Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 18 marca 2013 r.w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego

Treść rozporządzenia

§ 1.

1.

Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, zwanego dalej „zakładem”, składa się z:

1)

części opisowej, zawierającej:

a)

określenie rodzaju działalności, z uwzględnieniem rodzaju surowców oraz rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które będą produkowane w zakładzie,

b)

dane dotyczące maksymalnej tygodniowej zdolności produkcyjnej zakładu,

c)

określenie systemu dostawy wody,

d)

opis sposobu przechowywania odpadów i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego,

e)

wskazanie planowanej lokalizacji zakładu;

2)

części graficznej, zawierającej plany wykonane techniką trwałą, przedstawiającej:

a)

zagospodarowanie terenu zakładu, z uwzględnieniem ogrodzeń, bram, dróg wewnętrznych, obiektów znajdujących się na terenie zakładu, magazynów i miejsc przechowywania odpadów i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego oraz myjni środków transportu, jeżeli na terenie zakładu znajduje się taka myjnia,

b)

rzuty poziome kondygnacji zakładu z zaznaczeniem poszczególnych pomieszczeń i ich funkcji, miejsc, w których odbywają się poszczególne etapy produkcji, oraz wyposażenia pomieszczeń produkcyjnych, z wyróżnieniem stref o różnym stopniu ryzyka mikrobiologicznego,

c)

oznaczone numerami punkty poboru wody zimnej, gorącej oraz zmieszanej,

d)

układ dróg:
  •   -  
    przemieszczania się osób zatrudnionych w zakładzie,
  •   -  
    przemieszczania surowców, półproduktów i produktów gotowych od przyjęcia surowców do wysyłki produktów gotowych,
  •   -  
    przemieszczania substancji dodatkowych, dodatków technologicznych i opakowań,
  •   -  
    usuwania odpadów, w tym opakowań i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego.

2.

Plany, o których mowa w ust. 1 pkt 2:

1)

lit. a − są wykonane w skali 1:500;

2)

lit. b−d − są wykonane w skali 1:100 albo 1:200.

§ 2.

Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność marginalna, lokalna i ograniczona, składa się z:

1)

części opisowej, zawierającej elementy, o których mowa w § 1 ust. 1 pkt 1;

2)

części graficznej, zawierającej plany wykonane techniką trwałą w skali 1:100, przedstawiającej rzuty poziome kondygnacji zakładu, z zaznaczeniem poszczególnych pomieszczeń i ich funkcji, miejsc, w których odbywają się poszczególne etapy produkcji, oraz wyposażenia pomieszczeń produkcyjnych z uwzględnieniem punktów poboru wody, z wyróżnieniem stref o różnym stopniu ryzyka mikrobiologicznego oraz z zaznaczeniem dróg przemieszczania produkowanej żywności od przyjęcia surowców do wysyłki produktów gotowych.

§ 3.

Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej, obejmuje część opisową, zawierającą:

1)

określenie rodzaju działalności, z uwzględnieniem rodzaju surowców oraz rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które będą produkowane w zakładzie;

2)

dane dotyczące maksymalnej tygodniowej zdolności produkcyjnej zakładu, a w przypadku produkcji produktów pszczelich nieprzetworzonych - dane o maksymalnej rocznej zdolności produkcyjnej;

3)

określenie systemu dostawy wody;

4)

opis sposobu przechowywania odpadów i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego;

5)

wskazanie planowanej lokalizacji zakładu.

§ 4.

Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego polegająca na schładzaniu i przechowywaniu mleka surowego po dostarczeniu go z gospodarstw produkcji mleka w rozumieniu pkt 4.2 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego   (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), obejmuje część opisową, zawierającą elementy, o których mowa w § 1 ust. 1 pkt 1.

§ 5.

Do projektów technologicznych zakładów przesłanych wraz z wnioskiem o zatwierdzenie tych projektów przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia stosuje się wymagania określone w przepisach dotychczasowych.

§ 6.

Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2006 r. w sprawie wymagań, jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego   (Dz. U. Nr 59, poz. 415 oraz z 2007 r. Nr 204, poz. 1477).

§ 7.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.
2)
Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225, z 2007 r. Nr 64, poz. 429, z 2008 r. Nr 145, poz. 916 i Nr 214, poz. 1346, z 2010 r. Nr 47, poz. 278 i Nr 81, poz. 528 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622.