Rozporządzenie Ministra Finansówz dnia 12 marca 2013 r.zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług   (Dz. U. z 2011 r. Nr 177, poz. 1054, z późn. zm.2)Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2012 r. poz. 1342, 1448, 1529 i 1530 oraz z 2013 r. poz. 35.) zarządza się, co następuje:

§ 1.

W rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 22 grudnia 2011 r. w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie   (Dz. U. z 2013 r. poz. 206) wprowadza się następujące zmiany:

1)

w załączniku nr 1 do rozporządzenia:

a)

uchyla się pozycję 41,

b)

uchyla się pozycje 43-45,

c)

pozycja 46 otrzymuje brzmienie:

46
ex 0511
Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi - z wyłączeniem CN 0511 99
     

d)

uchyla się pozycję 283,

e)

w objaśnieniach do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
  •   -  
    uchyla się objaśnienie nr 6,
  •   -  
    objaśnienie nr 19 otrzymuje brzmienie:
    „ 
    19) wyłącznie: niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego; niegazowane napoje zawierające tłuszcz mlekowy, z wyłączeniem napojów, przy przygotowywaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju
     ”
     ;

2)

w załączniku nr 2 do rozporządzenia:

a)

uchyla się pozycję 29,

b)

uchyla się pozycje 31-33,

c)

uchyla się pozycje 35 i 36,

d)

w objaśnieniach do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
  •   -  
    uchyla się objaśnienie nr 2,
  •   -  
    objaśnienie nr 11 otrzymuje brzmienie:
    „ 
    11) wyłącznie: niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego; niegazowane napoje zawierające tłuszcz mlekowy, z wyłączeniem napojów, przy przygotowywaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju
     ”
     .

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 kwietnia 2013 r.
2)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2012 r. poz. 1342, 1448, 1529 i 1530 oraz z 2013 r. poz. 35.