I.1.
Maksymalne normy dopuszczalnych ubytków powstających w czasie produkcji wyrobów winiarskich
wynoszą (w procentach):
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Faza produkcji
|
Wina gronowe, wermuty gronowe i inne wina ze świeżych winogron przyprawionych roślinami
lub substancjami aromatycznymi
|
Napoje fermentowane
|
|
miody pitne
|
pozostałe
|
|
trójniak, czwórniak
|
dwójniak
|
półtorak
|
|
I
|
3,0
|
3,5
|
3,5
|
3,5
|
3,0
|
|
II
|
4,0
|
4,0
|
7,0
|
7,5
|
3,5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.
I faza obejmuje cykl produkcyjny od sporządzenia nastawu do zakończenia procesu fermentacji
i przekazania wyrobu winiarskiego na leżakownię.
II faza obejmuje cykl produkcyjny od chwili przyjęcia wyrobu winiarskiego do leżakowni
i zakończenia wszystkich czynności produkcyjnych oraz napełnienia opakowań jednostkowych.
3.
Wysokość ubytków należy obliczać w procentach:
1)
w I fazie od ilości nastawów obciągniętych i przekazanych do II fazy w okresie obrachunkowym,
bez względu na to, w jakim okresie nastawy zostały sporządzone, z tym że objętość
wyrobu winiarskiego w okresie fermentacji burzliwej może być większa od objętości
ustalonej w nastawie maksymalnie o 3%;
2)
w II fazie od ilości otrzymanego wyrobu winiarskiego po zakończeniu fermentacji głównej,
przyjętego do leżakowni oraz od zwiększających objętość dodatków;
3)
w przypadku przerobu wyrobu winiarskiego pochodzącego z zakupu od ilości wyrobu winiarskiego
wziętego do dalszego przerobu.
4.
Każda z faz procesu produkcyjnego podlega odrębnemu rozliczeniu, przy czym niewykorzystane
dozwolone ubytki lub stwierdzone nadwyżki w jednej fazie nie mogą być wykorzystane
na pokrycie nadmiernych ubytków w drugiej fazie.
Niewykorzystane dozwolone ubytki lub stwierdzone nadwyżki w jednym rodzaju wyrobu
winiarskiego nie mogą być wykorzystane na pokrycie nadmiernych ubytków w innym rodzaju.
Dozwolone ubytki niewykorzystane w roku obrachunkowym są przenoszone na następny rok
w rzeczywistej wysokości, jednakże nie wyższej od wysokości dopuszczalnych ubytków,
obliczonych od równocześnie przenoszonych ilości napojów.
5.
Przy produkcji wyrobów winiarskich z moszczu świeżego (niemagazynowanego), normy ubytków
ustalone w ust. 1 dla I fazy produkcji podwyższa się o 0,8 pkt.
6.
Przy produkcji wyrobów winiarskich musujących, normy ubytków ustalone w ust. 1 dla
II fazy produkcji podwyższa się o 2 pkt.
7.
W przypadku stosowania uzupełniających procesów lub operacji technologicznych dopuszczalne
ubytki ustalone w ust. 1 dla II fazy podwyższa się:
1)
przy maderyzacji o 1 pkt,
- od ilości wyrobów winiarskich wziętej do tych operacji.
8.
Przy ponownym przerobie wyrobów winiarskich, zwróconych z handlu lub z magazynu wyrobów
gotowych, ustala się maksymalne dopuszczalne ubytki w wysokości 2% ilości przyjętej
do przerobu.
9.
Przy sprzedaży (wysyłce) wyrobów winiarskich luzem, na zasadzie pisemnych uzgodnień
między zainteresowanymi podatnikami, następuje podział ubytków II fazy, w zależności
od zaawansowania procesu technologicznego u sprzedawcy.
10.
Przepis ust. 8 stosuje się również przy przerobie własnych wyrobów winiarskich.
11.
Do ubytków powstających przy produkcji wyrobów winiarskich zalicza się również ubytki
powstałe w laboratoriach zakładowych, związane z kontrolą przebiegu produkcji i oceną
wyrobów gotowych.