1.
Ryby z gatunków, których zasoby wymagają wzmożonej ochrony lub wzmożonego nadzoru,
są wyładowywane w centrum pierwszej sprzedaży od poniedziałku do soboty, w godzinach
700-2300.
2.
Ryby z gatunków, o których mowa w ust. 1, mogą być wyładowywane w centrum pierwszej
sprzedaży we wszystkie dni tygodnia przez całą dobę pod warunkiem, że w centrum tym
jest zainstalowany system telewizji przemysłowej, który w sposób ciągły, przez całą
dobę zapewnia:
1)
identyfikację statku rybackiego dokonującego wyładunku;
2)
monitorowanie wyładunku i transportu wewnętrznego;
3)
identyfikację i rejestrację lądowych środków transportu przewożących ryby z gatunków,
o których mowa w ust. 1;
4)
monitorowanie sortowania, ważenia, a jeżeli to wymagane - liczenia ryb z gatunków,
o których mowa w ust. 1, oraz rejestrację danych w tym zakresie.
3.
Dane, o których mowa w ust. 2 pkt 4, są utrwalane i przechowywane co najmniej przez
30 dni od dnia ich rejestracji oraz zabezpieczone w sposób zapewniający ich czytelne
odtwarzanie i kopiowanie na potrzeby kontroli przeprowadzanych przez okręgowych inspektorów
rybołówstwa morskiego.