdenian (VI) sodu;

132)

fluorek wapnia;

133)

fluorek potasu;

134)

fluorek sodu;

135)

monofluorofosforan sodu;

136)

kwas borowy;

137)

boran sodu;

138)

kwas ortokrzemowy stabilizowany choliną;

139)

ditlenek krzemu;

140)

kwas krzemowy6).
Objaśnienia:
1) Alfa-tokoferol < 20%, beta-tokoferol < 10%, gamma-tokoferol 50-70% oraz delta-tokoferol 10-30%.
2) Typowe poziomy poszczególnych tokoferoli i tokotrienoli:
  •   -  
    115 mg/g alfa-tokoferolu (co najmniej 101 mg/g),
  •   -  
    5 mg/g beta-tokoferolu (co najmniej < 1 mg/g),
  •   -  
    45 mg/g gamma-tokoferolu (co najmniej 25 mg/g),
  •   -  
    12 mg/g delta-tokoferolu (co najmniej 3 mg/g),
  •   -  
    67 mg/g alfa-tokotrienolu (co najmniej 30 mg/g),
  •   -  
    < 1 mg/g beta-tokotrienolu (co najmniej < 1 mg/g),
  •   -  
    82 mg/g gamma-tokotrienolu (co najmniej 45 mg/g),
  •   -  
    5 mg/g delta-tokotrienolu (co najmniej < 1 mg/g).
3) Menachinon występujący głównie jako menachinon-7 oraz, w mniejszym stopniu, menachinon-6.
4) Może zawierać do 2% treonianu.
5) Drożdże wzbogacone w selen uzyskiwane na drodze hodowlanej w obecności selenianu (IV) sodu jako źródła selenu, zawierające w postaci wysuszonej, w której są wprowadzane do obrotu, nie więcej niż 2,5 mg Se/g. Główną organiczną postacią selenu w drożdżach jest selenometionina (60-85% całkowitej zawartości selenu w produkcie). Zawartość innych związków selenoorganicznych, włącznie z selenocysteiną, nie może przekraczać 10% całkowitej zawartości selenu. Zawartość selenu nieorganicznego nie powinna przekraczać 1% całkowitej zawartości selenu.
6) W postaci żelu.