W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 września 2010 r. w sprawie
produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszarów podlegających
ograniczeniom, nakazom lub zakazom
(Dz. U. Nr 183, poz. 1231) w załączniku nr 2 w części A „mięso i produkty mięsne” po lp. 2 dodaje się lp. 2a
w brzmieniu:
2a
Dokładne gotowanie mięsa, uprzednio oddzielonego od kości i tłuszczu, ogrzanego w
taki sposób, że temperatura co najmniej 70°C wewnątrz mięsa jest utrzymywana co najmniej
przez 30 minut
+
0
0
0
0
0
0
0
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.
2)
Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia decyzji wykonawczej Komisji
2013/417/UE z dnia 31 lipca 2013 r. zmieniającej załącznik III do dyrektywy Rady 2002/99/WE
ustanawiającej przepisy o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt regulujące produkcję,
przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego
przeznaczonych do spożycia przez ludzi w zakresie dodania zabiegu w celu wyeliminowania
niektórych zagrożeń dla zdrowia zwierząt związanych z mięsem (Dz. Urz. UE L 206 z
02.08.2013, str. 13).
3)
Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225,
z 2007 r. Nr 64, poz. 429, z 2008 r. Nr 145, poz. 916 i Nr 214, poz. 1346, z 2010 r.
Nr 47, poz. 278 i Nr 81, poz. 528, z 2011 r. Nr 106, poz. 622, z 2013 r. poz. 1650
oraz z 2014 r. poz. 29.