Tabela 1
Maksymalne ceny mleka, mleka z dodatkami smakowymi i jogurtu
1)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
W opakowaniach o pojemności większej niż 0,25 litra
|
W opakowaniach o pojemności nie mniejszej niż 0,23 litra i nie większej niż 0,25 litra
|
W opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,23 litra, ale nie mniejszej niż 0,20 litra
|
W opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,20 litra
|
|
Mleko o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej
|
1,24 zł/litr
|
2,24 zł/litr
|
2,30 zł/litr
|
-
|
|
Mleko o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej, z dodatkami
smakowymi
|
-
|
3,28 zł/litr
|
3,50 zł/litr
|
-
|
|
Jogurty z mleka o zawartości co najmniej 1% tłuszczu bez dodatków smakowych lub z
dodatkami smakowymi
|
3,68 zł/litr
|
3,68 zł/litr
|
3,68 zł/litr
|
3,68 zł/litr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tabela 2
Maksymalne ceny serów dojrzewających, serów topionych, twarożków i twarogów
2)
|
|
Twarogi i twarożki o zawartości co najmniej 40% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków
smakowych
|
6,43 zł/kg
|
|
Sery topione o zawartości co najmniej 40% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych
|
7,54 zł/kg
|
|
Sery, inne niż topione, o zawartości co najmniej 45% tłuszczu w suchej masie, bez
dodatków smakowych
|
10,71 zł/kg
|
|
|
|
|
|
1) W celu przeliczenia litrów mleka lub przetworów mlecznych na kilogramy należy pomnożyć
ilość przez 1,030.
2) Do przeliczenia kilogramów na ekwiwalent mleka należy zastosować współczynniki określone
w art. 5 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 657/2008 z dnia 10 lipca 2008 r. ustanawiającego
zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej
na rzecz dostarczania mleka i niektórych przetworów mlecznych dla uczniów w instytucjach
oświatowych (Dz. Urz. UE L 183 z 11.07.2008, str. 17, z późn. zm.).