Obwieszczenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 13 sierpnia 2013 r.w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności

Spis treści

Treść obwieszczenia

1.

Na podstawie art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych   (Dz. U. z 2011 r. Nr 197, poz. 1172 i Nr 232, poz. 1378) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia jednolity tekst rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 lutego 2003 r. w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności   (Dz. U. Nr 35, poz. 300), z uwzględnieniem zmian wprowadzonych:

1)

rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 maja 2004 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności   (Dz. U. Nr 128, poz. 1345);

2)

rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 września 2005 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności   (Dz. U. Nr 181, poz. 1511);

3)

rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 lipca 2012 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności   (Dz. U. poz. 902).

2.

Podany w załączniku do niniejszego obwieszczenia tekst jednolity rozporządzenia nie obejmuje:

1)

§ 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 maja 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności   (Dz. U. Nr 128, poz. 1345), który stanowi:
„ 

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
 ”
 ;

2)

§ 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 września 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności   (Dz. U. Nr 181, poz. 1511), który stanowi:
„ 

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
 ”
 ;

3)

§ 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 lipca 2012 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności   (Dz. U. poz. 902), który stanowi:
„ 

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.
 ”
 .

Załącznik   -   Tekst jednolity rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 lutego 2003 r. w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).

§ 1.

Rozporządzenie określa:

1)

sposób przeprowadzania egzaminu, o którym mowa w art. 22 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zwanego dalej „egzaminem dla pracowników”;

2)

sposób przeprowadzania egzaminu, o którym mowa w art. 35 ust. 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zwanego dalej „egzaminem kwalifikacyjnym na rzeczoznawcę”;

3)

sposób powoływania i skład komisji kwalifikacyjnej;

4)

wysokość wynagrodzenia członków komisji kwalifikacyjnej;

5)

wzór zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców;

6)

wzór pieczęci imiennej rzeczoznawcy;

7)

wzory protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców;

8)

stawki opłat za szkolenie rzeczoznawców oraz za egzaminy kwalifikacyjne na rzeczoznawców.

§ 2.

1.

O powołanie komisji kwalifikacyjnej do przeprowadzenia egzaminu dla pracowników występuje z wnioskiem do Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwanego dalej „Głównym Inspektorem”, właściwy ze względu na miejsce zatrudnienia pracownika wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

2.

Egzamin dla pracowników jest przeprowadzany w formie testu opracowanego przez Głównego Inspektora.

3.

Egzamin dla pracowników uważa się za zdany, jeżeli egzaminowany uzyska przynajmniej 70% maksymalnej liczby punktów.

§ 3.

1.

O powołanie komisji kwalifikacyjnej do przeprowadzenia egzaminu kwalifikacyjnego na rzeczoznawcę występuje z wnioskiem do Głównego Inspektora właściwy ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o wpis do rejestru rzeczoznawców wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

2.

Osoba, która zamierza przystąpić do egzaminu kwalifikacyjnego na rzeczoznawcę, wnosi opłatę za ten egzamin przelewem na rachunek bankowy Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

3.

Egzamin kwalifikacyjny na rzeczoznawcę składa się z:

1)

egzaminu pisemnego przeprowadzanego w formie testu, mającego na celu sprawdzenie znajomości przepisów dotyczących produkcji i obrotu artykułami rolno-spożywczymi, w tym zasad ustalania klas jakości, sposobu produkcji i pobierania próbek określonych artykułów rolno-spożywczych oraz zasad postępowania rzeczoznawcy;

2)

egzaminu praktycznego mającego na celu sprawdzenie prawidłowości przeprowadzenia czynności związanych z ustalaniem klas jakości, sposobu produkcji, pobieraniem próbek określonych artykułów rolno-spożywczych oraz prawidłowości sporządzania protokołów z przeprowadzonych czynności.

4.

Główny Inspektor zatwierdza zbiór pytań testowych oraz ćwiczeń praktycznych, opracowanych przez komisję kwalifikacyjną.

5.

Ocena z egzaminu pisemnego jest określana w formie punktowej w następujący sposób:

1)

odpowiedź prawidłowa - jeden punkt;

2)

odpowiedź nieprawidłowa lub brak odpowiedzi - zero punktów.

6.

Egzamin pisemny uważa się za zdany, jeżeli egzaminowany uzyska przynajmniej 70% maksymalnej liczby punktów.

7.

Warunkiem dopuszczenia do egzaminu praktycznego jest zdanie egzaminu pisemnego.

8.

Egzamin praktyczny uważa się za zdany w przypadku uzyskania przez egzaminowanego pozytywnej oceny wyrażonej przez większość składu komisji kwalifikacyjnej.

§ 4.

1.

Z egzaminów, o których mowa w § 2 i 3, sporządza się protokół, który zawiera w szczególności:

1)

datę i miejsce przeprowadzenia egzaminu;

2)

skład komisji kwalifikacyjnej;

3)

imiona i nazwiska, adresy zamieszkania i numery dowodów tożsamości osób, które przystąpiły do egzaminu;

4)

wyniki egzaminu.

2.

Protokół, o którym mowa w ust. 1, przewodniczący komisji kwalifikacyjnej przekazuje niezwłocznie Głównemu Inspektorowi.

3.

O wynikach egzaminów Główny Inspektor informuje egzaminowanych oraz wojewódzkich inspektorów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych właściwych ze względu na:

1)

miejsce zamieszkania egzaminowanego - w przypadku egzaminów kwalifikacyjnych na rzeczoznawcę;

2)

miejsce zatrudnienia egzaminowanego - w przypadku egzaminów dla pracowników.

§ 5.

Egzaminy, o których mowa w § 2 i 3, przeprowadza komisja kwalifikacyjna w miejscu i terminie wyznaczonym przez Głównego Inspektora.

§ 6.

1.

W skład komisji kwalifikacyjnej wchodzą:

1)

przewodniczący;

2)

trzech członków.

2.

Główny Inspektor spośród członków komisji kwalifikacyjnej wyznacza przewodniczącego.

3.

W skład komisji kwalifikacyjnej powoływane są osoby, które:

1)

ukończyły studia wyższe;

2)

posiadają wiedzę teoretyczną oraz co najmniej 5-letnie doświadczenie zawodowe z zakresu zagadnień objętych przedmiotem egzaminu.

§ 7.

Za przeprowadzenie egzaminów, o których mowa w § 2 i 3:

1)

przewodniczący komisji kwalifikacyjnej otrzymuje wynagrodzenie w wysokości 20,00 zł,

2)

członkowie komisji kwalifikacyjnej otrzymują wynagrodzenie w wysokości 16,00 zł
- od jednej osoby egzaminowanej.

§ 83)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 maja 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz. U. Nr 128, poz. 1345), które weszło w życie z dniem 19 czerwca 2004 r..

1.

Określa się wzory:

1)

zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;

2)

pieczęci imiennej rzeczoznawcy, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;

3)

protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców:

a)

ustalenia klas jakości tusz zwierząt rzeźnych, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia,

b)

ustalenia klas jakości produktów rybnych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,

c)

ustalenia sposobu produkcji, stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia,

d)

pobrania próbek, stanowiący załącznik nr 6 do rozporządzenia,

e)

ustalenia klas jakości świeżych owoców i warzyw, stanowiący załącznik nr 7 do rozporządzenia.

24)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a tiret pierwsze rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 września 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz. U. Nr 181, poz. 1511), które weszło w życie z dniem 6 października 2005 r..

1)

miejsca ustalenia klas jakości;

2)

daty ustalenia klas jakości;

3)

dostawcy żywca (w przypadku uboju dokonywanego na podstawie umowy z właścicielem);

4)

rzeczoznawcy;

5)

metody ustalenia klas jakości;

6)

wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:

a)

kategorię tuszy,

b)

klasę uformowania,

c)

klasę otłuszczenia,

d)

masę tuszy ciepłej,

e6)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a tiret drugie rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 5.)

masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy współczynnikami korygującymi określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen   (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej
- z podaniem numeru ubojowego i numeru identyfikacyjnego zwierzęcia;

7)

prezentacji tuszy podczas ważenia wraz z określeniem sumarycznego wskaźnika korekty.

2a7)Dodany przez § 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 4..

Protokół, o którym mowa w ust. 2, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.

38)W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 5..

Protokół z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:

1)

miejsca ustalenia klas jakości;

2)

daty ustalenia klas jakości;

3)

dostawcy żywca;

4)

rzeczoznawcy;

5)

metody ustalenia klas jakości;

6)

wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:

a)

opis oszacowanych wartości odnoszących się do:
  •   -  
    grubości mięśnia w miejscach pomiaru lub pomiarów - oznaczonych literą M,
  •   -  
    grubości słoniny w miejscach pomiaru lub pomiarów - oznaczonych literą F,

b)

klasy jakości,

c)

oszacowaną zawartość mięsa w tuszy,

d)

masę tuszy ciepłej,

e)

masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy w oparciu o wartości określone w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce   (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej,

f)

masę tuszy schłodzonej skorygowaną zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych   (Dz. U. Nr 28, poz. 181), w przypadku gdy ważenie tuszy nastąpi później niż 45 minut po uboju;

7)

prezentacji tuszy podczas ważenia, jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej.

3a9)Dodany przez § 1 pkt 1 lit. c rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 5..

Protokół, o którym mowa w ust. 3, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.

4.

Protokoły, o których mowa w ust. 2 i 3, powinny dotyczyć ocen dokonywanych przez jednego rzeczoznawcę jednego dnia.

5.

Poza informacjami, o których mowa w ust. 2 i 3, protokół powinien również zawierać:

1)

uwagi lub adnotacje o ich braku;

2)

pieczęć imienną i podpis rzeczoznawcy;

3)

datę i miejsce wystawienia protokołu;

4)

potwierdzenie odbioru protokołu, w tym datę, imię i nazwisko odbierającego oraz jego podpis.

§ 9.

1.

Opłatę za godzinę szkolenia rzeczoznawców ustala się w wysokości 32,00 zł.

2.

Opłatę za egzamin kwalifikacyjny na rzeczoznawcę ustala się w wysokości 162,00 zł.

§ 10.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia10)Rozporządzenie zostało ogłoszone w dniu 28 lutego 2003 r..
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
2)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346 i Nr 227, poz. 1505, z 2009 r. Nr 18, poz. 97 i Nr 31, poz. 206 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622 i Nr 120, poz. 690.
3)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 maja 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz. U. Nr 128, poz. 1345), które weszło w życie z dniem 19 czerwca 2004 r.
4)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a tiret pierwsze rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 września 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz. U. Nr 181, poz. 1511), które weszło w życie z dniem 6 października 2005 r.
5)
Wprowadzenie do wyliczenia w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 lipca 2012 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz. U. poz. 902), które weszło w życie z dniem 7 września 2012 r.
6)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a tiret drugie rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 5.
7)
Dodany przez § 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 4.
8)
W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 5.
9)
Dodany przez § 1 pkt 1 lit. c rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 5.
10)
Rozporządzenie zostało ogłoszone w dniu 28 lutego 2003 r.

Załącznik nr 1   -   Zaświadczenie o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców (wzór)

Załącznik nr 2   -   Pieczęć imienna rzeczoznawcy (wzór)

Załącznik nr 3   -   Protokoły z ustalenia klas jakości tusz (wzór)

Załącznik nr 4   -   Protokół z ustalenia klas jakości produktów rybnych (wzór)

Załącznik nr 5   -   Protokół z ustalenia sposobu produkcji (wzór)

Załącznik nr 6   -   Protokół z pobrania próbek (wzór)

Załącznik nr 7   -   Protokół z ustalenia klas jakości świeżych owoców i warzyw (wzór)