Obwieszczenie Ministra Finansówz dnia 24 grudnia 2012 r.w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie

Spis treści

Treść obwieszczenia

1.

Na podstawie art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych   (Dz. U. z 2011 r. Nr 197, poz. 1172 i Nr 232, poz. 1378) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia jednolity tekst rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 grudnia 2011 r. w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie   (Dz. U. Nr 293, poz. 1727), z uwzględnieniem zmiany wprowadzonej rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 19 stycznia 2012 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie   (Dz. U. poz. 89).

2.

Podany w załączniku do niniejszego obwieszczenia tekst jednolity rozporządzenia nie obejmuje § 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 stycznia 2012 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie   (Dz. U. poz. 89), który stanowi:
„ 

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 3 dni od dnia ogłoszenia.
 ”
 .

Załącznik   -   Tekst jednolity rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 grudnia 2011 r. w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie1)Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 248, poz. 1481).

Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług   (Dz. U. z 2011 r. Nr 177, poz. 1054, z późn. zm.2)Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2012 r. poz. 1342, 1448, 1529 i 1530 oraz z 2013 r. poz. 35.) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Określa się wykazy towarów wymienionych w załącznikach nr 3 i 10 do ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN), stanowiące odpowiednio załączniki nr 1 i 2 do rozporządzenia.

§ 2.

Traci moc rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 22 grudnia 2010 r. w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie   (Dz. U. Nr 245, poz. 1638 oraz z 2011 r. Nr 68, poz. 363).

§ 3.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2012 r.

   Załączniki do rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 grudnia 2011 r.   

   Załącznik nr 1    Wykaz towarów, których import objęty jest stawką podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2 ustawy o podatku od towarów i usług


Pozycja
Kod CN
Wyszczególnienie
1
0101
Konie, osły, muły i osłomuły, żywe
2
0102
Bydło żywe
3
0103
Świnie żywe
4
0104
Owce i kozy, żywe
5
0105
Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki
   
Pozostałe zwierzęta żywe:
   
  -   Ssaki:
6
0106 11 00
  - -   Naczelne
   
  - -   Króliki i zające:
7
0106 14 10
  - - -   Króliki domowe
8
* 0106 14 90
  - - -   Pozostałe1)
9
* 0106 19 00
  - -   Pozostałe2)
10
* 0106 33 00
  - -   Strusie; emu (Dromaius novaehollandiae)3)
   
- Owady:
11
0106 41 00
  - -   Pszczoły
12
* 0106 49 00
  - -   Pozostałe4)
13
0201
Mięso z bydła, świeże lub schłodzone
14
0202
Mięso z bydła, zamrożone
15
0203
Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone
16
0204
Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone
17
0205 00
Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
18
0206
Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
19
0207
Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone
20
0208
Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone
21
* 0209
Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone5)
22
0210
Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów
23
0301
Ryby żywe
24
0302
Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
25
0303
Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
26
0304
Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone
27
0305
Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi
28
0306
Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi
29
0307
Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki z mięczaków, nadające się do spożycia przez ludzi
30
0308
Bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wędzone bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych, innych niż skorupiaki i mięczaki, nadające się do spożycia przez ludzi
31
0401
Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego
32
0402
Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
33
0403
Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao
34
0404
Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
35
0405
Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania
36
0406
Ser i twaróg
37
0407
Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane
38
0408
Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
39
0409 00 00
Miód naturalny
40
0410 00 00
Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
41
0502
Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści
42
0504 00 00
Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
43
0506
Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów
44
0507
Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów
45
0510 00 00
Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane
46
ex * 0511
Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi6) - z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39
47
0601
Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne, korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212
48
ex 0602
Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia - z wyłączeniem CN 0602 90 41
 
0603
Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
49
0701
Ziemniaki, świeże lub schłodzone
50
0702 00 00
Pomidory, świeże lub schłodzone
51
0703
Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone
52
0704
Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone
53
0705
Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone
54
0706
Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone
55
0707 00
Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
56
0708
Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone
57
0709
Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone
58
0710
Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone
59
* 0711
Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia7)
60
0712
Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone
61
0713
Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone
62
0714
Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca
63
0801
Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane
64
0802
Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane
65
0803
Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone
66
0804
Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone
67
0805
Owoce cytrusowe, świeże lub suszone
68
0806
Winogrona, świeże lub suszone
69
0807
Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże
70
0808
Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
71
0809
Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
72
0810
Pozostałe owoce, świeże
73
0811
Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
74
* 0812
Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia7)
75
0813
Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem
76
* 0814 00 00
Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących7)
   
  -   Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
77
0904 21 90
  - - -   Pozostałe
   
  -   Kwiat muszkatołowy:
78
0908 21 00
  - -   Nierozgniatany ani niemielony
79
0908 22 00
  - -   Rozgniatany lub mielony
   
  -   Kardamony:
80
0908 31 00
  - -   Nierozgniatane ani niemielone
81
0908 32 00
  - -   Rozgniatane lub mielone
82
0909
Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca
83
ex* 0910
Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne8) - z wyłączeniem CN 0910 11 00, 0910 12 00, 0910 20 90, 0910 91 90, 0910 99 39 i 0910 99 99
84
1001
Pszenica i meslin
85
1002
Żyto
86
1003
Jęczmień
87
1004
Owies
88
1005
Kukurydza
89
1006
Ryż
90
1007
Ziarno sorgo
91
1008
Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża
92
1101 00
Mąka pszenna lub z meslin
93
1102
Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin
94
1103
Kasze, mączki i granulki, zbożowe
95
1104
Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone
96
1105
Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane
97
1106
Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8
98
1108
Skrobie; inulina
99
1109 00 00
Gluten pszenny, nawet suszony
100
1201
Nasiona soi, nawet łamane
101
1202
Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane
102
1203 00 00
Kopra
103
1204 00
Nasiona lnu, nawet łamane
104
1205
Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane
105
1206 00
Nasiona słonecznika, nawet łamane
106
1207
Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane
107
* 1208
Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy9)
108
1209
Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu
109
1210
Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina
110
* 1211
Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane10)
111
1212 91
  - -   Burak cukrowy
112
1212 92 00
  - -   Chleb świętojański
113
1212 93 00
  - -   Trzcina cukrowa
114
1212 94 00
  - -   Korzenie cykorii
115
ex 1212 99
  - -   Pozostałe - z wyłączeniem CN 1212 99 49
116
1213 00 00
Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek
117
1214
Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane
118
ex 1302
Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych- z wyłączeniem CN 1302 12 00, 1302 13 00 i 1302 19
119
* 1501
Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 15035)
120
* 1502
Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 15035)
121
* 1503 00
Stearyna smakowa, olej smakowy, okostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej9)
122
* 1504
Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9)
123
* 1506 00 00
Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9)
124
* 1507
Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9)
125
* 1508
Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9)
126
* 1509
Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9)
127
* 1510 00
Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15099)
128
* 1511
Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie9)
129
* 1512
Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9)
130
* 1513
Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9)
131
* 1514
Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9)
   
Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:
   
  -   Olej lniany i jego frakcje:
132
* 1515 11 00
  - -   Olej surowy9)
133
* 1515 19
  - -   Pozostały9)
   
  -   Olej kukurydziany i jego frakcje:
134
1515 21
  - -   Olej surowy
135
1515 29
  - -   Pozostały
136
* 1515 30
  -   Olej rycynowy i jego frakcje9)
137
* 1515 50
  -   Olej sezamowy i jego frakcje9)
138
* 1515 90
  -   Pozostałe9)
139
* 1516
Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone9)
140
* 1517
Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15169)
141
1601 00
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów
142
* 1602
Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane5)
143
* 1603 00
Ekstrakty i soki, z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych11)
144
1604
Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej
145
1605
Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane
146
1701
Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej
147
* 1702
Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel12)
148
1703
Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru
149
* 1901
Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone13)
150
1902
Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany
151
1903 00 00
Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach
152
1904
Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
153
1905 10 00
  -   Chleb chrupki
   
  - -   Gofry i wafle:
154
* 1905 32 05
  - - -   O zawartości wody przekraczającej 10% masy14)
   
  -   Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe:
155
1905 40 90
  - -   Pozostałe
156
1905 90 10
  - -   Mace
157
* 1905 90 20
  - -   Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby15)
158
1905 90 30
  - -   Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu
   
  - - -   Pozostałe:
159
* 1905 90 60
  - - - -   Z dodatkiem środka słodzącego16)
160
* 1905 90 90
  - - - -   Pozostałe17)
161
* 2001
Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym7)
162
* 2002
Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym7)
163
* 2003
Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym7)
164
* 2004
Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20067)
165
* 2005
Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20067)
166
2006 00
Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)
167
* 2007
Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej7)
168
* 2008
Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone7)
169
2009
Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej
170
210130
  -   Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty
171
ex 2103
Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda - z wyłączeniem CN 2103 30 90
172
2104
Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane
173
2105 00
Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao
174
* 2106
Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone7)
   
Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg:
175
* 2201 90 00
  -   Pozostałe18)
176
* 2202
Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 200919)
177
2301
Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki
178
2302
Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane
179
2303 10
  -   Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości
180
2303 20
  -   Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru
181
* 2303 30 00
  -   Pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane20)
182
* 2304 00 00
Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego9)
183
* 2305 00 00
Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych9)
184
* 2306
Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 23059)
185
2308 00
Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
186
2309
Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt
187
ex 2401
Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe - z wyłączeniem CN 2401 30 00
188
* 2509 00 00
Kreda21)
189
* 2518 10 00
  -   Dolomit niekalcynowany ani niespiekany22)
190
2522
Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825
   
Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
191
* 2530 90 00
  -   Pozostałe23)
192
* 2703 00 00
Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany24)
193
* 2802 00 00
Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna25)
194
* 2814
Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym26)
   
Azotany:
195
* 2834 21 00
  -   Potasu27)
196
* 2835
Podfosforyny, fosforyny i fosforany; polifosforany, nawet niezdefiniowane chemicznie28)
   
  -   Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych:
197
2903 81 00
  - -   1,2,3,4,5,6- heksachlorocykloheksan (HCH(ISO)), włącznie z lindanem (ISO, INN)
198
2903 82 00
  - -   Aldryna (ISO), chlordan (ISO) i heptachlor (ISO)
199
2903 89
  - -   Pozostałe
   
  -   Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych:
200
* 2903 92 00
  - -   Heksachlorobenzen (ISO) i DDT (ISO) (klofenotan (INN), 1,1,1- trichloro-2,2-bis(p-chlorofenylo)etan)29)
201
* 2918 21 00
  - -   Kwas salicylowy i jego sole30)
202
* 2918 22 00
  - -   Kwas o-acetylosalicylowy, jego sole i estry30)
203
* 2918 23 00
  - -   Pozostałe estry kwasu salicylowego i ich sole30)
204
* 2922 41 00
  - -   Lizyna i jej estry; ich sole30)
205
* 2922 42 00
  - -   Kwas glutaminowy i jego sole30)
206
* 2923
Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie30)
207
ex * 2924
Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego30) - z wyłączeniem CN 2924 21 00
   
Organiczne związki siarki:
208
2930 90 13
  - -   Cysteina i cystyna
209
2930 90 16
  - -   Pochodne cysteiny lub cystyny
   
Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu:
210
* 2932 20
  -   Laktony31)
   
Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu:
211
* 2933 11
  - -   Fenazon (antypiryna) i jego pochodne30)
212
* 2933 19
  - -   Pozostałe30)
213
* 2933 21 00
  - -   Hydantoina i jej pochodne30)
214
* 2933 52 00
  - -   Malonylomocznik (kwas barbiturowy) i jego sole30)
215
* 2933 53
  - -   Allobarbital (INN), amobarbital (INN), barbital (INN), butalbital (INN), butobarbital, cyklobarbital (INN), metylfenobarbital (INN), pentobarbital (INN), fenobarbital (INN), sekbutabarbital (INN), sekobarbital (INN) i winylbital (INN); ich sole30)
216
* 2933 54 00
  - -   Pozostałe pochodne malonylomocznika (kwasu barbiturowego); ich sole30)
217
* 2933 55 00
  - -   Loprazolam (INN), meklokwalon (INN), metakwalon (INN) i zipeprol (INN); ich sole30)
218
* 2933 59
  - -   Pozostałe30)
   
  -   Związki zawierające w strukturze nieskondensowany pierścień triazyny (nawet uwodorniony):
219
* 2933 69
  - -   Pozostałe30)
   
Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne:
220
* 2934 30
  -   Związki zawierające w strukturze fenotiazynowy układ pierścieniowy (nawet uwodorniony), nieskondensowany dalej30)
221
* 2935 00
Sulfonamidy30)
222
* 2936
Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku30)
223
* 2937
Hormony, prostaglandyny, tromboksany i leukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony30)
224
* 2938
Glikozydy, naturalne lub syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne30)
225
* 2939
Alkaloidy roślinne, naturalne lub syntetyczne, ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne30)
226
* 2940 00 00
Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 293930)
227
* 2941
Antybiotyki30)
228
* 3001
Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, nawet sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie lub zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone30)
229
* 3002
Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice, pozostałe frakcje krwi i produkty immunologiczne, nawet modyfikowane lub otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz podobne produkty30)
230
* 3003
Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej30)
231
* 3004
Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych, lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę) lub do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej30)
232
* 3005
Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, plastry przylepne, kataplazmy) impregnowane lub pokryte substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych30)
233
ex * 3006
Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu30) - z wyłączeniem CN 3006 10 30, 3006 10 90, 3006 40 00, 3006 70 00, 3006 91 00 i 3006 92 00
234
3101 00 00
Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego
   
Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe:
235
3102 10
  -   Mocznik, nawet w roztworze wodnym
236
3102 21 00
  - -   Siarczan amonu
237
3102 29 00
  - -   Pozostałe
238
3102 30
  -   Azotan amonu, nawet w roztworze wodnym
239
* 3102 40
  -   Mieszaniny azotanu amonu z węglanem wapnia lub pozostałymi nieorganicznymi substancjami niebędącymi nawozami32)
240
* 3102 50
  -   Azotan sodu33)
241
3102 60 00
  -   Sole podwójne i mieszaniny azotanu wapnia i azotanu amonu
242
3102 80 00
  -   Mieszaniny mocznika i azotanu amonu w roztworze wodnym lub amoniakalnym
243
* 3102 90 00
  -   Pozostałe, włącznie z mieszaninami niewymienionymi w poprzednich podpozycjach32)
244
3103
Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne
245
ex 3104
Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne - z wyłączeniem CN 3104 20
246
* 3105
Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg27)
247
* 3407 00 00
Pasty modelarskie, włącznie z przeznaczonymi do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako „wosk dentystyczny” lub jako „dentystyczny materiał formierski”, pakowane w zestawy, w opakowania do sprzedaży detalicznej lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie; pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia)34)
   
Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny:
248
* 3501 10 90
  -   Pozostałe35)
   
Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin:
   
  -   Albumina jaja:
249
3502 11
  - -   Suszona
250
3502 19
  - -   Pozostała
251
* 3502 20
  -   Albumina mleka, włącznie z koncentratami złożonymi z dwóch lub więcej białek serwatki36)
252
* 3502 90
  -   Pozostałe37)
253
3503 00 10
  -   Żelatyna i jej pochodne
254
3505 10
  -   Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane
255
3507
Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
   
Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film płaski do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony, nawet w kasetach:
256
* 3701 10 00
  -   Do promieni rentgenowskich38)
   
Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film w rolkach do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony:
257
* 3702 10 00
  -   Do promieni rentgenowskich39)
   
Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów lub artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy):
258
3808 50 00
  -   Towary wymienione w uwadze 1 do podpozycji do niniejszego działu
259
3808 91
  - -   Środki owadobójcze (insektycydy)
260
3808 92
  - -   Środki grzybobójcze (fungicydy)
261
3808 93
  - -   Środki chwastobójcze (herbicydy), opóźniające kiełkowanie oraz regulatory wzrostu roślin
262
* 3808 94
  - -   Środki odkażające40)
263
3808 99
  - -   Pozostałe
264
* 3821 00 00
Gotowe pożywki do namnażania i odżywiania drobnoustrojów (włącznie z wirusami i tym podobnymi) lub komórek roślinnych, ludzkich lub zwierzęcych41)
265
* 3822 00 00
Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach, gotowe odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe42)
   
Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
266
* 3824 90 58
  - - -   Plastry z nikotyną (systemy transdermalne) przeznaczone do pomagania palaczom w zaprzestaniu palenia30)
267
* 3824 90 61
  - - - -   Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do stosowania do produkcji leków dla ludzi objętych pozycją 300443)
268
* 3824 90 62
  - - - -   Produkty pośrednie z produkcji soli monensin43)
269
* 3824 90 64
  - - - -   Pozostałe43)
270
* 4009
Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze)44)
271
4014
Artykuły higieniczne lub farmaceutyczne (włącznie ze smoczkami), z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem z ebonitu
   
Rękawiczki, mitenki i rękawice z jednym palcem:
272
* 4015 11 00
  - -   Chirurgiczne45)
273
* 4115 20 00
  -   Skwarki i pozostałe odpady skóry wyprawionej lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze skóry wyprawionej46)
274
4401 10 00
  -   Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi, wiązek chrustu lub w podobnych postaciach
   
Pozostałe artykuły z drewna:
275
* 4421 90 98
  - -   Pozostałe47)
   
Wata celulozowa:
276
* 4818 90 90
  - -   Pozostałe48)
277
* 4901
Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach49)
278
* 4902
Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe50)
279
* 4903 00 00
Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania49)
280
* 4904 00 00
Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione51)
281
ex * 4905
Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane52) - z wyłączeniem CN 4905 10 00
282
5001 00 00
Kokony jedwabników nadające się do motania
   
Wełna, niezgrzebna ani nieczesana:
283
5101 19 00
  - -   Pozostała
284
* 5301 10 00
  -   Len surowy lub roszony53)
285
* 5302 10 00
  -   Konopie siewne, surowe lub roszone53)
286
* 5303 10 00
  -   Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone53)
287
* 5305 00 00
Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)53)
   
Części obuwia (włącznie z cholewkami, nawet przymocowanymi do podeszew innych niż podeszwy zewnętrzne); podpodeszwy wyjmowane (wkładki), podkładki pod pięty i podobne artykuły; getry, sztylpy i podobne artykuły oraz ich części:
288
* 6406 90 90
  - -   Pozostałe47)
289
* 7318 23 00
  - -   Nity54)
   
Maszyny, instalacje przemysłowe lub laboratoryjne, nawet ogrzewane elektrycznie (z wyłączeniem pieców, piekarników i pozostałych urządzeń objętych pozycją 8514), do obróbki materiałów w procesach wymagających zmiany temperatury, takich jak: grzanie, gotowanie, prażenie, destylowanie, rektyfikowanie, sterylizowanie, pasteryzowanie, poddawanie działaniu pary wodnej, suszenie, odparowywanie, parowanie, skraplanie lub chłodzenie, inne niż urządzenia lub instalacje, w rodzaju stosowanych do celów domowych; urządzenia do podgrzewania wody przepływowe lub pojemnościowe, nieelektryczne:
290
* 8419 90
  -   Części55)
   
Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż obrabiarki objęte pozycjami od 8456 do 8465) do przygotowywania lub wykonywania płyt, cylindrów lub innych elementów drukarskich; płyty, cylindry i inne elementy drukarskie; płyty, cylindry i kamienie litograficzne, przygotowane do celów drukarskich (na przykład strugane, ziarnowane lub polerowane):
291
* 8442 30
  -   Maszyny, urządzenia i wyposażenie56)
292
* 8469 00
Maszyny do pisania, inne niż drukarki objęte pozycją 8443; maszyny do redagowania tekstów57)
   
Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do nich; czytniki magnetyczne lub optyczne, maszyny do przenoszenia danych w postaci zakodowanej na nośniki danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
293
* 8471 80 00
  -   Pozostałe urządzenia do maszyn do automatycznego przetwarzania danych58)
294
* 8471 90 00
  -   Pozostałe58)
295
8713
Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób
296
9001 30 00
  -   Soczewki kontaktowe
297
9001 40
  -   Soczewki okularowe szklane
298
9001 50
  -   Soczewki okularowe z pozostałych materiałów
   
Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku:
299
* 9018 31
  -   Strzykawki, z igłami lub bez59)
300
* 9018 32
  -   Metalowe igły do zastrzyków oraz igły chirurgiczne59)
301
* 9018 39 00
  -   Pozostałe59)
302
9018 90 10
  -   Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia krwi
303
9018 90 50
  -   Aparatura do transfuzji
304
ex * 9021
Przyrządy ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny i pozostałe przyrządy stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe i inne przyrządy zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa60) - z wyłączeniem CN 902121
305
* 9602 00 00
Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny61)
   
Podpaski higieniczne (wkładki) i tampony, pieluchy i wkładki dla niemowląt oraz podobne artykuły, z dowolnego materiału:
306
9619 00 11
  - - -   Podpaski higieniczne (wkładki)
307
9619 00 13
  - - -   Tampony
308
9619 00 19
  - - -   Pozostałe
309
9619 00 21
  - - -   Pieluchy i wkładki dla niemowląt
310
9619 00 29
  - - -   Pozostałe (na przykład artykuły higieniczne dla osób nietrzymających moczu lub stolca)
311
* 9619 00 31
  -   Z włókien chemicznych62)
312
* 9619 00 39
  -   Pozostałe62)
 
bez względu na kod CN
  1.   Foteliki do przewozu dzieci w samochodach
   
  2.   Sznurek do maszyn rolniczych
   
  3.   Produkty uzdrowisk (bez napojów mineralnych) - wyłącznie:
   
  1)   środki do kąpieli leczniczych: sól jodobromowa, szlam i ług,
   
  2)   środki do okładów leczniczych w tym kostki borowinowe,
   
  3)   środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w tym tabletki „ZUBER”
   
  4.   Wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych, dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż wymienione w pozostałych pozycjach załącznika
   
  5.   Produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium kraju, które uzyskały pozwolenie wydane przez Radę Unii Europejskiej lub Komisję Europejską
   
  6.   Publikacje w alfabecie Braille’a, jeżeli z uwagi na formę w całości przeznaczone są do użytku osób niewidomych i słabowidzących, oraz urządzenia do zapisywania i odczytywania tekstów w alfabecie Braille’a
   
  7.   Błony rentgenowskie diagnostyczne
     

Objaśnienia:
  •   -  
    ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
  •   -  
    wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik
  •   -  
    objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
    1) wyłącznie króliki dzikie
    2) wyłącznie przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych
    3) wyłącznie strusie żywe hodowlane
    4) wyłącznie jedwabniki
    5) z wyłączeniem tłuszczów technicznych
    6) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń
    7) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
    8) wyłącznie: koperek (Anethum qeaveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane
    9) wyłącznie jadalne
    10) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica
    11) wyłącznie ekstrakty i soki z mięsa
    12) z wyłączeniem cukru klonowego i syropu klonowego, zawierającego dodatek środków aromatyzujących lub barwiących
    13) z wyłączeniem ekstraktów i produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
    14) wyłącznie wafle
    15) wyłącznie opłatki sakralne i podobne do tych opłatków produkty
    16) wyłącznie wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 45 dni
    17) wyłącznie bułka tarta
    18) wyłącznie woda w postaci naturalnej i lód, włączając lód do celów chłodniczych innych niż żywnościowe
    19) wyłącznie niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego oraz niegazowane napoje zawierające tłuszcz mlekowy
    20) wyłącznie wywar
    21) wyłącznie kreda mielona, pastewna i kreda mielona, nawozowa
    22) wyłącznie mączka dolomitowa
    23) wyłącznie ziemia ogrodnicza inna niż zawierająca torf jako zasadniczy składnik i inna niż będąca mieszaniną naturalnej gleby, piasku i minerałów
    24) wyłącznie surowiec i półfabrykaty do produkcji torfu dla celów rolniczych oraz wyroby torfowe dla celów rolniczych
    25) wyłącznie siarka sublimowana lub strącona
    26) wyłącznie amoniak ciekły nawozowy i woda amoniakalna nawozowa
    27) z wyłączeniem nawozów naturalnych
    28) wyłącznie związki fosforowe do mieszanek paszowych
    29) z wyłączeniem heksachlorobenzenu
    30) wyłącznie produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zgodnie z przepisami Prawa farmaceutycznego
    31) wyłącznie produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zgodnie z przepisami Prawa farmaceutycznego, z wyłączeniem: kumaryny, metylokumaryny i etylokumaryny
    32) z wyłączeniem cyjanamidu wapnia
    33) wyłącznie sprzedawany jako nawóz
    34) wyłącznie materiały formierskie dentystyczne na bazie wosku, w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, materiały formierskie dentystyczne na bazie gipsu, pasty modelarskie i pozostałe preparaty; preparaty do stosowania w dentystyce na bazie gipsu, pozostałe
    35) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle włókienniczym
    36) wyłącznie albumina techniczna, albumina mleka
    37) wyłącznie albumina techniczna
    38) wyłącznie do stosowania w medycynie, stomatologii i weterynarii
    39) wyłącznie do zastosowań nieprzemysłowych - wyłącznie medycznych
    40) wyłącznie preparaty odkażające o właściwościach bakteriobójczych, grzybobójczych i wirusobójczych, mające zastosowanie wyłącznie w ochronie zdrowia, na które zostało wydane pozwolenie tymczasowe albo dokonany wpis do rejestru produktów biobójczych w rozumieniu przepisów ustawy o produktach biobójczych
    41) wyłącznie gotowe pożywki do hodowli mikroorganizmów - dla farmacji
    42) wyłącznie testy i odczynniki diagnostyczne, medyczne
    43) wyłącznie produkty i preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego
    44) wyłącznie węże medyczne
    45) wyłącznie rękawice chirurgiczne
    46) wyłącznie odpady ze skór wyprawionych, pył, proszek i mączka skórzana, z wyłączeniem odpadków skór garbowanych (bezwłosowych)
    47) wyłącznie elementy składowe i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych, z drewna
    48) wyłącznie wata celulozowa, paczkowana
    49) wyłącznie książki (oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN) - wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem ulotek
    50) wyłącznie gazety drukowane, czasopisma i pozostałe periodyki oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISSN, wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem: wydawnictw, w których 67% powierzchni jest przeznaczone na nieodpłatne lub odpłatne ogłoszenia handlowe, reklamy lub teksty reklamowe
    51) wyłącznie nuty w formie drukowanej
    52) wyłącznie mapy wytwarzane metodami poligraficznymi
    53) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego
    54) wyłącznie nity ze stali do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
    55) wyłącznie części do narzędzi, przyrządów, aparatów i urządzeń medycyny ogólnej (do sterylizacji narzędzi, dezynfekcji i wyjaławiania itp.)
    56) wyłącznie maszyny poligraficzne do pisma Braille’a
    57) wyłącznie maszyny do pisania dla niewidomych
    58) wyłącznie urządzenia komputerowe do pisma Braille’a (dla ociemniałych)
    59) z wyłączeniem weterynaryjnych
    60) z wyłączeniem protez dentystycznych
    61) wyłącznie żelatyna nieutwardzona, obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej, obrobionej
    62) wyłącznie pieluszki, wkładki do pieluch i podobne artykuły sanitarne dla niemowląt i dla dorosłych

   Załącznik nr 2    Wykaz towarów, których import objęty jest stawką podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług


Pozycja
Kod CN
Wyszczególnienie
1
0201
Mięso z bydła, świeże lub schłodzone
2
0202
Mięso z bydła, zamrożone
3
0203
Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone
4
0204
Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone
5
0205 00
Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
6
0206
Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
7
0207
Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone
8
0208
Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone
9
* 0209
Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone1)
10
0210
Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów
11
ex 0301
Ryby żywe - z wyłączeniem CN 0301 11 00 i 0301 19 00
12
0302
Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
13
0303
Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
14
0304
Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone
15
0305
Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi
16
0306
Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi
17
0307
Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki z mięczaków, nadające się do spożycia przez ludzi
18
0308
Bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wędzone bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych, innych niż skorupiaki i mięczaki, nadające się do spożycia przez ludzi
19
0401
Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego
20
0402
Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
21
0403
Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao
22
0404
Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
23
0405
Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania
24
0406
Ser i twaróg
25
ex 0407
Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane - z wyłączeniem CN 0407 11 00, 0407 19 11 i 0407 19 19
26
0408
Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
27
0409 00 00
Miód naturalny
28
0410 00 00
Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
29
0502
Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści
30
0504 00 00
Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
31
0506
Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów
32
0507
Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów
33
0510 00 00
Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane
   
Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi
34
0511 91
  - -   Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem 3
35
* 0511 99 10
  - - -   Ścięgna; ścinki i podobne odpady surowych skór lub skórek2)
36
* 0511 99 85
  - - -   Pozostałe2)
37
0701
Ziemniaki, świeże lub schłodzone
38
0702 00 00
Pomidory, świeże lub schłodzone
39
0703
Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone
40
0704
Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone
41
0705
Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone
42
0706
Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone
43
0707 00
Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
44
0708
Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone
45
0709
Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone
46
0710
Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone
47
0713
Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone
48
0714
Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca
   
Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane
   
  -   Orzechy leszczyny (Corylus spp.):
49
0802 21 00
  - -   W łupinach
50
0802 22 00
  - -   Bez łupin
   
  -   Orzechy włoskie:
51
0802 31 00
  - -   W łupinach
52
0802 32 00
  - -   Bez łupin
   
Winogrona, świeże lub suszone:
53
0806 10
  -   Świeże
54
ex 0807
Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00
55
0808
Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
56
0809
Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
57
ex 0810
Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00 i 0810 90 20
58
* 0811
Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego3)
   
  -   Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
59
0904 21 90
  - - -   Pozostałe
60
ex 0908
Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony - z wyłączeniem CN 0908 31 00 i 0908 32 00
61
* 0909
Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca4)
62
ex * 0910
Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne5) - z wyłączeniem CN 0910 11 00, 0910 12 00, 0910 20 90, 0910 91 90 i 0910 99 99
63
1001
Pszenica i meslin
64
1002
Żyto
65
1003
Jęczmień
66
1004
Owies
67
1005
Kukurydza
68
1006
Ryż
69
1007
Ziarno sorgo
70
1008
Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża
71
1101 00
Mąka pszenna lub z meslin
72
1102
Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin
73
1103
Kasze, mączki i granulki, zbożowe
74
1104
Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone
75
1106
Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8
76
1201
Nasiona soi, nawet łamane
77
1202
Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane
78
1203 00 00
Kopra
79
1204 00
Nasiona lnu, nawet łamane
80
1205
Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane
81
1206 00
Nasiona słonecznika, nawet łamane
82
ex 1207
Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane - z wyłączeniem CN 1207 21 00 i 1207 29 00
83
* 1208
Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy6)
   
Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu:
84
1209 91
  - -   Nasiona warzyw
85
ex 1209 99
  - -   Pozostałe - z wyłączeniem CN 1209 99 10
86
* 1211
Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane7)
87
1212 91
  - -   Burak cukrowy
88
1302 20
  -   Substancje pektynowe, pektyniany i pektany
89
1302 31 00
  - -   Agar-agar
90
* 1501
Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 15031)
91
* 1502
Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 15031)
92
* 1503 00
Stearyna smakowa, olej smakowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej6)
93
* 1504
Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)
94
* 1506 00 00
Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)
95
* 1507
Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)
96
* 1508
Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)
97
* 1509
Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)
98
* 1510 00
Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15096)
99
* 1511
Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie6)
100
* 1512
Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)
101
* 1513
Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)
102
* 1514
Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)
103
ex * 1515
Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) - z wyłączeniem CN 1515 21 i 1515 29
104
* 1516
Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale nieprzetworzone6)
105
* 1517
Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15166)
106
1601 00
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów
107
ex 1602
Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane - z wyłączeniem CN 1602 10 00
108
1604
Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej
109
1605
Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane
   
  -   Laktoza i syrop laktozowy:
110
1702 11 00
  - -   Zawierające 99% masy laktozy lub więcej, wyrażonej jako laktoza bezwodna, w przeliczeniu na suchą masę
111
1702 19 00
  - -   Pozostałe
112
1901 20 00
  -   Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905
113
1902
Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany
114
1904
Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
115
1905 10 00
  -   Chleb chrupki
- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe
116
1905 40 90
  - -   Pozostałe
117
1905 90 10
  - -   Mace
118
* 1905 90 30
  - - -   Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców,
a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu8)
119
* 1905 90 90
  - - - -   Pozostałe9)
   
Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem
   
octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
120
2004 10
  -   Ziemniaki
121
2009
Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej
122
2105 00
Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao
   
Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
123
* 2106 90 98
  - - -   Pozostałe10)
124
* 2202
Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 200911)
125
2301 10 00
  -   Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki
126
* 2302
Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane12)
127
* 2304 00 00
Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego6)
128
* 2305 00 00
Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych6)
129
* 2306
Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 23056)
   
Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny:
130
* 3501 10 90
  - -   Pozostałe13)
   
-Albumina jaja:
131
3502 11
  - -   Suszona
132
3502 19
  - -   Pozostała
133
* 4901
Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach14)
134
* 4903 00 00
Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania14)
135
* 4904 00 00
Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione15)
136
ex * 4905
Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane16) - z wyłączeniem CN 4905 10 00
 
bez względu na
kod CN
  1.   Książki wydawane na dyskach, taśmach i innych nośnikach oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN
   
  2.   Czasopisma specjalistyczne - w rozumieniu art. 2 pkt 27f ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2011 r. Nr 177, poz. 1054)
     

Objaśnienia:
  •   -  
    ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
  •   -  
    wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku
  •   -  
    objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
    1) z wyłączeniem tłuszczów technicznych
    2) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń
    3) z wyłączeniem orzechów
    4) wyłącznie kolendra, kmin i kminek
    5) wyłącznie koperek (Anethum graveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane
    6) wyłącznie jadalne
    7) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica
    8) wyłącznie pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości, oznaczona odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni
    9) wyłącznie bułka tarta
    10) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
    11) wyłącznie niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego oraz niegazowane napoje zawierające tłuszcz mlekowy
    12) z wyłączeniem śruty
    13) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle włókienniczym
    14) wyłącznie książki (oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN) - wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem ulotek; wydawnictwa w alfabecie Braille’a
    15) wyłącznie nuty w formie drukowanej
    16) wyłącznie mapy - wytwarzane metodami poligraficznymi
1)
Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 248, poz. 1481).
2)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2012 r. poz. 1342, 1448, 1529 i 1530 oraz z 2013 r. poz. 35.
3)
Ze zmianą wprowadzoną przez § 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 stycznia 2012 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie (Dz. U. poz. 89), które weszło w życie z dniem 28 stycznia 2012 r.