Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsiz dnia 10 grudnia 2014 r.w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

Spis treści

Treść rozporządzenia

Na podstawie art. 32 ust. 5 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych   (Dz. U. z 2014 r. poz. 669, z późn. zm.2)Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2014 r. poz. 1146, 1662 i 1722.) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Wyznacza się krajowe laboratoria referencyjne właściwe dla poszczególnych przedmiotów i rodzajów badań w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, których wykaz stanowi załącznik do rozporządzenia.

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 13 grudnia 2014 r.
2)
Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2014 r. poz. 1146, 1662 i 1722.

Załącznik   -   Wykaz krajowych laboratoriów referencyjnych właściwych dla poszczególnych przedmiotów i rodzajów badań w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych


Lp.
Nazwa laboratorium
Adres
Przedmiot badań
Rodzaj badań
1
2
3
4
5
1
Centralne Laboratorium w Poznaniu Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
ul. Reymonta 11/13 60-791 Poznań
tuszki drobiowe elementy tuszek drobiowych mrożone i schłodzone
  -   zawartość azotu/białka
  -   zawartość wody
  -   współczynnik woda/białko (w elementach)
  -   woda wchłonięta (w tuszkach)
soki i nektary
  -   pektyny rozpuszczalne w wodzie
  -   ekstrakt refraktometryczny
  -   D-glukoza
  -   D-fruktoza
  -   sacharoza
  -   D-sorbitol
  -   ekstrakt bezcukrowy
  -   ekstrakt ogólny
  -   gęstość względna
  -   kwas cytrynowy
  -   kwas D-izocytrynowy
  -   kwas L-jabłkowy
  -   kwasowość ogólna
  -   liczba formolowa
  -   popiół ogólny
  -   prolina
wyroby winiarskie i produkty uboczne
  -   alkohol etylowy
  -   cukry
  -   dwutlenek siarki ogólny
  -   kwasowość lotna
  -   kwasowość ogólna
fermentowane napoje winiarskie
  -   alkohol etylowy
  -   kwasowość ogólna
  -   kwasowość lotna
  -   cukry
  -   popiół
spirytus i napoje spirytusowe
  -   aldehydy
  -   alkohol metylowy
  -   alkohol etylowy
  -   estry
  -   fuzle
cukier
  -   wilgotność
  -   substancje redukujące
  -   sacharoza
  -   popiół konduktometryczny
  -   barwa metodą spektrofotometryczną
2
Laboratorium Specjalistyczne w Gdyni Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno- -Spożywczych
Al. Marszałka Piłsudskiego 8/12 81-378 Gdynia
mleko i przetwory mleczne
  -   wykrywanie zafałszowań tłuszczu mlecznego przez:
  -   analizę triacylogliceroli,
  -   wykrywanie steroli roślinnych,
  -   analizę tokoferoli i tokotrienoli
  -   zawartość tłuszczu
  -   zawartość wody/suchej masy
w tym: masło
  -   zawartość suchej masy beztłuszczowej
rolnictwo ekologiczne - artykuły rolno-spożywcze o niskiej zawartości tłuszczu
  -   zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną
  -   zawartość pestycydów oznaczanych metodami: GCMS i HPLC-DAD
oliwa z oliwek
ocena zgodności oliwy z oliwek z deklarowaną kategorią dokonywana przez analizę poniższych parametrów:
  -   współczynniki ekstynkcji (badanie spektrafotometryczne)
  -   zawartość stigamstadienów
  -   zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych
  -   zawartość steroli
  -   zawartość erytrodiolu i uvaolu
  -   zawartość wosków
  -   zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu
tłuszcze i oleje roślinne i zwierzęce
zawartość kwasów tłuszczowych
tłuszcze roślinne
  -   liczba kwasowa
  -   liczba nadtlenkowa
ryby mrożone
zawartość glazury
3
Laboratorium Specjalistyczne w Lublinie Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
ul. Nowy Świat 3 20-418 Lublin
chmiel
  -   wilgotność
  -   zawartość nasion
  -   zawartość liści, łodyg i odpadków
4
Laboratorium Specjalistyczne w Kielcach Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
ul. Zagnańska 91 25-558 Kielce
artykuły rolno-spożywcze
identyfikacja i ilościowe oznaczanie surowców w żywności na podstawie analizy składu kwasów nukleinowych metodami PCR i Real Time PCR
artykuły rolno-spożywcze
wykrywanie i identyfikacja barwników w żywności ujętych w aktualnych przepisach UE dotyczących substancji dodatkowych
przetwory mięsne z mięsa rozdrobnionego
wykrywanie dodatku mięsa oddzielonego mechanicznie