Rozporządzenie Rady Ministrówz dnia 4 września 2014 r.w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z ustanowieniem tymczasowych nadzwyczajnych środków wsparcia producentów niektórych owoców i warzyw w związku z zakazem ich przywozu z Unii Europejskiej do Federacji Rosyjskiej

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 12a ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych   (Dz. U. z 2012 r. poz. 633 i 1512 oraz z 2014 r. poz. 1146) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Rozporządzenie określa zadania realizowane przez Agencję Rynku Rolnego, zwaną dalej „Agencją”, związane z ustanowieniem nadzwyczajnych środków wsparcia producentów niektórych owoców i warzyw w związku z zakazem ich przywozu z Unii Europejskiej do Federacji Rosyjskiej, określonych w rozporządzeniu delegowanym Komisji (UE) nr 932/2014 z dnia 29 sierpnia 2014 r. ustanawiającym tymczasowe nadzwyczajne środki wsparcia dla producentów niektórych owoców i warzyw oraz zmieniającym rozporządzenie delegowane (UE) nr 913/2014   (Dz. Urz. UE L 259 z 30.08.2014, str. 2), zwanym dalej „rozporządzeniem nr 932/2014”.

§ 2.

Agencja realizuje zadania i obowiązki związane z udzielaniem wsparcia, o którym mowa w art. 1 rozporządzenia nr 932/2014, zwanego dalej „wsparciem”, w tym przeprowadza kontrole, o których mowa w art. 7 rozporządzenia nr 932/2014.

§ 3.

Prezes Agencji przekazuje Komisji Europejskiej powiadomienia i informacje, o których mowa w art. 8 i art. 12 ust. 1 rozporządzenia nr 932/2014.

§ 4.

1.

Wsparcie przysługuje:

1)

organizacji producentów owoców i warzyw, uznanej na podstawie odrębnych przepisów i realizującej program operacyjny, o którym mowa w art. 33 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007   (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1308/2013”;

2)

producentowi owoców i warzyw niebędącemu członkiem organizacji producentów, o której mowa w pkt 1, będącemu producentem rolnym w rozumieniu ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności   (Dz. U. z 2012 r. poz. 86 oraz z 2013 r. poz. 1537), który:

a)

posiada gospodarstwo rolne o łącznej powierzchni co najmniej 1 ha, w którym prowadzi uprawę owoców lub warzyw w gruncie, a powierzchnia działki rolnej w rozumieniu ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności, na której prowadzi daną uprawę, wynosi co najmniej 0,1 ha, lub

b)

prowadzi uprawę owoców lub warzyw w ramach działu specjalnego produkcji rolnej w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych.

2.

Wsparcie jest udzielane, jeżeli zostały spełnione warunki określone w rozporządzeniu nr 932/2014, w tym zostały przeprowadzone operacje wymienione w art. 1 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia nr 932/2014.

3.

Podmiot, o którym mowa w ust. 1, zamierzający ubiegać się o wsparcie powiadamia dyrektora oddziału terenowego Agencji właściwego ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę o zamiarze dokonania operacji, z tytułu której przysługuje wsparcie, najpóźniej na dwa dni przed dniem planowanego dokonania tej operacji.

4.

Powiadomienie, o którym mowa w ust. 3, zawiera:

1)

imię i nazwisko albo nazwę podmiotu, o którym mowa w ust. 1, zamierzającego ubiegać się o wsparcie;

2)

numer rejestracyjny, o którym mowa w art. 23 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych, jeżeli został nadany;

3)

informacje dotyczące:

a)

ilości produktów objętych planowaną operacją w podziale na poszczególne rodzaje produktów,

b)

rodzaju operacji i sposobu produkcji, w tym prowadzenia upraw w gruncie lub pod osłonami;

4)

oznaczenie działek ewidencyjnych, na których prowadzona jest uprawa, wraz z podaniem powierzchni uprawy w podziale na poszczególne rodzaje produktów;

5)

inne informacje niezbędne do udzielenia wsparcia i przeprowadzenia kontroli, o których mowa w art. 7 rozporządzenia nr 932/2014.

5.

Powiadomienie, o którym mowa w ust. 3, składa się na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.

6.

W przypadku określonym w art. 10 ust. 1 rozporządzenia nr 932/2014, dyrektor oddziału terenowego Agencji, do którego zostało złożone powiadomienie, o którym mowa w ust. 3, przekazuje podmiotowi, który złożył to powiadomienie, informacje określone w art. 10 ust. 1 rozporządzenia nr 932/2014.

§ 5.

1.

Operacja wycofania z rynku produktów w celu bezpłatnej dystrybucji, o której mowa w art. 34 ust. 4 rozporządzenia nr 1308/2013, polega na przekazaniu tych produktów jednostce organizacyjnej lub osobie fizycznej, których rejestr Prezes Agencji prowadzi na podstawie art. 12 ust. 5 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku suszu paszowego oraz rynków lnu i konopi uprawianych na włókno   (Dz. U. z 2011 r. Nr 145, poz. 868 oraz z 2012 r. poz. 243 i 1258).

2.

Operacja wycofania z rynku produktów w celu innym niż określony w ust. 1 polega na przekazaniu produktów wycofanych z rynku:

1)

z przeznaczeniem na pasze dla zwierząt, o których mowa w § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2008 r. w sprawie określenia sposobu zagospodarowania owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży   (Dz. U. z 2009 r. Nr 5, poz. 29), lub

2)

podmiotowi prowadzącemu biogazownię z przeznaczeniem na cele energetyczne, lub

3)

podmiotowi prowadzącemu działalność w zakresie przetwórstwa produktów rolnych z przeznaczeniem na alkohol stosowany wyłącznie do celów przemysłowych lub energetycznych.

3.

Potwierdzeniem przekazania produktów wycofanych z rynku jest świadectwo wystawione na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję przez podmiot odbierający te produkty, potwierdzające odbiór tych produktów i zawierające w szczególności informacje:

1)

identyfikujące podmiot wycofujący z rynku dany produkt;

2)

dotyczące produktu wycofywanego z rynku, w tym:

a)

rodzaju produktu i jego masy netto z wyodrębnieniem części spełniającej wymagania jakości handlowej i niespełniającej tych wymagań oraz daty jego wycofania z rynku,

b)

opakowania produktu,

c)

środka transportu wraz z jego numerem rejestracyjnym,

d)

miejsca, do którego został dostarczony,

e)

terminu odbioru produktu,

f)

numeru partii dostarczonego produktu;

3)

identyfikujące podmiot odbierający dany produkt.

§ 6.

1.

Wsparcie jest udzielane na wniosek podmiotu, o którym mowa w § 4 ust. 1, w drodze decyzji administracyjnej, przez dyrektora oddziału terenowego Agencji właściwego ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę tego podmiotu.

2.

Wniosek o udzielenie wsparcia składa się najpóźniej na tydzień przed upływem ostatecznego terminu przekazywania Komisji Europejskiej informacji, o których mowa w art. 12 ust. 1 rozporządzenia nr 932/2014.

3.

Prezes Agencji podaje do publicznej wiadomości na swojej stronie internetowej dzień, w którym upływa termin składania wniosków o udzielenie wsparcia.

4.

Wniosek o udzielenie wsparcia składa się na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.

5.

Wniosek o udzielenie wsparcia zawiera informacje niezbędne do ustalenia wysokości wsparcia, w szczególności:

1)

imię i nazwisko albo nazwę wnioskodawcy;

2)

numer rejestracyjny, o którym mowa w art. 23 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych, jeżeli został nadany;

3)

numer rachunku bankowego wnioskodawcy, na który ma być wypłacone wsparcie;

4)

informacje dotyczące:

a)

ilości produktów objętych daną operacją podane w podziale na poszczególne rodzaje produktów,

b)

rodzaju operacji i sposobu produkcji, w tym prowadzenia uprawy w gruncie lub pod osłonami;

5)

oznaczenie działek ewidencyjnych, na których była prowadzona uprawa, wraz z podaniem powierzchni uprawy, podane w podziale na poszczególne rodzaje produktów;

6)

w przypadku operacji, o której mowa w § 5 ust. 1, informacje dotyczące:

a)

miejsca, z którego produkt został wysłany do odbiorcy,

b)

numeru partii dostarczonego produktu wraz z ilością produktu,

c)

środka transportu wraz z jego numerem rejestracyjnym.

6.

Oprócz dokumentacji, o której mowa w art. 11 ust. 4 rozporządzenia nr 932/2014, do wniosku o udzielenie wsparcia, w przypadku operacji wycofania z rynku produktu, dołącza się:

1)

świadectwo zgodności z normami handlowymi Unii Europejskiej dla świeżych owoców i warzyw wydane przez właściwy organ Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych;

2)

dokument, o którym mowa w § 5 ust. 3.

7.

Oświadczenie, o którym mowa w art. 11 ust. 4 rozporządzenia 932/2014, składa się na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.

§ 7.

1.

Dyrektor oddziału terenowego Agencji, wydając decyzję o udzieleniu wsparcia, określa wysokość wsparcia:

1)

w przypadku operacji wycofania z rynku produktów w celu bezpłatnej dystrybucji, o której mowa w art. 34 ust. 4 rozporządzenia nr 1308/2013, jako iloczyn ilości produktów objętych operacją oraz maksymalnej kwoty wsparcia określonej dla bezpłatnej dystrybucji odpowiednio w załączniku I do rozporządzenia nr 932/2014 albo w załączniku XI do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw   (Dz. Urz. UE L 157 z 15.06.2011, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 543/2011”, z tym że w przypadku pomidorów stosuje się maksymalną kwotę wsparcia określoną w załączniku XI do rozporządzenia nr 543/2011 dotyczącą okresu od dnia 1 listopada do dnia 31 maja;

2)

w przypadku operacji wycofania z rynku produktów w celu, o którym mowa w § 5 ust. 2, jako iloczyn ilości produktów objętych operacją i maksymalnej kwoty wsparcia określonej dla innych celów odpowiednio w załączniku I do rozporządzenia nr 932/2014 albo w załączniku XI do rozporządzenia nr 543/2011, z tym że w przypadku pomidorów stosuje się maksymalną kwotę wsparcia określoną w załączniku XI do rozporządzenia nr 543/2011 dotyczącą okresu od dnia 1 listopada do dnia 31 maja;

3)

w przypadku operacji zielonych zbiorów oraz niezbierania, jako iloczyn poziomu płatności na 1 ha oraz powierzchni uprawy produktów objętych tą operacją, przy czym poziom płatności na 1 ha stanowi iloczyn stawki na 1 ha określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia oraz ilorazu:

a)

stosunku faktycznej ilości produktów objętych daną operacją i powierzchni uprawy, na której operacja ta została przeprowadzona, oraz

b)

maksymalnego plonu uzyskiwanego z upraw owoców i warzyw objętych wsparciem określonego w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

2.

W przypadku operacji, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, przeprowadzonych przez podmioty, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 1, wysokość wsparcia ustala się, uwzględniając współczynnik, o którym mowa w art. 3 ust. 5 i art. 5 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia nr 932/2014.

3.

W przypadku operacji, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, przeprowadzonych przez podmioty, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 2, wysokość wsparcia ustala się, uwzględniając współczynnik, o którym mowa odpowiednio w art. 4 ust. 1 akapit czwarty i piąty oraz art. 6 ust. 2 rozporządzenia nr 932/2014.

4.

W przypadku operacji, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, przeprowadzonych przez podmioty, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 2, jeżeli wysokość wsparcia w przeliczeniu na 1 ha upraw, z których pochodzą produkty objęte tymi operacjami, przekracza maksymalny poziom wsparcia określony w załączniku nr 3 do rozporządzenia, wsparcie przysługuje w wysokości stanowiącej iloczyn maksymalnego poziomu wsparcia określonego w załączniku nr 3 do rozporządzenia i powierzchni tych upraw.

5.

W przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, poziom wsparcia na 1 ha nie może przekraczać maksymalnej stawki na 1 ha, określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

6.

Faktyczna ilość produktów objętych daną operacją, o której mowa w ust. 1 pkt 3 lit. a, jest określana w przypadku operacji:

1)

zielonych zbiorów - jako ilość zbiorów, o których mowa w art. 33 ust. 4 lit. a rozporządzenia nr 1308/2013 - rzeczywiście zebranych z powierzchni uprawy, na której przeprowadzono tę operację;

2)

niezbierania - jako ilość produktów, o których mowa w art. 33 ust. 4 lit. b rozporządzenia nr 1308/2013 - znajdujących się na powierzchni uprawy, na której przeprowadzono tę operację.

7.

W przypadku ustalenia współczynnika przydziału, o którym mowa w art. 12 ust. 2 rozporządzenia nr 932/2014, dyrektor oddziału terenowego Agencji, wydając decyzję o udzieleniu wsparcia, określa wysokość wsparcia z uwzględnieniem tego współczynnika.

§ 8.

1.

W przypadku określonym w art. 10 ust. 2 rozporządzenia nr 932/2014, Prezes Agencji niezwłocznie podaje do publicznej wiadomości na stronie internetowej Agencji informację, o której mowa w tym przepisie.

2.

W przypadku ustalenia współczynnika przydziału, o którym mowa w art. 12 ust. 2 rozporządzenia nr 932/2014, Prezes Agencji niezwłocznie podaje do publicznej wiadomości na stronie internetowej Agencji tę informację.

§ 9.

Obliczenie równowartości kwoty wsparcia w złotych następuje zgodnie z zasadami określonymi w art. 29 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 907/2014 z dnia 11 marca 2014 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 w odniesieniu do agencji płatniczych i innych organów, zarządzania finansami, rozliczania rachunków, zabezpieczeń oraz stosowania euro   (Dz. Urz. UE L 255 z 28.08.2014, str. 18).

§ 10.

Środki z tytułu wsparcia wypłaca Agencja, w terminie określonym w art. 13 rozporządzenia nr 932/2014.

§ 11.

Powiadomienia o zamiarze dokonania operacji, z tytułu której przysługuje wsparcie, złożone przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia podlegają rozpatrzeniu.

§ 12.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Załącznik nr 1   -   Maksymalne stawki na 1 ha w odniesieniu do operacji niezbierania i zielonych zbiorów, o których mowa w art. 5 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia nr 932/2014


Lp.
Produkt
Maksymalna stawka na I ha w euro
1
pomidory kod CN 0702 00 00; pod osłonami
54 351
2
pomidory kod CN 0702 00 00; w gruncie
6 983
3
marchew kod CN 0706 10 00;
4 435
4
kapusta kod CN 0704 90 10;
2 567
5
papryka słodka kod CN 0709 60 10; pod osłonami
29 700
6
papryka słodka kod CN 0709 60 10; w gruncie
12 150
7
kalafior kod CN 0704 10 00;
3 333
8
brokuły kod CN 0704 10 00;
3 333
9
ogórki kod CN 0707 00 05; pod osłonami
38 880
10
ogórki kod CN 0707 00 05; w gruncie
4 046
11
korniszony kod CN 0707 00 90;
4 046
12
pieczarki kod CN 0709 51 00;
409 154
13
jabłka kod CN 0808 10;
3 641
14
gruszki kod CN 0808 30;
1 631
15
śliwki kod CN 0809 40;
1 652
16
maliny i jeżyny kod CN 0810 20;
513
17
porzeczki czarne kod CN 0810 30;
520
18
porzeczki białe kod CN 0810 30;
566
19
porzeczki czerwone kod CN 0810 30;
566
20
agrest kod CN 0810 30;
689
21
pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium kod CN 0810 40;
224
22
winogrona kod CN 0806 10 10;
940
     

Załącznik nr 2   -   Maksymalne plony uzyskiwane z upraw owoców i warzyw objętych wsparciem


Lp.
Produkt
Maksymalny plon w dt/ha
1
pomidory kod CN 0702 00 00; pod osłonami
3 300
2
pomidory kod CN 0702 00 00; w gruncie
424
3
marchew kod CN 0706 10 00;
577
4
kapusta kod CN 0704 90 10;
735
5
papryka słodka kod CN 0709 60 10; pod osłonami
1 100
6
papryka słodka kod CN 0709 60 10; w gruncie
450
7
kalafior kod CN 0704 10 00;
352
8
brokuły kod CN 0704 10 00;
352
9
ogórki kod CN 0707 00 05; pod osłonami
2 700
10
ogórki kod CN 0707 00 05; w gruncie
281
11
korniszony kod CN 0707 00 90;
281
12
pieczarki kod CN 0709 51 00;
15 500
13
jabłka kod CN 0808 10;
306
14
gruszki kod CN 0808 30;
114
15
śliwki kod CN 0809 40;
90
16
maliny i jeżyny kod CN 0810 20;
67
17
porzeczki czarne kod CN 0810 30;
68
18
porzeczki białe kod CN 0810 30;
74
19
porzeczki czerwone kod CN 0810 30;
74
20
agrest kod CN 0810 30;
90
21
pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium kod CN 0810 40;
29
22
winogrona kod CN 0806 10 10;
40
     

Załącznik nr 3   -   Maksymalny poziom wsparcia w przeliczeniu na 1 ha upraw, z których pochodzą produkty objęte operacją wycofania z przeznaczeniem na bezpłatną dystrybucję oraz na cele inne niż bezpłatna dystrybucja


Lp.
Produkt
Maksymalny poziom wsparcia na 1 ha w odniesieniu do operacji wycofania z przeznaczeniem na bezpłatną dystrybucję w euro
Maksymalny poziom wsparcia na 1 ha w odniesieniu do operacji wycofania z przeznaczeniem na cele inne niż bezpłatna dystrybucja w euro
1
pomidory kod CN 0702 00 00; pod osłonami
90 585,00
60 390,00
2
pomidory kod CN 0702 00 00; w gruncie
11 638,80
7 759,20
3
marchew kod CN 0706 10 00;
7 391,37
4 927,58
4
kapusta kod CN 0704 90 10;
4 270,35
2 851,80
5
papryka słodka kod CN 0709 60 10; pod osłonami
48 840,00
33 000,00
6
papryka słodka kod CN 0709 60 10; w gruncie
19 980,00
13 500,00
7
kalafior kod CN 0704 10 00;
5 522,88
3 703,04
8
brokuły kod CN 0704 10 00;
5 522,88
3 703,04
9
ogórki kod CN 0707 00 05; pod osłonami
64 800,00
43 200,00
10
ogórki kod CN 0707 00 05; w gruncie
6 744,00
4 496,00
11
korniszony kod CN 0707 00 90;
6 744,00
4 496,00
12
pieczarki kod CN 0709 51 00;
681 845,00
454 615,00
13
jabłka kod CN 0808 10;
5 195,88
4 045,32
14
gruszki kod CN 0808 30;
2 718,90
1 812,60
15
śliwki kod CN 0809 40;
3 060,00
1 836,00
16
maliny i jeżyny kod CN 0810 20;
854,92
569,50
17
porzeczki czarne kod CN 0810 30;
867,68
578,00
18
porzeczki białe kod CN 0810 30;
944,24
629,00
19
porzeczki czerwone kod CN 0810 30;
944,24
629,00
20
agrest kod CN 0810 30;
1 148,40
765,00
21
pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium kod CN 0810 40;
374,15
249,24
22
winogrona kod CN 0806 10 10;
1 187,60
1 044,40