Obwieszczenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 19 lutego 2013 r.w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej

Spis treści

Treść obwieszczenia

1.

Na podstawie art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych   (Dz. U. z 2011 r. Nr 197, poz. 1172 i Nr 232, poz. 1378) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia jednolity tekst rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2006 r. w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej   (Dz. U. z 2007 r. Nr 2, poz. 15), z uwzględnieniem zmian wprowadzonych:

1)

rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 listopada 2010 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej   (Dz. U. Nr 227, poz. 1483);

2)

rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 kwietnia 2011 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej   (Dz. U. Nr 93, poz. 544);

3)

rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 stycznia 2012 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej   (Dz. U. poz. 138).

2.

Podany w załączniku do niniejszego obwieszczenia tekst jednolity rozporządzenia nie obejmuje:

1)

§ 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 listopada 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej   (Dz. U. Nr 227, poz. 1483), który stanowi:
„ 

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.
 ”
 ;

2)

§ 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 kwietnia 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej   (Dz. U. Nr 93, poz. 544), który stanowi:
„ 

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
 ”
 ;

3)

§ 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 stycznia 2012 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej   (Dz. U. poz. 138), który stanowi:
„ 

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
 ”
 .

Załącznik   -   Tekst jednolity rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2006 r. w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).

Na podstawie art. 33 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej   (Dz. U. z 2010 r. Nr 112, poz. 744 oraz z 2011 r. Nr 54, poz. 278) zarządza się, co następuje:

§ 1.

1.

Wysokość opłat za wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną:

1)

czynności - jest określona w załączniku nr 1 do rozporządzenia;

2)

badania laboratoryjne - jest określona w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

2.

W przypadku przeprowadzania badań laboratoryjnych niewymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia, opłaty pobiera się w wysokości opłat za badania zbliżone pod względem zużycia odczynników i pracochłonności.

§ 2.

Wysokość opłat za czynności wymienione w poz. 1-4, 22 i 23 załącznika nr 1 do rozporządzenia powiększa się, doliczając koszty:

1)

użytych produktów leczniczych weterynaryjnych lub wyrobów stosowanych w medycynie weterynaryjnej;

2)

dojazdu do miejsca wykonania czynności, według stawek za 1 kilometr przebiegu pojazdu ustalonych zgodnie z przepisami w sprawie warunków ustalania oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością pracodawcy, zwanych dalej „kosztami dojazdu”;

3)

wykonanych badań laboratoryjnych w wysokości określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

§ 3.

Wysokość opłat za czynności wymienione:

1)

w poz. 5 i 6 załącznika nr 1 do rozporządzenia powiększa się, doliczając koszty badań laboratoryjnych w wysokości określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia;

2)

w poz. 8, 10 i 31 załącznika nr 1 do rozporządzenia powiększa się, doliczając koszty dojazdu, z tym że w przypadku nadzoru nad ubojem, o którym mowa w poz. 8 załącznika nr 1 do rozporządzenia - wyłącznie w przypadku dojazdu do rzeźni o małej zdolności produkcyjnej.

§ 4.

Wysokość opłaty za czynności wymienione w poz. 27 załącznika nr 1 do rozporządzenia powiększa się, doliczając koszty przemieszczenia na statek.

§ 5.

Opłaty wymienione w poz. 10 załącznika nr 1 do rozporządzenia obejmują powiększenie, o którym mowa w art. 31 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej.

§ 6.

1.

Opłaty za:

1)

czynności wymienione w poz. 1-3 załącznika nr 1 do rozporządzenia pobiera się od posiadacza zwierzęcia;

3)

badanie, o którym mowa w poz. 10 załącznika nr 1 do rozporządzenia, mięsa zwierząt rzeźnych na terenie gospodarstwa, mięsa zwierząt łownych na terenie ferm lub mięsa zwierząt łownych, po ich odstrzeleniu, przeznaczonego na użytek własny, pobiera się od posiadacza zwierzęcia;

4)

oględziny tusz zwierząt łownych w skórze wraz z ewentualnym badaniem narogów i badaniem na włośnie oraz z wystawieniem wymaganych dokumentów weterynaryjnych lub badanie mięsa zwierząt łownych, o których mowa w poz. 11 i 12 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego punkt skupu zwierząt łownych lub zakład przetwórstwa dziczyzny;

5)

nadzór, o którym mowa w poz. 13 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad rozbiorem lub przetwórstwem mięsa pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego rzeźnię, zakład rozbioru mięsa lub zakład przetwórstwa;

6)

nadzór, o którym mowa w poz. 14 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad zorganizowanymi poza gospodarstwami punktami odbioru mleka lub przetwórstwem mleka pobiera się od przedsiębiorcy zajmującego się skupem mleka lub przetwórstwem mleka;

7)

nadzór, o którym mowa w poz. 15 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad przetwórstwem jaj konsumpcyjnych pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego zakład przetwórstwa jaj konsumpcyjnych;

8)

nadzór, o którym mowa w poz. 16 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad pozyskiwaniem, obróbką lub przechowywaniem materiału biologicznego lub nadzór, o którym mowa w poz. 17 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad pozyskiwaniem jaj wylęgowych drobiu lub produktów akwakultury (jaj i gamet) pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego tę działalność;

9)

nadzór, o którym mowa w poz. 18-21 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego działalność objętą tym nadzorem;

10)

nadzór, o którym mowa w poz. 22 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad miejscami gromadzenia, skupu lub sprzedaży zwierząt, targowiskami, a także wystawami, pokazami lub konkursami zwierząt, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia lub orzeczeń, pobiera się od podmiotu prowadzącego działalność polegającą na prowadzeniu tych miejsc lub organizowaniu targowisk, wystaw, pokazów lub konkursów zwierząt;

11)

nadzór, o którym mowa w poz. 23 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad kwarantanną zwierząt pobiera się od osoby odpowiedzialnej za przesyłkę zwierząt przywiezionych lub od posiadacza tych zwierząt;

12)

nadzór, o którym mowa w poz. 24 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad wyładowywaniem ze statku rybackiego produktów rybołówstwa lub nad pierwszą sprzedażą tych produktów pobiera się odpowiednio od armatora statku albo od pierwszego nabywcy tych produktów;

13)

nadzór, o którym mowa w poz. 25 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad wyładowywaniem produktów rybołówstwa ze statku rybackiego pływającego pod banderą państwa trzeciego i za kontrolę tego statku pobiera się od armatora statku lub jego przedstawiciela;

14)

nadzór, o którym mowa w poz. 26 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad obróbką, przetwórstwem produktów rybołówstwa, skorupiaków, mięczaków, produktów akwakultury lub wyładowywaniem ze statku przetwórni produktów rybołówstwa pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego zakład obróbki, zakład przetwórstwa lub chłodnię;

15)

nadzór, o którym mowa w poz. 28 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad działalnością związaną ze sprzedażą bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego pobiera się od podmiotu prowadzącego tę działalność;

16)

nadzór, o którym mowa w poz. 29 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad przechowywaniem produktów pochodzenia zwierzęcego w obiektach stanowiących odrębny zakład, w tym w chłodniach składowych, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia, pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego ten zakład;

17)

monitorowanie, o którym mowa w poz. 30 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego rzeźnię, zakład obróbki lub przetwórstwa produktów akwakultury, zakład przetwórstwa mleka, zakład przetwórstwa jaj lub zakład przetwórstwa miodu;

18)

wydanie pozwolenia weterynaryjnego na przywóz przesyłek zwierząt, o którym mowa w poz. 32 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się od osoby składającej wniosek o wydanie takiego pozwolenia;

19)

wydanie dokumentu, o którym mowa w poz. 33 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się od podmiotu lub osoby dokonującej wywozu bydła.

2.

Jeżeli przedsiębiorca prowadzi więcej niż jeden rodzaj działalności w tym samym zakładzie, opłatę pobiera się w wysokości będącej sumą opłat za poszczególne czynności wykonane przez Inspekcję Weterynaryjną, z tym że, w przypadku gdy w zakładzie odbywa się:

1)

rozbiór i przetwórstwo mięsa, opłatę za nadzór nad rozbiorem i przetwórstwem mięsa pobiera się za każdą tonę mięsa przeznaczonego do rozbioru, w wysokości określonej w poz. 13 załącznika nr 1 do rozporządzenia;

2)

obróbka produktów rybołówstwa, skorupiaków lub mięczaków lub produktów akwakultury i ich przetwarzanie, opłatę za nadzór nad obróbką i przetwórstwem tych produktów pobiera się za każdą tonę produktów przeznaczonych do obróbki, w wysokości określonej w poz. 26 załącznika nr 1 do rozporządzenia.

§ 7.

1.

Opłatę za przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej, o której mowa w poz. 5 i 6 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się w posterunku weterynaryjnej kontroli granicznej od osoby odpowiedzialnej za przesyłkę.

24)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 listopada 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej (Dz. U. Nr 227, poz. 1483), które weszło w życie z dniem 1 stycznia 2011 r..

Opłatę za przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej zwierząt, produktów, pasz, słomy lub siana przewożonych przez terytorium Unii Europejskiej lub wprowadzanych do zatwierdzonych składów celnych, składów wolnocłowych albo magazynów znajdujących się w wolnych obszarach celnych pobiera się od osoby odpowiedzialnej za przesyłkę w wysokości 205 zł za przesyłkę.

§ 8.

Opłatę, o której mowa w poz. 27 załącznika nr 1 do rozporządzenia, za przeprowadzenie kontroli statku przetwórni lub statku rybackiego za granicą pobiera się od armatora statku.

§ 9.

1.

Opłaty za nadzór lub badania, o których mowa w poz. 7-9, 11-21, 24-26 załącznika nr 1 do rozporządzenia, obejmują także opłatę za nadzór nad przechowywaniem produktów i wystawienie wymaganych świadectw zdrowia.

2.

Za badania laboratoryjne:

1)

próbek pobranych podczas postępowania związanego z wykryciem substancji niedozwolonych lub przekroczeniem dopuszczalnego poziomu pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych,

2)

próbek pobranych podczas sprawowania nadzoru, jeżeli wyniki badań tych próbek wykażą naruszenie przepisów,

3)

niezbędne do wydania świadectwa zdrowia, a wynikające ze szczególnych wymagań państwa, do którego jest przeznaczony produkt
- pobiera się opłaty w wysokości określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

§ 10.

Opłaty za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną są:

1)

pobierane w miejscu i czasie wykonania czynności, jeżeli są wnoszone gotówką, albo

2)

wnoszone na rachunek bankowy wskazany przez powiatowego lekarza weterynarii, a w przypadku opłat:

a)

za przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej - przez granicznego lekarza weterynarii,

b)

za usługowe badania laboratoryjne - przez wojewódzkiego lekarza weterynarii
- jeżeli są wpłacane przelewem.

§ 11.

W przypadku wykonywania badania alergicznego ssaka, o którym mowa w poz. 4 pkt 1 lit. a załącznika nr 1 do rozporządzenia, wraz z pobieraniem próbek krwi lub mleka do badań laboratoryjnych, o którym mowa w poz. 4 pkt 3 lit. a tiret pierwsze załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się opłatę w wysokości 21,50 zł.

§ 13.

1.

Główny Lekarz Weterynarii przekazuje corocznie Komisji Europejskiej informacje o sposobie ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną oraz sposobie i miejscu pobierania tych opłat.

2.

Informacje, o których mowa w ust. 1, Główny Lekarz Weterynarii przekazuje na podstawie informacji o pobieranych opłatach, przekazanych w formie zbiorczej przez powiatowych lekarzy weterynarii za każdy rok wojewódzkim lekarzom weterynarii, w terminie do 15 marca następnego roku.

3.

Informacje dotyczące pobieranych opłat, przekazywane przez powiatowych lekarzy weterynarii, wojewódzcy lekarze weterynarii oraz graniczni lekarze weterynarii przekazują w formie zbiorczej za każdy rok Głównemu Lekarzowi Weterynarii, w terminie do 31 marca następnego roku.

§ 14.

Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 kwietnia 2004 r. w sprawie wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, miejsc pobierania opłat oraz zakresu i sposobu przekazywanych informacji Komisji Europejskiej   (Dz. U. Nr 100, poz. 1019, Nr 150, poz. 1588 i Nr 178, poz. 1838).

§ 15.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia6)Rozporządzenie zostało ogłoszone w dniu 8 stycznia 2007 r..

   Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2006 r.   

   Załącznik nr 1    Opłaty za czynności wykonywane przez inspekcję weterynaryjną


Poz.
Rodzaj czynności
Opłata w zł
1
2
3
1
Przeprowadzenie kontroli zwierząt, w miejscu ich pochodzenia, przeznaczonych do wywozu lub handlu, a w przypadku koniowatych również przemieszczania w innym celu, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia (w przypadku zarejestrowanych koniowatych -informacji o stanie ich zdrowia):
 
1) od zwierzęcia:
 
  a)   konia, bydła dorosłego, jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach fermowych
14,25
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż
45,50
  b)   świni, owcy, kozy
2,85
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż
15,00
  c)   cielęcia (do 6 miesięcy życia), źrebięcia (do 12 miesięcy życia)
5,80
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż
15,00
  d)   7) jagnięcia i koźlęcia (do 3 miesięcy życia)
2,85
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż
15,00
  e)   7) prosięcia (do 15 kg)
2,38
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż
15,00
  f)   psa, kota
8,55
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż
25,00
  g)   zwierzęcia futerkowego
0,65
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż
25,00
  h)   zwierzęcia egzotycznego
17,10
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż
25,00
  i)   strusia
9,50
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż
25,00
  2)   od przesyłki:
 
  a)   drobiu, królików lub nutrii
45,50
  b)   piskląt, zwierząt drobnych, owadów użytkowych
45,50
  c)   małych zwierząt egzotycznych
45,50
  d)   ryb, skorupiaków lub mięczaków
45,50
  e)   zajęcy, ptaków łownych
45,50
2
Przeprowadzenie kontroli zwierząt, w miejscu ich pochodzenia, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia (w przypadku zarejestrowanych koniowatych - informacji o stanie ich zdrowia):
 
  1)   koniowatych przemieszczanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:
 
  a)   konia hodowlanego lub użytkowego:
 
  -   do 3 sztuk zwierząt
30,00
  -   powyżej 3 sztuk - za każde następne zwierzę
10,00
  b)   konia przeznaczonego na rzeź - od zwierzęcia
15,00
  c)   źrebięcia (do 12 miesięcy życia) hodowlanego lub użytkowego przeznaczonego do dalszego chowu:
 
  -   do 10 sztuk zwierząt
25,00
  -   powyżej 10 sztuk - za każde następne zwierzę
2,50
  d)   źrebięcia (do 12 miesięcy życia) przeznaczonego na rzeź:
 
  -   do 5 sztuk
5,00
  -   powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę
1,00
  2)   drobiu przeznaczonego na rzeź:
 
  a)   do 1000 sztuk zwierząt
25,00
  b)   powyżej 1000 sztuk - od każdego następnego rozpoczętego 1000 sztuk zwierząt
6,50
3
Przeprowadzenie kontroli zwierząt, w miejscu ich pochodzenia, umieszczanych na rynku krajowym wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia, o których mowa w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt:8)
 
  1)   konia, bydła dorosłego:
 
  a)   do 5 sztuk zwierząt
17,00
  b)   powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę
3,00
  2)   9) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia:
 
  a)   do 10 sztuk zwierząt
10,00
  b)   od 11 do 20 sztuk zwierząt - za każde następne zwierzę
1,00
  c)   od 21 do 50 sztuk zwierząt - za każde następne zwierzę
0,75
  d)   powyżej 50 sztuk zwierząt - za każde następne zwierzę
0,50
  3)   9) jagnięcia, koźlęcia, prosięcia:
 
  a)   do 5 sztuk zwierząt
5,00
  b)   od 6 do 20 sztuk zwierząt
17,00
  c)   od 21 do 100 sztuk zwierząt
23,00
  d)   powyżej 100 sztuk - za każde następne zwierzę
0,20
  4)   królika, zająca, ptaka łownego:
 
  a)   do 200 sztuk zwierząt
23,00
  b)   powyżej 200 sztuk - za każde następne zwierzę
0,10
  5)   drobiu:
 
  a)   do 1000 sztuk zwierząt
23,00
  b)   powyżej 1000 sztuk - od każdego następnego rozpoczętego 1000 sztuk zwierząt
6,00
4
Jeżeli przy przeprowadzeniu kontroli lub badaniu zwierząt, o których mowa w poz. 1-3, lub wykonywaniu nadzoru nad miejscami gromadzenia, skupu lub sprzedaży zwierząt, lub nad kwarantanną zwierząt, o których mowa w poz. 22 i 23, lub przy wykonywaniu nadzoru nad pozyskiwaniem jaj wylęgowych drobiu, o którym mowa w poz. 17, zachodzi konieczność, wynikająca z przepisów odrębnych, wykonania szczegółowych badań i zabiegów specjalistycznych, to pobiera się dodatkowe opłaty za:
 
  1)   badanie alergiczne ssaka (tuberkulinizacja, maleinizacja):
 
  a)   za pierwszą sztukę w stadzie
16,13
  b)   od 2 do 5 sztuk - za każde zwierzę
8,07
  c)   powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę
6,46
  2)   badanie alergiczne ptaka - od zwierzęcia
1,43
  3)   pobranie prób do badań laboratoryjnych - bez względu na ilość kierunków badań ssaka:
 
  a)   krwi lub mleka:
 
  -   za pierwszą sztukę w stadzie
16,13
  -   od 2 do 5 sztuk - za każde zwierzę
4,84
  -   powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę
3,65
  b)   wymazu - od zwierzęcia
1,47
  c)   wypłuczyn z worka napletkowego - od zwierzęcia
16,15
  4)   pobranie prób do badań laboratoryjnych - bez względu na ilość kierunków badań ptaka
 
  -   od zwierzęcia:
 
  a)   krwi
0,60
  b)   wymazu
0,70
  5)   pobranie krwi od ptaka wraz z badaniem metodą płytkową - od ptaka
1,10
510)
Przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej:
 
  1)   bydła, koniowatych, świń, owiec, kóz, drobiu, królików, drobnych ptaków łownych, drobnych zwierząt lądowych łownych oraz dzików i dzikich przeżuwaczy:
 
  a)   za przesyłkę do 6 ton
226,00
  b)   za każdą tonę przesyłki powyżej 6 do 46 ton dodatkowo
37,00
  c)   za przesyłkę powyżej 46 ton
1 723,00
  2)   zwierząt futerkowych, małych i dużych zwierząt egzotycznych, ptaków łownych innych niż określone w pkt 1, ryb żywych, zwierząt akwakultury, psów i kotów - za przesyłkę
226,00
  3)   pozostałych gatunków zwierząt niewymienionych w pkt 1 i 2 - za przesyłkę:
 
  a)   do 46 ton
226,00
  b)   powyżej 46 ton
1 723,00
  4)   niejadalnych produktów pochodzenia zwierzęcego - za przesyłkę:
 
  a)   materiału biologicznego
226,00
  b)   jaj wylęgowych drobiu
226,00
  c)   produktów akwakultury (jaj i gamet)
226,00
  5)   mięsa, produktów mięsnych, produktów rybołówstwa oraz pozostałych produktów pochodzenia zwierzęcego, produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, pasz i pasz leczniczych zawierających materiały paszowe pochodzące z tkanek zwierząt:
 
  a)   za przesyłkę do 6 ton
226,00
  b)   za każdą tonę przesyłki powyżej 6 do 46 ton dodatkowo
37,00
  c)   za przesyłkę powyżej 46 ton
1 723,00
  6)   produktów rybołówstwa, produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż mięso i produkty mięsne, o których mowa w pkt 5, produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego oraz pasz i pasz leczniczych, zawierających materiały paszowe pochodzące z tkanek zwierząt transportowanych luzem na statku - za statek z ładunkiem:
 
  a)   do 500 ton
2 461,00
  b)   powyżej 500 do 1000 ton
4 923,00
  c)   powyżej 1000 do 2000 ton
9 846,00
  d)   powyżej 2000 ton
14 769,00
611)
Przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej słomy i siana oraz pasz i pasz leczniczych niezawierających materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt - za przesyłkę:
 
  a)   do 60 ton
130,00
  b)   powyżej 60 do 1200 ton
250,00
  c)   powyżej 1200 do 5000 ton
600,00
  d)   powyżej 5000 ton
2 000,00
7
Nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych w rzeźniach, w których ubój i obróbka poubojowa odbywają się przy użyciu automatycznego przesuwu taśmy, w tym badanie przedubojowe i poubojowe, ocena mięsa i nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju - od zwierzęcia:
 
  1)   12) bydła:
 
  a)   młodego (do 30. miesiąca życia), z tym że:
8,80
  -   pomiędzy godzinami 1800 a 600
10,12
  -   w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
10,56
  b)   dorosłego (powyżej 30. miesiąca życia) - opłata nie obejmuje kosztów dowozu i badania prób w kierunku BSE, z tym że:
12,10
  -   pomiędzy godzinami 1800 a 600
13,91
  -   w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
14,52
  2)   jednokopytnych
12,00
  3)   13) świń o ciężarze:
 
  a)   poniżej 25 kg, z tym że:
2,20
  -   pomiędzy godzinami 1800 a 600
2,53
  -   w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
2,64
  b)   od 25 kg, z tym że:
4,48
  -   pomiędzy godzinami 1800 a 600
5,15
  -   w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
5,37
  4)   owiec i kóz o ciężarze:
 
  a)   poniżej 12 kg
0,70
  b)   od 12 do 18 kg
1,40
  c)   powyżej 18 kg
2,00
  5)   14) drobiu o ciężarze:
 
  a)   poniżej 2 kg, z tym że:
0,0442
  -   pomiędzy godzinami 1800 a 600
0,0508
  -   w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
0,0530
  b)   od 2 kg do poniżej 5 kg, z tym że:
0,0500
  -   pomiędzy godzinami 1800 a 600
0,0575
  -   w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
0,0600
  c)   od 5 kg, z tym że:
0,0979
  -   pomiędzy godzinami 1800 a 600
0,1125
  -   w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
0,1174
5a)15) królików o ciężarze:
 
  a)   poniżej 2 kg
0,0402
  b)   od 2 kg do poniżej 5 kg
0,0455
  c)   od 5 kg
0,0890
  6)   jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych
11,00
  7)   strusia utrzymywanego w warunkach fermowych
9,00
  8)   dzikiego ptactwa utrzymywanego w warunkach fermowych, z wyjątkiem strusia
0,0665
  9)   nutrii
1,00
8
Nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych w rzeźniach nieposiadających automatycznego przesuwu taśmy, o którym mowa w poz. 7, w tym badanie przedubojowe i poubojowe, ocena mięsa i nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju - od zwierzęcia:
 
  1)   16) bydła:
 
  a)   młodego (do 30. miesiąca życia), z tym że:
11,00
  -   pomiędzy godzinami 1800 a 600
12,65
  -   w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
13,20
  b)   dorosłego (powyżej 30. miesiąca życia) - opłata nie obejmuje kosztów dowozu i badania prób w kierunku BSE, z tym że:
16,50
  -   pomiędzy godzinami 1800 a 600
18,97
  -   w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
19,80
  2)   jednokopytnych
18,75
  3)   17) świń o ciężarze:
 
  a)   poniżej 25 kg, z tym że:
2,42
  -   pomiędzy godzinami 1800 a 600
2,78
  -   w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
2,90
  b)   od 25 kg, z tym że:
6,05
  -   pomiędzy godzinami 1800 a 600
6,95
  -   w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
7,26
  4)   owiec i kóz o ciężarze:
 
  a)   poniżej 12 kg
0,88
  b)   od 12 do 18 kg
1,75
  c)   powyżej 18 kg
2,50
  5)   18) drobiu o ciężarze:
 
  a)   poniżej 2 kg, z tym że:
0,0552
  -   pomiędzy godzinami 1800 a 600
0,0634
  -   w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
0,0662
  b)   od 2 kg do poniżej 5 kg, z tym że:
0,0624
  -   pomiędzy godzinami 1800 a 600
0,0717
  -   w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
0,0748
  c)   od 5 kg, z tym że:
0,1223
  -   pomiędzy godzinami 1800 a 600
0,1406
  -   w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
0,1467
5a)19) królików o ciężarze:
 
  a)   poniżej 2 kg
0,0502
  b)   od 2 kg do poniżej 5 kg
0,0568
  c)   od 5 kg
0,1112
  6)   jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych
15,00
  7)   strusia utrzymywanego w warunkach fermowych
10,00
  8)   dzikiego ptactwa utrzymywanego w warunkach fermowych, z wyjątkiem strusia
0,0798
  9)   nutrii
1,20
przy czym, w przypadku gdy organizacja uboju świń uniemożliwia przeprowadzenie pełnego badania przedubojowego i poubojowego, co najmniej 10 sztuk świń w czasie 1 godziny - za każdą godzinę nadzoru, z tym że:
50,05
  -   pomiędzy godzinami 1800 a 600
57,55
  -   w dni ustawowo wolne od pracy i soboty20)
60,06
9
Nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych w rzeźniach, w tym badanie przedubojowe i poubojowe, ocena mięsa i nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju, w przypadku uboju z konieczności - od zwierzęcia:
 
  1)   21) bydła:
 
  a)   młodego (do 30. miesiąca życia), z tym że:
14,30
  -   pomiędzy godzinami 1800 a 600
16,44
  -   w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
17,16
  b)   dorosłego (powyżej 30. miesiąca życia) - opłata nie obejmuje kosztów dowozu i badania prób w kierunku BSE, z tym że:
20,90
  -   pomiędzy godzinami 1800 a 600
24,03
  -   w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
25,08
  2)   jednokopytnych
23,00
  3)   22) świń o ciężarze:
 
  a)   poniżej 25 kg, z tym że:
3,30
  -   pomiędzy godzinami 1800 a 600
3,79
  -   w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
3,96
  b)   od 25 kg, z tym że:
7,70
  -   pomiędzy godzinami 1800 a 600
8,85
  -   w dni ustawowo wolne od pracy i soboty
9,24
  4)   owiec i kóz o ciężarze:
 
  a)   poniżej 12 kg
1,10
  b)   od 12 do 18 kg
2,30
  c)   powyżej 18 kg
3,30
  5)   jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych
19,00
  6)   strusia utrzymywanego w warunkach fermowych
14,00
10
Badanie mięsa zwierząt rzeźnych na terenie gospodarstwa, mięsa zwierząt łownych na terenie ferm lub mięsa zwierząt łownych, po ich odstrzeleniu, przeznaczonego na użytek własny - od zwierzęcia:
 
  1)   świni
11,00
  2)   owcy, kozy
5,00
  3)   jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych
30,00
  4)   strusia
20,00
  5)   dzikiego ptactwa utrzymywanego w warunkach fermowych, z wyjątkiem strusia
0,16
  6)   nutrii
2,40
  7)   dzika
20,00
  8)   dzikiego zwierzęcia przeżuwającego
5,00
  9)   dzikiego królika, zająca
0,11
  10)   dzikiego ptactwa
0,10
11
Oględziny tusz zwierząt łownych w skórze wraz z ewentualnym badaniem narogów i badaniem na włośnie oraz z wystawieniem wymaganych dokumentów weterynaryjnych - od zwierzęcia:
 
  1)   dzika o ciężarze:
 
  a)   poniżej 25 kg
3,04
  b)   od 25 kg
4,53
  2)   dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze:
 
  a)   poniżej 12 kg
0,23
  b)   od 12 do 18 kg
0,61
  c)   powyżej 18 kg
0,87
  3)   dzikiego królika i zająca o ciężarze:
 
  a)   poniżej 2 kg
0,01
  b)   od 2 kg do poniżej 5 kg
0,03
  c)   od 5 kg
0,05
  4)   dzikiego ptactwa o ciężarze:
 
  a)   poniżej 2 kg
0,01
  b)   od 2 kg
0,03
12
Badanie mięsa zwierząt łownych - od zwierzęcia:
 
  1)   zaopatrzonego w dokument o wyniku oględzin tuszy i badaniu, o którym mowa w poz. 11:
 
  a)   dzika o ciężarze poniżej 25 kg
0,76
  b)   dzika o ciężarze od 25 kg
1,13
  c)   dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze poniżej 12 kg
0,53
  d)   dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze od 12 do 18 kg
0,91
  e)   dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze powyżej 18 kg
1,31
  f)   dzikiego królika, zająca o ciężarze poniżej 2 kg
0,03
  g)   dzikiego królika, zająca o ciężarze od 2 kg do poniżej 5 kg
0,06
  h)   dzikiego królika, zająca o ciężarze od 5 kg
0,12
  i)   dzikiego ptactwa o ciężarze poniżej 2 kg
0,03
  j)   dzikiego ptactwa o ciężarze od 2 kg
0,06
  2)   niepoddanego oględzinom tuszy i badaniu, o którym mowa w poz. 11:
 
  a)   dzika o ciężarze poniżej 25 kg
3,80
  b)   dzika o ciężarze od 25 kg
5,66
  c)   dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze poniżej 12 kg
0,76
  d)   dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze od 12 do 18 kg
1,52
  e)   dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze powyżej 18 kg
2,18
  f)   dzikiego królika, zająca o ciężarze poniżej 2 kg
0,04
  g)   dzikiego królika, zająca o ciężarze od 2 kg do poniżej 5 kg
0,09
  h)   dzikiego królika, zająca o ciężarze od 5 kg
0,17
  i)   dzikiego ptactwa o ciężarze poniżej 2 kg
0,04
  j)   dzikiego ptactwa o ciężarze od 2 kg
0,09
13
Nadzór nad rozbiorem lub przetwórstwem mięsa - za każdą tonę mięsa wprowadzanego do zakładu rozbioru mięsa lub zakładu przetwórstwa
6,00
14
Nadzór nad zorganizowanymi poza gospodarstwami punktami odbioru mleka lub przetwórstwem mleka - za godzinę nadzoru
67,50
15
Nadzór nad przetwórstwem jaj konsumpcyjnych - za godzinę nadzoru
67,50
16
Nadzór nad pozyskiwaniem, obróbką lub przechowywaniem materiału biologicznego - za godzinę nadzoru
67,50
17
Nadzór nad pozyskiwaniem jaj wylęgowych drobiu lub produktów akwakultury (jaj i gamet) - za godzinę nadzoru
67,50
18
Nadzór nad wytwarzaniem pasz i pasz leczniczych przeznaczonych do obrotu - za godzinę nadzoru
67,50
19
Nadzór nad wytwarzaniem pasz nieprzeznaczonych do obrotu, zawierających dodatki paszowe z grup: antybiotyków, kokcydiostatyków i innych produktów leczniczych i stymulatorów wzrostu, oraz warunkami ich przechowywania - za godzinę nadzoru
67,50
20
Nadzór nad warunkami przechowywania lub sprzedaży pasz i pasz leczniczych - za godzinę nadzoru
67,50
21
Nadzór nad pozyskiwaniem, składowaniem lub przetwarzaniem ubocznych produktów zwierzęcych - za godzinę nadzoru
67,50
22
Nadzór nad miejscami gromadzenia, skupu lub sprzedaży zwierząt, targowiskami, a także wystawami, pokazami lub konkursami zwierząt, wraz z wystawieniem przez urzędowego lekarza weterynarii wymaganych świadectw zdrowia lub orzeczeń, że zwierzęta nadają się do transportu na odległość powyżej 50 km - za godzinę nadzoru
45,50
23
Nadzór nad kwarantanną zwierząt, z wyjątkiem kwarantanny przeprowadzanej w posterunku weterynaryjnej kontroli granicznej - za godzinę nadzoru
45,50
24
Nadzór nad wyładowywaniem ze statku rybackiego produktów rybołówstwa lub nad pierwszą sprzedażą tych produktów:
 
  1)   do 50 ton - za każdą tonę
3,86
  2)   powyżej 50 ton - za każdą następną tonę
1,93
25
Nadzór nad wyładowywaniem produktów rybołówstwa ze statku rybackiego pływającego pod banderą państwa trzeciego:
 
  1)   do 50 ton - za każdą tonę
3,86
  2)   powyżej 50 ton - za każdą następną tonę
1,93
przy czym za kontrolę tego statku dolicza się opłatę w celu pokrycia kosztów Inspekcji Weterynaryjnej związanych z tą kontrolą - za każdą wyładowaną tonę produktów
3,86
26
Nadzór nad obróbką, przetwórstwem produktów rybołówstwa, skorupiaków, mięczaków, produktów akwakultury lub wyładowywaniem ze statku przetwórni produktów rybołówstwa - za każdą tonę produktów wprowadzanych do zakładu lub wyładowywanych ze statku przetwórni
3,86
27
Kontrola statku przetwórni lub statku rybackiego za granicą - za godzinę kontroli
45,50
28
Nadzór nad działalnością związaną ze sprzedażą bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego - za godzinę nadzoru
56,50
29
Nadzór nad przechowywaniem produktów pochodzenia zwierzęcego w obiektach stanowiących odrębny zakład, w tym w chłodniach składowych, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - za godzinę nadzoru
56,50
30
Monitorowanie występowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych oraz skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego, wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt oraz w paszach:
 
  1)   za każdą tonę mięsa pozyskanego w rzeźni
2,50
  2)   za każdą tonę produktów akwakultury wywożonych z zakładu obróbki lub przetwórstwa
0,20
  3)   za każde 1000 litrów mleka surowego wprowadzanego do zakładu przetwórstwa
0,039
  4)   za każdą tonę produktów jajecznych wywożonych z zakładu przetwórstwa
0,10
  5)   za każdą tonę miodu wywożonego z zakładu przetwórstwa
0,44
31
Badanie mięsa w przypadku odwołania się posiadacza od decyzji w sprawie oceny tego mięsa, jeżeli wynik powtórnego badania potwierdzi pierwotną ocenę bez względu na gatunek i wagę zwierzęcia - od zwierzęcia
30,00
32
Wydawanie pozwoleń weterynaryjnych na przywóz przesyłek zwierząt
100,00
33
Wydanie przez granicznego lekarza weterynarii dokumentu poświadczającego, że przesyłka żywego bydła przeznaczona do kraju trzeciego opuściła terytorium Unii Europejskiej
50,00
3423)
Pobranie próbek do badania w kierunku przenośnych gąbczastych encefalopatii przeżuwaczy (TSE) testem diagnostycznym - za próbkę
2,00
     

5) Przez § 1 pkt 3 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 4.
6) Rozporządzenie zostało ogłoszone w dniu 8 stycznia 2007 r.
7) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. a rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 4.
8) Wprowadzenie do wyliczenia w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. b tiret pierwsze rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 4.
9) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. b tiret drugie rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 4.
10) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. c rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 4.
11) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. d rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 4.
12) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 kwietnia 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej   (Dz. U. Nr 93, poz. 544), które weszło w życie z dniem 24 maja 2011 r.
13) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 12.
14) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. c rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 12.
15) Dodany przez § 1 pkt 1 lit. d rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 12.
16) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 12.
17) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. b rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 12.
18) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. c rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 12.
19) Dodany przez § 1 pkt 2 lit. d rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 12.
20) Część wspólna w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. e rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 12.
21) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. a rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 12.
22)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. b rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 12.
23) Dodana przez § 1 pkt 2 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 3.

   Załącznik nr 2    Opłaty za badania laboratoryjne wykonywane przez inspekcję weterynaryjną


Poz.
Rodzaj badań
Opłata w zł
1
2
3
1
Pobranie materiału do przygotowania próbki zbiorczej (bez sekcji) z padłego drobiu mającego:
 
1) nie więcej niż 2 tygodnie życia
10,00
  2)   powyżej 2 tygodni życia
25,00
2
Otwarcie czaszki z pobraniem materiału do badania - od zwierzęcia:
 
  1)   zwierząt małych
15,00
  2)   zwierząt średnich i dużych
30,00
3
Ocena anatomopatologiczna narządów lub wycinków
15,00
4
Badanie:
 
  1)   histopatologiczne
40,00
  2)   histochemiczne
70,00
5
Badania mikrobiologiczne materiału patologicznego:
 
  1)   badanie bakterioskopowe
6,00
  2)   badanie bakteriologiczne materiału pochodzącego od:
 
  a)   ssaka
15,00
  b)   ptaka
12,00
  c)   oznaczanie lekooporności szczepu bakteryjnego
9,00
  3)   badanie w kierunku Campylobacter foetus
40,00
  4)   badanie w kierunku zakażeń pałeczkami z rodzaju Salmonella u ssaków
30,00
6
Badanie pszczół:
 
  1)   badanie 1 próbki czerwia
5,00
  2)   badanie 1 próbki owadów dorosłych
6,00
7
Badanie próbek zbiorczych w kierunku wykrycia pałeczek z rodzaju Salmonella:
 
  1)   jaj wylęgowych, zamarłych zarodków, mekonium, wymazów z kloaki, wymazów z powierzchni obiektów, kału, inne
40,00
  2)   przygotowanie próbek zbiorczych z jaj, zamarłych zarodków
15,00
8
Badanie nasienia:
 
  1)   morfologiczne
15,00
  2)   koncentracji plemników
11,00
9
Badanie w kierunku gruźlicy, choroby Johnego:
 
  1)   badanie bakterioskopowe
18,00
  2)   badanie hodowlane
50,00
  3)   identyfikacja prątka
25,00
  4)   próba biologiczna (bez kosztów użytych zwierząt)
50,00
10
Badania parazytologiczne:
 
  1)   wykrywanie rzęsistka bydlęcego (w wypłuczynach i nasieniu)
25,00
  2)   identyfikacja rzęsistka
20,00
  3)   wykrywanie Echinococcus
12,00
  4)   określenie rodzaju i liczby pasożytów w rybach spożywczych
26,00
11
Badania serologiczne i wirusologiczne:
 
  1)   badanie metodą ELISA w kierunku EBB:
 
  a)   próbka pulowana
25,00
  b)   próbka pojedyncza
11,00
  2)   badanie metodą ELISA chorób drobiu (jedna próbka - 1 kierunek)
14,00
  3)   inne badania metodą ELISA (jedna próbka - 1 kierunek)
25,00
  4)   badanie w kierunku toksoplazmozy lub kryptosporidiozy
18,00
  5)   odczyn seroneutralizacji
25,00
  6)   test aglutynacji mikroskopowej LEPTOSPIRA:
 
  a)   z 6 serotypami
12,00
  b)   z 16 serotypami
25,00
  7)   immunodyfuzja w żelu agarowym (ID)
11,00
  8)   próba immunofluorescencyjna (różne)
35,00
  9)   badanie koni w kierunku NZK metodą Cooginsa
11,00
  10)   badanie metodą OWD
12,00
  11)   badanie metodą OWD w kierunku zarazy stadniczej koni:
 
  a)   metodą makro
65,00
  b)   metodą mikro
30,00
  12)   odczyn kwaśnej aglutynacji płytowej (OKAP), aglutynacja płytowa
3,00
  13)   test hemaglutynacji czynnej lub biernej
7,00
  14)   test aglutynacji probówkowej (OA) i antyglobulinowy według Coombsa, próba merkapto-etanolowa
10,00
  15)   badanie nasienia z izolacją wirusa
65,00
  16)   badanie owiec w kierunku brucelozy:
 
  a)   metodą OKAP
3,50
  b)   metodą OWD
12,00
  17)   badanie w kierunku wścieklizny:
 
  a)   metodą immunofluorescencji
80,00
  b)   próba biologiczna (bez kosztów zwierząt doświadczalnych)
30,00
  c)   metodą hodowli komórkowej
50,00
  18)   badanie w kierunku wąglika:
 
  a)   próba termoprecypitacji
20,00
  b)   badanie hodowlane
25,00
  19)   24) badanie w kierunku przenośnych gąbczastych encefalopatii przeżuwaczy (TSE) testem diagnostycznym - za próbkę
30,00
12
Badanie techniką PCR
110,00
13
Badanie mikrobiologiczne produktów pochodzenia zwierzęcego oraz pasz i ich komponentów:
 
  1)   oznaczenie ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych
16,00
  2)   oznaczanie ogólnej liczby drożdży lub pleśni (za każdą grupę)
18,00
  3)   wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella:
 
  a)   metodą klasyczną
38,00
  b)   szybkimi testami
90,00
  4)   badanie w kierunku obecności gronkowców chorobotwórczych:
 
  a)   wykrywanie obecności
14,00
  b)   oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL)
30,00
  c)   oznaczanie liczby metodą płytkową
15,00
  5)   badanie w kierunku obecności bakterii z grupy coli:
 
  a)   wykrywanie obecności
14,00
  b)   oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL)
30,00
  c)   oznaczanie liczby bakterii metodą płytkową
16,00
  6)   badanie w kierunku Escherichia coli:
 
  a)   wykrywanie obecności
12,00
  b)   oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL)
30,00
  7)   badanie w kierunku wykrywania obecności Escherichia coli verotoksycznych
45,00
  8)   badanie w kierunku Campylobacter, Shigella, Yersinia ent. i innych:
 
  a)   wykrywanie obecności
30,00
  b)   oznaczanie liczby
40,00
  9)   badania w kierunku Listeria monocytogenes:
 
  a)   wykrywanie obecności w 25 g
90,00
  b)   wykrywanie obecności w 1 g
18,00
  c)   oznaczanie liczby w 1 g
22,00
  10)   badania w kierunku enterokoków:
 
  a)   wykrywanie obecności
16,00
  b)   oznaczanie liczby
16,00
  11)   badanie w kierunku beztlenowych bakterii przetrwalnikujących:
 
  a)   wykrywanie obecności
16,00
  b)   wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany
16,00
  c)   oznaczenie NPL beztlenowców redukujących siarczany
30,00
  d)   oznaczenie liczby rodzaju Clostridium perfingens metodą płytkową
34,00
  e)   oznaczanie liczby Bacillus cereus metodą płytową
17,00
  12)   badanie w kierunku bakterii proteolitycznych:
 
  a)   wykrywanie obecności
12,00
  b)   oznaczanie liczby
20,00
  13)   oznaczenie NPL bakterii z rodziny Enterobacteriaceae
20,00
  14)   oznaczenie liczby bakterii z rodziny Enterobacteriaceae metodą płytkową
16,00
  15)   oznaczenie liczby bakterii kwasu mlekowego
14,00
  16)   oznaczenie bakterii z rodzaju Pseudomonas
14,00
  17)   wykonanie próby termostatowej
8,00
  18)   wykonanie próby szczelności
13,00
  19)   wykonanie próby organoleptycznej
13,00
  20)   oznaczenie pozostałości antybiotyków lub innych substancji przeciwbakteryjnych:
 
  a)   w mleku surowym
25,00
  b)   w tkankach zwierzęcych
40,00
  21)   badanie mięsa mielonego w systemie N-5
200,00
  22)   badanie mączek paszowych w systemie N-5
180,00
  23)   oznaczanie liczby komórek somatycznych w mleku surowym
25,00
14
Badania radiologiczne:
 
  1)   oznaczenie całkowitej aktywności β
30,00
  2)   oznaczenie poziomu izotopów cezu
70,00
15
Badanie chemiczne żywności pochodzenia zwierzęcego oraz pasz:
 
  1)   oznaczenie zawartości azotanów i azotynów
34,00
  2)   oznaczenie zawartości polifosforanów dodanych (metoda klasyczna)
60,00
  3)   oznaczenie zawartości polifosforanów metodą HTPLC
80,00
  4)   oznaczenie zawartości białka
44,00
  5)   oznaczenie zawartości tłuszczu
33,00
  6)   oznaczenie zawartości soli kuchennej
25,00
  7)   oznaczenie zawartości histaminy
65,00
  8)   oznaczenie stopnia zjełczenia tłuszczu:
 
  a)   za 1 wskaźnik
27,00
  b)   za 3 wskaźniki
75,00
  9)   oznaczenie metali ciężkich - za każdy pierwiastek
50,00
  10)   oznaczanie poziomu pozostałości pestycydów chloroorganicznych, fosforoorganicznych, chlorowanych bifenyli - za każdą grupę
99,00
  11)   oznaczenie poziomu kongenerów PCBs
300,00
  12)   oznaczenie poziomu mikotoksyn - za każdą mikotoksynę:
 
  a)   metodą HPLC
170,00
  b)   metodą powinowactwa immunologicznego
130,00
  13)   wykrycie obecności hormonów anabolicznych w płynach ustrojowych, tkankach, wydalinach i paszach - za każdą grupę
220,00
  14)   oznaczenie obecności produktów leczniczych weterynaryjnych w płynach ustrojowych, tkankach, wydalinach lub w paszach, za każdą grupę, metodą HPLC
130,00
  15)   oznaczenie obecności kokcydiostatyków jonoforowych:
 
  a)   jakościowe
40,00
  b)   ilościowe
78,00
  16)   oznaczenie zawartości skrobi:
 
  a)   w wyrobach garmażeryjnych
40,00
  b)   w wyrobach wędliniarskich (zgodnie z PN-85/A-82059 Przetwory mięsne - wykrywanie i oznaczanie zawartości skrobi)

190,00
  17)   oznaczenie zawartości wody
20,00
  18)   oznaczenie zawartości kolagenu
50,00
  19)   badanie na zafałszowanie mleka - oznaczanie punktu zamarzania
20,00
16
Stwierdzenie obecności przetworzonego białka zwierzęcego w paszach metodą mikroskopową
100,00
     

24) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 3.
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
2)
(uchylony).
I)
Przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 listopada 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej (Dz. U. Nr 227, poz. 1483), które weszło w życie z dniem 1 stycznia 2011 r.
3)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 stycznia 2012 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej (Dz. U. poz. 138), które weszło w życie z dniem 23 lutego 2012 r.
4)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 listopada 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej (Dz. U. Nr 227, poz. 1483), które weszło w życie z dniem 1 stycznia 2011 r.
5)
Przez § 1 pkt 3 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 4.
6)
Rozporządzenie zostało ogłoszone w dniu 8 stycznia 2007 r.