Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 29 sierpnia 2014 r.w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce i warzywa w szkole”

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 19b ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku suszu paszowego oraz rynków lnu i konopi uprawianych na włókno   (Dz. U. z 2011 r. Nr 145, poz. 868 oraz z 2012 r. poz. 243 i 1258) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzenie określa:

1)

szczegółowy zakres zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego, zwaną dalej „Agencją”, związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce i warzywa w szkole”, zwanego dalej „programem”, oraz sposób i tryb realizacji tych zadań;

2)

szczegółowe warunki uczestnictwa podmiotów w programie;

4)

sposób realizacji uprawnień i wykonywania obowiązków związanych z wdrożeniem programu, przyznanych określonym podmiotom zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 288/2009 z dnia 7 kwietnia 2009 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej przeznaczonej na dostarczanie dzieciom w placówkach oświatowych owoców i warzyw świeżych i przetworzonych oraz produktów z bananów w ramach programu „Owoce w szkole”   (Dz. Urz. UE L 94 z 08.04.2009, str. 38, z późn. zm.), zwanym dalej „rozporządzeniem nr 288/2009”.

§ 2.

Program obejmuje udostępnianie dzieciom uczęszczającym w roku szkolnym 2014/2015 do klas I-III szkół podstawowych i ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia, zwanych dalej „szkołami podstawowymi”, oraz dzieciom odbywającym w roku szkolnym 2014/2015 w oddziale przedszkolnym zorganizowanym w szkole podstawowej roczne obowiązkowe przygotowanie przedszkolne w rozumieniu art. 14 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty   (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, z późn. zm.3)Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 273, poz. 2703 i Nr 281, poz. 2781, z 2005 r. Nr 17, poz. 141, Nr 94, poz. 788, Nr 122, poz. 1020, Nr 131, poz. 1091, Nr 167, poz. 1400 i Nr 249, poz. 2104, z 2006 r. Nr 144, poz. 1043, Nr 208, poz. 1532 i Nr 227, poz. 1658, z 2007 r. Nr 42, poz. 273, Nr 80, poz. 542, Nr 115, poz. 791, Nr 120, poz. 818, Nr 180, poz. 1280 i Nr 181, poz. 1292, z 2008 r. Nr 70, poz. 416, Nr 145, poz. 917, Nr 216, poz. 1370 i Nr 235, poz. 1618, z 2009 r. Nr 6, poz. 33, Nr 31, poz. 206, Nr 56, poz. 458, Nr 157, poz. 1241 i Nr 219, poz. 1705, z 2010 r. Nr 44, poz. 250, Nr 54, poz. 320, Nr 127, poz. 857 i Nr 148, poz. 991, z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 112, poz. 654, Nr 139, poz. 814, Nr 149, poz. 887 i Nr 205, poz. 1206, z 2012 r. poz. 941 i 979, z 2013 r. poz. 87, 827, 1191, 1265, 1317 i 1650 oraz z 2014 r. poz. 7, 290, 538, 598, 642, 811 i 1146.) jabłek, gruszek, truskawek, borówek amerykańskich, marchwi, rzodkiewek, papryki słodkiej, pomidorów, kalarepy, soków owocowych, warzywnych lub owocowo-warzywnych, zwanych dalej „owocami i warzywami”, w okresie od dnia:

1)

6 października 2014 r. do dnia 13 lutego 2015 r.;

2)

2 lutego 2015 r. do dnia 19 czerwca 2015 r.

§ 3.

Agencja:

1)

przeprowadza kontrole administracyjne wniosków o pomoc unijną, o której mowa w art. 23 ust. 1 rozporządzenia nr 1308/2013, zwaną dalej „pomocą”, i kontrole na miejscu;

2)

gromadzi i przetwarza dane w zakresie niezbędnym do monitorowania, o którym mowa w art. 12 rozporządzenia nr 288/2009;

3)

przygotowuje sprawozdanie zawierające wyniki przeprowadzonego monitorowania realizacji programu i kontroli na miejscu oraz przekazuje to sprawozdanie Komisji Europejskiej;

4)

realizuje zadania związane z przeprowadzaniem oceny programu, o której mowa w art. 12 ust. 2 rozporządzenia nr 288/2009;

5)

realizuje zadania związane z prowadzeniem działań z zakresu komunikacji, o której mowa w art. 5 ust. 1 lit. b pkt iii rozporządzenia nr 288/2009.

§ 4.

O zatwierdzenie mogą się ubiegać podmioty, o których mowa w art. 6 ust. 2 lit. a, c, d oraz e pkt i rozporządzenia nr 288/2009, przy czym za placówki oświatowe, o których mowa w art. 6 ust. 2 lit. a rozporządzenia nr 288/2009, uznaje się wyłącznie szkoły podstawowe.

§ 5.

1.

Do wniosku o zatwierdzenie, oprócz zobowiązań i oświadczeń wymaganych na podstawie art. 7 ust. 1 lit. a, c-f oraz ust. 3 rozporządzenia nr 288/2009:

1)

podmioty, o których mowa w art. 6 ust. 2 lit. c, d oraz e pkt i rozporządzenia nr 288/2009, zwane dalej „dostawcami”, dołączają oświadczenie:

a)

zawierające zobowiązanie do:
  •   -  
    składania wniosków o pomoc obejmującą wyłącznie owoce i warzywa dostarczone i udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku do rozporządzenia,
  •   -  
    prowadzenia dokumentacji magazynowej oraz księgowej dotyczącej działań związanych z realizacją dostaw owoców i warzyw do szkół podstawowych w ramach programu,

b)

o prowadzeniu działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa lub obrotu owocami, warzywami lub ich przetworami co najmniej przez 6 miesięcy,

c)

o dysponowaniu niezbędnym wyposażeniem zapewniającym prawidłowe przeprowadzenie działań związanych z zakupem, przygotowaniem dostaw oraz dostawą owoców i warzyw;

2)

szkoła podstawowa dołącza oświadczenie zawierające zobowiązanie do:

a)

prowadzenia dokumentacji magazynowej oraz księgowej dotyczącej działań związanych z zakupem i udostępnianiem owoców i warzyw w ramach programu,

b)

zakupu owoców i warzyw oraz udostępniania ich dzieciom zgodnie ze sposobem określonym w załączniku do rozporządzenia,

c)

składania wniosków o pomoc obejmującą wyłącznie owoce i warzywa dostarczone i udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku do rozporządzenia,

d)

realizacji środków towarzyszących, o których mowa w art. 3 ust. 4 rozporządzenia nr 288/2009, przewidzianych w programie,

e)

przekazywania Agencji danych w zakresie niezbędnym do monitorowania realizacji programu.

2.

W terminie do dnia 25 września 2014 r. - w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1, oraz do dnia 19 stycznia 2015 r. - w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2, szkoła podstawowa, która uzyskała zatwierdzenie, przekazuje dyrektorowi oddziału terenowego Agencji oświadczenie zawierające określenie:

1)

łącznej liczby dzieci odbywających w oddziale przedszkolnym zorganizowanym w tej szkole podstawowej roczne obowiązkowe przygotowanie przedszkolne w rozumieniu art. 14 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty oraz dzieci uczęszczających do klas I-III tej szkoły podstawowej, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na uczestnictwo w programie;

2)

okresów dostarczania owoców i warzyw do szkoły podstawowej przez wskazanie tygodni, o których mowa w ust. 4 załącznika do rozporządzenia.

3.

Oświadczenia, o których mowa w ust. 1 i 2, składa się na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.

4.

Dane, o których mowa w ust. 1 pkt 2 lit. e, są przekazywane Agencji na formularzu opracowanym i udostępnionym przez tę Agencję.

§ 6.

1.

Szkoły podstawowe, które nie ubiegają się o zatwierdzenie, mogą uczestniczyć w programie, udostępniając dzieciom owoce i warzywa dostarczane przez dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie, jeżeli zgłoszą do oddziału terenowego Agencji, właściwego ze względu na miejsce położenia szkoły, zamiar takiego uczestnictwa w terminie do dnia:

1)

8 września 2014 r. - w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1;

2)

25 listopada 2014 r. - w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2.

2.

Szkoły podstawowe zamierzające uczestniczyć w programie zgodnie z ust. 1 w obu okresach, o których mowa w § 2, zgłaszają zamiar uczestnictwa w programie w terminie określonym w ust. 1 pkt 1.

3.

Do zgłoszenia dołącza się oświadczenie zawierające zobowiązanie do:

1)

prowadzenia w sposób określony przez Agencję bieżącej ewidencji dostarczanych i udostępnianych w ramach programu owoców i warzyw;

2)

udostępniania dzieciom owoców i warzyw zgodnie ze sposobem określonym w załączniku do rozporządzenia;

3)

realizacji środków towarzyszących, o których mowa w art. 3 ust. 4 rozporządzenia nr 288/2009, przewidzianych w programie;

4)

przekazywania Agencji danych w zakresie niezbędnym do monitorowania realizacji programu.

4.

Oświadczenie, o którym mowa w ust. 3, składa się na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.

5.

Dane, o których mowa w ust. 3 pkt 4, są przekazywane Agencji na formularzu opracowanym i udostępnionym przez tę Agencję.

6.

Agencja opracowuje oraz umieszcza na stronie internetowej przez nią administrowanej informację o sposobie prowadzenia ewidencji, o której mowa w ust. 3 pkt 1.

§ 7.

1.

Agencja umieszcza na stronie internetowej przez nią administrowanej listę szkół podstawowych, o których mowa w § 6 ust. 1, zawierającą w szczególności ich nazwę, siedzibę i adres, w terminie do dnia:

1)

16 września 2014 r. - w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1;

2)

12 grudnia 2014 r. - w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2.

2.

Agencja prowadzi i umieszcza na stronie internetowej przez nią administrowanej wykaz dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie, niezwłocznie po uzyskaniu przez tych dostawców zatwierdzenia.

§ 8.

1.

Dostawcy, którzy uzyskali zatwierdzenie, zawierają ze szkołami podstawowymi umieszczonymi na liście szkół podstawowych, o których mowa w § 6 ust. 1, umowę nieodpłatnego dostarczania owoców i warzyw do szkół podstawowych w celu udostępnienia ich dzieciom w jednym z okresów, o których mowa w § 2.

2.

Umowa, o której mowa w ust. 1, zawiera w szczególności:

1)

określenie łącznej liczby dzieci odbywających w oddziale przedszkolnym zorganizowanym w tej szkole podstawowej roczne obowiązkowe przygotowanie przedszkolne w rozumieniu art. 14 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty oraz dzieci uczęszczających do klas I-III tej szkoły podstawowej, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na uczestnictwo w programie;

2)

określenie okresów dostarczania owoców i warzyw do szkoły podstawowej przez wskazanie tygodni, o których mowa w ust. 4 załącznika do rozporządzenia;

3)

zobowiązanie zatwierdzonego dostawcy do dostarczenia owoców i warzyw w asortymencie i ilościach zapewniających możliwość udostępnienia ich dzieciom przez szkołę zgodnie ze sposobem określonym w załączniku do rozporządzenia.

3.

Szkoła podstawowa umieszczona na liście szkół podstawowych, o których mowa w § 6 ust. 1, zawiera umowę określoną w ust. 1 wyłącznie z jednym dostawcą, który uzyskał zatwierdzenie.

4.

Umowa, o której mowa w ust. 1, jest zawierana na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.

§ 9.

1.

Owoce i warzywa są udostępniane dzieciom w sposób określony w załączniku do rozporządzenia, przy czym łączna liczba porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko w danym okresie udostępniania stanowi iloraz:

1)

kwoty wynoszącej 47 165 390 zł i

2)

liczby dzieci odbywających roczne obowiązkowe przygotowanie przedszkolne w rozumieniu art. 14 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty oraz w klasach I-III, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na uczestnictwo w programie, uczęszczających do szkół podstawowych, które uzyskały zatwierdzenie, oraz do szkół podstawowych, które zawarły umowę określoną w § 8 ust. 1, pomnożonej przez stawkę pomocy określoną w § 11 ust. 1.

2.

Łączną liczbę porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko w danym okresie udostępniania, o której mowa w ust. 1, wyraża się w liczbie całkowitej po zaokrągleniu w dół.

3.

Agencja umieszcza na stronie internetowej przez nią administrowanej informację o łącznej liczbie porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko w danym okresie, w terminie do dnia:

1)

2 października 2014 r. - w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1;

2)

29 stycznia 2015 r. - w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2.

4.

Informacja, o której mowa w ust. 3, jest sporządzana na podstawie danych zawartych w:

1)

umowie określonej w § 8 ust. 1, której kopię dostawca, który uzyskał zatwierdzenie, przekazuje do oddziału terenowego Agencji właściwego ze względu na siedzibę tego dostawcy, w terminie do dnia:

a)

25 września 2014 r. - w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1,

b)

19 stycznia 2015 r. - w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2;

2)

oświadczeniu, o którym mowa w § 5 ust. 2.

§ 10.

1.

Wniosek o pomoc składa się po upływie pięciu tygodni udostępniania owoców i warzyw lub po zakończeniu dziesięciotygodniowego okresu udostępniania owoców i warzyw w danym semestrze.

2.

Wniosek o pomoc, oprócz informacji określonych w art. 10 ust. 1 rozporządzenia nr 288/2009, zawiera także wysokość pomocy, o jaką ubiega się wnioskodawca.

3.

Do wniosku o pomoc dostawca, który uzyskał zatwierdzenie, dołącza oświadczenie szkoły podstawowej, z którą zawarł umowę określoną w § 8 ust. 1, o liczbie porcji obejmujących poszczególne gatunki owoców i warzyw udostępnionych dzieciom w okresie, którego dotyczy wniosek, określonej na podstawie prowadzonej przez tę szkołę ewidencji, o której mowa w § 6 ust. 3 pkt 1.

4.

Oświadczenie, o którym mowa w ust. 3, sporządza się na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.

§ 11.

1.

Pomoc przyznaje się i wypłaca w wysokości stanowiącej iloczyn zryczałtowanej stawki pomocy na jedną porcję owoców i warzyw wynoszącej 1,60 zł oraz liczby porcji owoców i warzyw udostępnionych dzieciom, dostarczonych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1, albo zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 2.

2.

Jeżeli w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1 lub pkt 2, nie dostarczono porcji obejmujących poszczególne owoce i warzywa co najmniej w ilości określonej odpowiednio w ust. 5 pkt 1 i pkt 2 załącznika do rozporządzenia, łączną pomoc, w przeliczeniu na porcje udostępnione jednemu dziecku w tym okresie, przyznaje się i wypłaca w wysokości pomniejszonej o iloczyn:

1)

różnicy minimalnej liczby porcji obejmujących dany owoc lub warzywo określonej w ust. 5 pkt 1 załącznika do rozporządzenia - w przypadku okresu, o którym mowa w § 2 pkt 1, lub w ust. 5 pkt 2 załącznika do rozporządzenia - w przypadku okresu, o którym mowa w § 2 pkt 2, i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji, obejmujących ten owoc lub warzywo, oraz

2)

kwoty stanowiącej:

a)

50% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 - w przypadku jabłek, marchwi, papryki słodkiej i kalarepy,

b)

100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 - w przypadku gruszek, truskawek, rzodkiewek i soków owocowych,

c)

200% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 - w przypadku pomidorów i soków warzywnych lub owocowo-warzywnych,

d)

250% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 - w przypadku borówek amerykańskich.

§ 12.

Pomoc przyznaje się i wypłaca w terminie określonym w art. 11 ust. 2 rozporządzenia nr 288/2009, jeżeli zostały spełnione warunki wypłaty pomocy, o których mowa w art. 11 ust. 1 rozporządzenia nr 288/2009.

§ 13.

1.

Wykaz, o którym mowa w § 7 ust. 2 rozporządzenia wymienionego w § 15, uznaje się za wykaz, o którym mowa w § 7 ust. 2 niniejszego rozporządzenia.

2.

Podmioty wpisane do wykazu, o którym mowa w § 7 ust. 2 rozporządzenia wymienionego w § 15, uznaje się za podmioty zatwierdzone w rozumieniu niniejszego rozporządzenia.

§ 14.

Postępowania w sprawach przyznawania lub wypłaty pomocy wspólnotowej, o której mowa w art. 103ga ust. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”)   (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.), dotyczące roku szkolnego 2013/2014, toczą się na zasadach i w trybie określonych w przepisach dotychczasowych.

§ 15.

Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 września 2013 r. w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce w szkole”   (Dz. U. poz. 1065).

§ 16.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.
2)
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.) zastąpiło, z dniem 1 stycznia 2014 r., rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.).
3)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 273, poz. 2703 i Nr 281, poz. 2781, z 2005 r. Nr 17, poz. 141, Nr 94, poz. 788, Nr 122, poz. 1020, Nr 131, poz. 1091, Nr 167, poz. 1400 i Nr 249, poz. 2104, z 2006 r. Nr 144, poz. 1043, Nr 208, poz. 1532 i Nr 227, poz. 1658, z 2007 r. Nr 42, poz. 273, Nr 80, poz. 542, Nr 115, poz. 791, Nr 120, poz. 818, Nr 180, poz. 1280 i Nr 181, poz. 1292, z 2008 r. Nr 70, poz. 416, Nr 145, poz. 917, Nr 216, poz. 1370 i Nr 235, poz. 1618, z 2009 r. Nr 6, poz. 33, Nr 31, poz. 206, Nr 56, poz. 458, Nr 157, poz. 1241 i Nr 219, poz. 1705, z 2010 r. Nr 44, poz. 250, Nr 54, poz. 320, Nr 127, poz. 857 i Nr 148, poz. 991, z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 112, poz. 654, Nr 139, poz. 814, Nr 149, poz. 887 i Nr 205, poz. 1206, z 2012 r. poz. 941 i 979, z 2013 r. poz. 87, 827, 1191, 1265, 1317 i 1650 oraz z 2014 r. poz. 7, 290, 538, 598, 642, 811 i 1146.

Załącznik   -   Sposób udostępniania owoców i warzyw

1.

Grupa „owoce lub przetwory owocowe” obejmuje:

1)

jabłko o masie netto co najmniej 150 g;

2)

gruszkę o masie netto co najmniej 150 g;

3)

truskawki o masie netto co najmniej 100 g;

4)

borówki amerykańskie o masie netto co najmniej 100 g;

5)

sok owocowy w opakowaniu jednostkowym o pojemności co najmniej 0,2 l.

2.

Grupa „warzywa lub przetwory warzywne” obejmuje:

1)

marchew o masie netto co najmniej 60 g;

2)

rzodkiewki o masie netto co najmniej 60 g;

3)

paprykę słodką o masie netto co najmniej 60 g;

4)

pomidory o masie netto co najmniej 60 g, przy czym średnica jednej sztuki nie może przekraczać 40 mm;

5)

kalarepę o masie netto co najmniej 60 g;

6)

sok warzywny lub owocowo-warzywny w opakowaniu jednostkowym o pojemności co najmniej 0,2 l.

3.

Porcja składa się z jednego produktu objętego grupą „owoce lub przetwory owocowe”, o której mowa w ust. 1, oraz jednego produktu objętego grupą „warzywa lub przetwory warzywne”, o której mowa w ust. 2.

4.

Porcje są udostępniane dzieciom w okresach udostępniania obejmujących 10 wybranych tygodni każdego z okresów, o których mowa w § 2 rozporządzenia.

5.

Dzieciom udostępnia się:

1)

w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1 rozporządzenia, co najmniej 20 porcji, w tym co najmniej:

a)

10 porcji obejmujących jabłka,

b)

5 porcji obejmujących gruszki,

c)

2 porcje obejmujące borówki amerykańskie,

d)

3 porcje obejmujące soki owocowe,

e)

7 porcji obejmujących marchew,

f)

5 porcji obejmujących rzodkiewkę,

g)

2 porcje obejmujące paprykę słodką,

h)

2 porcje obejmujące pomidory,

i)

1 porcję obejmującą kalarepę,

j)

3 porcje obejmujące soki warzywne lub owocowo-warzywne;

2)

w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2 rozporządzenia, co najmniej 20 porcji, w tym co najmniej:

a)

10 porcji obejmujących jabłka,

b)

6 porcji obejmujących gruszki,

c)

1 porcję obejmującą truskawki,

d)

3 porcje obejmujące soki owocowe,

e)

9 porcji obejmujących marchew,

f)

5 porcji obejmujących rzodkiewkę,

g)

3 porcje obejmujące pomidory,

h)

3 porcje obejmujące soki warzywne lub owocowo-warzywne.

6.

Każdą porcję udostępnia się dzieciom innego dnia.

7.

W każdym z tygodni, o których mowa w ust. 4, dzieciom udostępnia się co najmniej 2 porcje i nie więcej niż 3 porcje.

8.

Soków owocowych nie udostępnia się w ramach tej samej porcji co soki warzywne lub owocowo-warzywne.

9.

Udostępniane dzieciom produkty nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.

10.

Jabłka, gruszki, borówki amerykańskie oraz pomidory udostępnia się dzieciom w całości.

11.

Jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory oraz kalarepę udostępnia się dzieciom w stanie gotowym do bezpośredniego spożycia.

12.

Jeżeli truskawki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką lub kalarepę podaje się w częściach, to części te są uzyskane z owoców lub warzyw wystarczająco rozwiniętych i dojrzałych oraz zdrowych, bez objawów gnicia lub zepsucia, powodujących ich niezdatność do spożycia.

13.

Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się w całości, to odpowiadają one normom jakości handlowej, o których mowa w art. 74 rozporządzenia nr 1308/2013.

14.

Truskawki, borówki amerykańskie, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory oraz kalarepę podaje się w opakowaniach jednostkowych. Oznakowanie zamieszczone na tych opakowaniach zawiera co najmniej informacje, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1, 3 i 5-7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. z 2014 r. poz. 774).