|
1
|
Wszystkie świeże owoce Wszystkie świeże warzywa, w tym ziemniaki i buraki cukrowe, z wyłączeniem ziół
|
|
1.1
|
Świeże produkty o małych rozmiarach, jednostki < 25 g
|
owoce jagodowe, groch, fasola, kapusta brukselka, rzodkiewka
|
całejednostkilub opakowania albo jednostki pobrane za pomocą przyboru do pobierania
próbek
|
1 kg
|
|
1.2
|
Świeże produkty o średnich rozmiarach, jednostki na ogół 25 g do 250 g
|
jabłka, marchew, ziemniaki, cebula, sałata, pomidory
|
całejednostki
|
1 kg (co najmniej 10 jednostek)
|
|
1.3
|
Świeże produkty o dużych rozmiarach, jednostki na ogół > 250 g
|
kapusta, ogórki, winogrona (w gronach)
|
całe jednostki
|
2 kg (co najmniej 5 jednostek)
|
|
2
|
Rośliny strączkowe
|
strąki, suszone; groch, suszony
|
|
1 kg
|
|
4
|
Rośliny ozdobne, rośliny przed osiągnięciem dojrzałości zbiorczej oraz inne rośliny,
niewymienione w lp. 1-3
|
liście, pędy roślin ozdobnych
|
całe rośliny albo części roślin
|
0,2 kg
|
|
5.2
|
Gleba inna niż określona wlp.5.1
|
|
|
1 kg
|