Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 18 stycznia 2013 r.w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej

Spis treści

Treść rozporządzenia

§ 1.

Rozporządzenie określa wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy, które mogą być dopuszczone do obrotu w rozumieniu przepisów prawa celnego, oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej, stanowiący załącznik do rozporządzenia.

§ 2.

Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 października 2009 r. w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej   (Dz. U. Nr 176, poz. 1368).

§ 3.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
2)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346 i Nr 227, poz. 1505, z 2009 r. Nr 18, poz. 97 i Nr 31, poz. 206 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622 i Nr 120, poz. 690.

Załącznik   -   Wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej


Lp.
Kod CN
Nazwa towaru
Minimalna ilość podlegająca kontroli jakości handlowej
1
2
3
4
1
0201
Mięso z bydła, świeże lub schłodzone
1 t
2
0202
Mięso z bydła, zamrożone
1 t
3
0203
Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone
0,5 t
4
ex 0206 10 98
Wątroby z bydła, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0,5 t
5
ex 0206 21 00
Ozory z bydła zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0,5 t
6
ex 0206 22 00
Wątroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0,5 t
7
ex 0206 29 99
Pozostałe podroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych, inne niż przepona gruba i przepona cienka
0,5 t
8
ex 0206 30 00
Wątroby ze świń domowych, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0,5 t
9
ex 0206 41 00
Wątroby ze świń domowych, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0,5 t
10
ex 0207
Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:
0,5 t
   
0207 43 00 - wątróbki otłuszczone z kaczek, świeże lub schłodzone;
 
   
0207 45 93 - wątróbki kacze otłuszczone, zamrożone;
 
   
0207 53 00 - wątróbki otłuszczone z gęsi, świeże lub schłodzone;
 
   
0207 55 93 - wątróbki gęsie otłuszczone, zamrożone
 
11
ex 0302
Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji
1 t
   
0302 90 00 - wątróbki, ikry i mlecze
 
12
ex 0303
Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji
1 t
   
0303 90 - wątróbki, ikry i mlecze
 
13
0304
Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone
0,5 t
14
ex 0305
Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi, z wyłączeniem podpozycji:
0,5 t
   
0305 10 00 - mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi;
 
   
0305 20 00 - wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, suszone, wędzone, solone lub w solance
 
15
ex 0402
Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji:
1 t
   
ex 0402 21 - mleko i śmietana w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego;
 
   
0402 29 11 - mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy
 
16
ex 0403
Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, z wyłączeniem podpozycji:
1 t
   
0403 10 51 -jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej 1,5% masy;
 
   
0403 10 53 -jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
 
   
0403 10 59 -jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 27% masy;
 
   
0403 90 11 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy;
 
   
0403 90 13 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
 
   
0403 90 19 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy;
 
   
0403 90 31 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy;
 
   
0403 90 33 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
 
   
0403 90 39 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy;
 
   
0403 90 71 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy;
 
   
0403 90 73 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy;
 
   
0403 90 79 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy
 
17
0405 10
Masło
0,5 t
18
0405 20
Produkty mleczarskie do smarowania
0,5 t
19
0406
Ser i twaróg
0,5 t
20
ex 0407 21 00
Jaja ptactwa z gatunku Gallus domesticus w skorupkach, świeże (wyłącznie do spożycia przez ludzi)
10 tys. szt.
21
ex 0408
Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji:
1 t
   
0408 11 20 - żółtka jaj suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
 
   
0408 19 20 - pozostałe żółtka jaj, inne niż suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
 
   
0408 91 20 -jaja ptasie bez skorupek, suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
 
   
0408 99 20 - pozostałe jaja ptasie bez skorupek, inne niż suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi
 
22
0409 00 00
Miód naturalny
0,5 t
23
ex 0504 00 00
Żołądki (w tym przedżołądki) z bydła, całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
1 t
24
0602 90 91
Żywe rośliny kwiatowe, rosnące w pomieszczeniach, z pąkami lub kwiatami, z wyłączeniem kaktusów
1000 szt.
25
ex 0602 90 99
Pozostałe żywe rośliny rosnące w pomieszczeniach, inne niż rośliny kwiatowe z pąkami lub kwiatami, inne niż ukorzenione sadzonki i młode rośliny, z wyłączeniem kaktusów
1000 szt.
26
0701 90
Pozostałe ziemniaki, inne niż sadzeniaki, świeże lub schłodzone
5 t
27
ex 0709 59
Pozostałe grzyby i trufle świeże lub schłodzone, z wyłączeniem grzybów hodowlanych
0,5 t
28
0709 99 40
Kapary, świeże lub schłodzone
0,5 t
29
0709 99 60
Kukurydza cukrowa, świeża lub schłodzona
1 t
30
ex 0710
Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:
1 t
   
0710 80 10 - oliwki;
 
   
0710 80 59 - pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, inne niż słodka papryka;
 
   
0710 80 61 - grzyby z rodzaju Agaricus;
 
   
0710 80 69 - pozostałe grzyby;
 
   
0710 80 80 - karczochy;
 
   
0710 80 85 - szparagi;
 
   
0710 80 95 - pozostałe warzywa
 
31
ex 0711 51 00
Grzyby z rodzaju Agaricus, w solance
1 t
32
ex 0711 59 00
Pozostałe grzyby, w solance
1 t
33
0712 31 00
Grzyby z rodzaju Agaricus, suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone
50 kg
34
0712 39 00
Pozostałe grzyby suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone, inne niż grzyby z rodzaju Agaricus, uszaki (Auricularia spp.), trzęsaki (Tremella spp.)
50 kg
35
0713 33 90
Fasola włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris), suszona, łuskana, nawet bez skórki lub dzielona, inna niż do siewu
1 t
36
0713 50 00
Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Viciafaba var. minor), suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone
1 t
37
0802 11 10
Migdały w łupinach gorzkie
1 t
38
0802 12 10
Migdały bez łupin gorzkie
1 t
39
0802 22 00
Orzechy leszczyny (Corylus spp.) bez łupin
1 t
40
0802 32 00
Orzechy włoskie bez łupin
1 t
41
0802 90 50
Orzechy sosny
1 t
42
0804 10 00
Daktyle
1 t
43
0804 20 90
Figi suszone
1 t
44
ex 0804 30 00
Ananasy suszone
1 t
45
ex 0804 40 00
Awokado suszone
1 t
46
ex 0804 50 00
Guawa, mango i smaczelina suszone
1 t
47
ex 0805
Owoce cytrusowe, suszone
1 t
48
ex 0806
Winogrona, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji
1 t
   
0806 10 10 winogrona stołowe, świeże
 
49
0811
Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
1 t
50
0812
Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia
1 t
51
0813 10 00
Morele suszone
0,5 t
52
0813 20 00
Śliwki suszone
0,5 t
53
0813 30 00
Jabłka suszone
0,5 t
54
0901 11 00
Kawa, niepalona, niepozbawiona kofeiny
1 t
55
0901 21 00
Kawa, palona, niepozbawiona kofeiny
1 t
56
0902 30 00
Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg
1 t
57
0902 40 00
Pozostała herbata czarna (fermentowana) i pozostała herbata częściowo fermentowana
1 t
58
0904
Pieprz z rodzaju Piper, owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone
1 t
59
0905
Wanilia
1 t
60
0906
Cynamon i kwiaty cynamonowca
1 t
61
ex 0908
Gałka muszkatołowa
1 t
62
ex 0909
Nasiona anyżku, kopru, kolendry, kminku, jagody jałowca
1 t
63
ex 0910
Imbir
1 t
64
0910 20
Szafran
1 t
65
0910 30 00
Kurkuma
1 t
66
0910 91 05
Curry
1 t
67
0910 99 31
Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum) nierozgniatana ani niemielona
1 t
68
0910 99 33
Tymianek nierozgniatany ani niemielony pozostały
1 t
69
0910 99 39
Tymianek rozgniatany lub mielony
1 t
70
0910 99 50
Liście laurowe
1 t
71
ex 1001
Pszenica i meslin (wyłącznie do celów spożywczych), z wyłączeniem podpozycji:
15 t
   
1001 11 00 - nasiona pszenicy durum;
 
   
1001 91 - nasiona pozostałe (orkisz, pszenica zwyczajna i meslin oraz pozostałe)
 
72
ex 1002 90 00
Żyto (wyłącznie do celów spożywczych)
15 t
73
ex 1003 90 00
Jęczmień (wyłącznie do celów spożywczych)
15 t
74
ex 1004 90 00
Owies (wyłącznie do celów spożywczych)
15 t
75
ex 1005 90 00
Kukurydza (wyłącznie do celów spożywczych)
15 t
76
1006 20
Ryż łuskany (brązowy)
5 t
77
1006 30
Ryż całkowicie lub częściowo bielony, nawet polerowany lub glazurowany
5 t
78
1006 40 00
Ryż łamany
5 t
79
ex 1008 10 00
Gryka (wyłącznie do celów spożywczych)
5 t
80
ex 1008 29 00
Proso (wyłącznie do celów spożywczych)
5 t
81
1101 00 11
Mąka pszenna z pszenicy durum
5 t
82
ex 1101 00 15
Mąka pszenna z pszenicy zwyczajnej
5 t
83
1102 20
Mąka kukurydziana
5 t
84
ex 1102 90 70
Mąka żytnia
5 t
85
1103 13
Kasze, mączki i granulki, z kukurydzy
5 t
86
ex 1103 19 20
Kasze z jęczmienia
5 t
87
ex 1104 22 40
Ziarno z owsa obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
88
ex 1104 23 40
Ziarno z kukurydzy obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
89
ex 1104 29 04
Ziarno z jęczmienia obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
90
ex 1104 29 17
Ziarno z gryki łuszczone (łuskane lub obierane), (wyłącznie do celów spożywczych)
5 t
91
ex 1104 29 51
Ziarno z pszenicy obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
92
ex 1104 29 55
Ziarno z żyta obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
93
1105
Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane
1 t
94
ex 1107 10 99
Słód niepalony inny niż z pszenicy, inny niż w postaci mąki (wyłącznie do celów spożywczych)
5 t
95
ex 1107 20 00
Słód palony (wyłącznie do celów spożywczych)
5 t
96
ex 1108
Skrobie; inulina (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
97
ex 1201 90 00
Nasiona soi, nawet łamane (wyłącznie do celów spożywczych)
5 t
98
ex 1202
Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane, z wyłączeniem podpozycji
5 t
   
1202 30 00 - orzeszki ziemne nasiona
 
99
1204 00 90
Pozostałe nasiona lnu, nawet łamane, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych)
5 t
100
ex 1205 10 90
Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, o niskiej zawartości kwasu erukowego (wyłącznie do celów spożywczych)
15 t
101
ex 1205 90 00
Pozostałe nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane (wyłącznie do celów spożywczych)
15 t
102
ex 1206 00
Nasiona słonecznika, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji 1206 00 10 - nasiona słonecznika do siewu (wyłącznie do celów spożywczych)
5 t
103
1207 50 90
Pozostałe nasiona gorczycy, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
104
1207 91 90
Pozostałe nasiona maku, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych)
0,1 t
105
1210
Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
106
ex 1211
Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami) w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane (wyłącznie do celów spożywczych), z wyłączeniem podpozycji
1 t
   
ex 1211 90 85 -bazylia, melisa, mięta, Origanum vulgare (lebiodka pospolita/dziki majeranek), rozmaryn, szałwia, świeże
 
107
1302 13 00
Soki i ekstrakty roślinne, z chmielu (wyłącznie do celów spożywczych)
0,1 t
108
ex 1501
Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem), do celów spożywczych, z wyłączeniem podpozycji:
1 t
   
1501 10 10 - smalec do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi;
 
   
1501 20 10 - pozostały tłuszcz ze świń do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi;
 
   
1501 90 00 - pozostały tłuszcz inny niż smalec i tłuszcz ze świń
 
109
ex 1507 90 90
Olej sojowy inny niż surowy i odgumowany i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane
1 t
110
ex 1508 90 90
Olej z orzeszków ziemnych inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane
1 t
111
ex 1510 00 90
Pozostałe oleje inne niż surowe i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509, do celów spożywczych
1 t
112
ex 1512 19 90
Olej z nasion słonecznika inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane
1 t
113
ex 1514 19 90
Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inny niż surowy oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane
1 t
114
ex 1514 99 90
Olej gorczycowy i pozostały olej rzepakowy i rzepikowy inne niż surowe oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane
1 t
115
ex 1515 29 90
Olej kukurydziany inny niż surowy i jego frakcje, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane
1 t
116
1517 10
Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej
1 t
117
1517 90 10
Jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516, zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka
1 t
118
1601 00
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów
1 t
119
ex 1602
Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane, z wyłączeniem podpozycji
0,5 t
   
1602 90 - pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt
 
120
ex 1604
Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej, z wyłączeniem podpozycji:
1 t
   
1604 31 00 - kawior;
 
   
1604 32 00 - namiastki kawioru
 
121
1701 99 10
Cukier biały
15 t
122
ex 1702 90 95
Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym
1 t
123
1801 00 00
Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone
5 t
124
1805 00 00
Proszek kakaowy, niezawierąjący dodatku cukru lub innego środka słodzącego
0,5 t
125
1806 31 00
Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao w blokach, tabliczkach lub batonach, nadziewane
0,5 t
126
1806 32 10
Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao w blokach, tabliczkach lub batonach, bez nadzienia, z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów
0,5 t
127
1806 32 90
Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao w blokach, tabliczkach lub batonach, bez nadzienia
0,5 t
128
1806 90 11
Czekoladki (włącznie z pralinkami), nawet z nadzieniem, zawierające alkohol
0,5 t
129
1806 90 19
Czekoladki (włącznie z pralinkami), nawet z nadzieniem, niezawierające alkoholu
0,5 t
130
1806 90 31
Pozostałe wyroby czekoladowe nadziewane
0,5 t
131
1806 90 39
Pozostałe wyroby czekoladowe bez nadzienia
0,5 t
132
ex 2001
Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji:
1 t
   
2001 90 10 - ostry sos z mango;
 
   
2001 90 20 - owoce z rodzaju Capsicum, inne niż słodka papryka i pieprz angielski;
 
   
2001 90 30 - kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata);
 
   
2001 90 40 - ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5% masy skrobi lub więcej;
 
   
2001 90 92 - owoce tropikalne i orzechy tropikalne; rdzenie palmowe
 
133
2002
Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym
1 t
134
ex 2003
Grzyby przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji
1 t
   
2003 90 10 - trufle
 
135
2005 40 00
Groch (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożony
1 t
136
ex 2005
Pozostałe warzywa, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyłączeniem podpozycji:
1 t
   
2005 10 00 - warzywa homogenizowane;
 
   
2005 51 00 - fasola łuskana;
 
   
ex 2005 70 00 - oliwki inne niż w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 5 kg
 
137
2007
Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
1 t
138
2008 20
Ananasy inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
139
2008 30
Owoce cytrusowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
140
2008 40
Gruszki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
141
2008 50
Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
142
2008 60
Wiśnie i czereśnie inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
143
2008 70
Brzoskwinie, włączając nektaryny inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
144
2008 80
Truskawki i poziomki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
1 t
145
ex 2008 97 78
Pozostałe mieszanki owocowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki inne niż objęte podpozycją 2008 19, w których jeden pojedynczy owoc przekracza 50% całkowitej masy owoców, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
1 t
146
2008 99 43
Winogrona inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg
1 t
147
2008 99 45
Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg
1 t
148
2008 99 49
Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg
1 t
149
2008 99 67
Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
1 t
150
2008 99 72
Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 5 kg lub większej
1 t
151
2008 99 78
Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto mniejszej niż 5 kg
1 t
152
2008 99 99
Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru
1 t
153
2009
Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej
1 t
154
2101
Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty
0,5 t
155
2104
Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane
1 t
156
2105 00
Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao
1 t
157
2202 90 10
Pozostałe napoje bezalkoholowe z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009, niezawierające produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404
1 hl
158
2203 00
Piwo otrzymywane ze słodu
10 hl
159
2204
Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż objęty pozycją 2009
10 hl
160
2208 60
Wódka
1 hl
161
2208 90 48
Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej
1 hl
162
2208 90 56
Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), inne niż destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej
1 hl
163
2208 90 71
Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry
1 hl
164
2208 90 77
Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry
1 hl
165
2208 90 91
Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej
1 hl
166
2208 90 99
Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry
1 hl
167
ex 2302 30
Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy, nawet granulowane (wyłącznie do celów spożywczych)
5 t
168
ex 2302 40
Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki, z pozostałych zbóż, nawet granulowane (wyłącznie do celów spożywczych)
5 t
169
ex 3501 10 90
Kazeina do stosowania w przemyśle produkującym żywność
1 t
170
ex 3501 90 90
Kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t
171
3502 11 90
Pozostała albumina jaja suszona, odpowiednia do spożycia przez ludzi
1 t
172
ex 3503 00 10
Żelatyna i jej pochodne (wyłącznie do celów spożywczych)
0,5 t
173
ex 3505 10
Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (wyłącznie do celów spożywczych)
1 t