Rozporządzenie Rady Ministrówz dnia 23 maja 2013 r.w sprawie maksymalnych cen mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2013/2014

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych   (Dz. U. z 2013 r. poz. 50) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Ustala się maksymalne ceny mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół, z wyłączeniem szkół wyższych, w roku szkolnym 2013/2014, w ramach dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych w przedszkolach i szkołach, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 2013 r.

Załącznik   -   Maksymalne ceny mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół, z wyłączeniem szkół wyższych, w roku szkolnym 2013/2014

   Tabela 1   

Maksymalne ceny mleka, mleka z dodatkami smakowymi i jogurtu

1)

 
W opakowaniach o pojemności większej niż 0,25 litra
W opakowaniach o pojemności nie mniejszej niż 0,23 litra i nie większej niż 0,25 litra
W opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,23 litra, ale nie mniejszej niż 0,20 litra
W opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,20 litra
Mleko o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej
1,24 zł/litr
2,24 zł/litr
2,30 zł/litr
-
Mleko o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej, z dodatkami smakowymi
-
3,28 zł/litr
3,50 zł/litr
-
Jogurty z mleka o zawartości co najmniej 1% tłuszczu bez dodatków smakowych lub z dodatkami smakowymi
3,68 zł/litr
3,68 zł/litr
3,68 zł/litr
3,68 zł/litr
         

   Tabela 2   

Maksymalne ceny serów dojrzewających, serów topionych, twarożków i twarogów

2)

Twarogi i twarożki o zawartości co najmniej 40% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych
6,43 zł/kg
Sery topione o zawartości co najmniej 40% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych
7,54 zł/kg
Sery, inne niż topione, o zawartości co najmniej 45% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych
10,71 zł/kg
   

1) W celu przeliczenia litrów mleka lub przetworów mlecznych na kilogramy należy pomnożyć ilość przez 1,030.
2) Do przeliczenia kilogramów na ekwiwalent mleka należy zastosować współczynniki określone w art. 5 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 657/2008 z dnia 10 lipca 2008 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej na rzecz dostarczania mleka i niektórych przetworów mlecznych dla uczniów w instytucjach oświatowych (Dz. Urz. UE L 183 z 11.07.2008, str. 17, z późn. zm.).