|
1
|
Centralne Laboratorium w Poznaniu Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych
|
ul. Reymonta 11/13 60-791 Poznań
|
tuszki drobiowe elementy tuszek drobiowych mrożone i schłodzone
|
-
zawartość azotu/białka
|
|
-
zawartość wody
|
|
-
współczynnik woda/białko (w elementach)
|
|
-
woda wchłonięta (w tuszkach)
|
|
soki i nektary
|
-
pektyny rozpuszczalne w wodzie
|
|
-
ekstrakt refraktometryczny
|
|
-
D-glukoza
|
|
-
D-fruktoza
|
|
-
sacharoza
|
|
-
D-sorbitol
|
|
-
ekstrakt bezcukrowy
|
|
-
ekstrakt ogólny
|
|
-
gęstość względna
|
|
-
kwas cytrynowy
|
|
-
kwas D-izocytrynowy
|
|
-
kwas L-jabłkowy
|
|
-
kwasowość ogólna
|
|
-
liczba formolowa
|
|
-
popiół ogólny
|
|
-
prolina
|
|
wyroby winiarskie i produkty uboczne
|
-
alkohol etylowy
|
|
-
cukry
|
|
-
dwutlenek siarki ogólny
|
|
-
kwasowość lotna
|
|
-
kwasowość ogólna
|
|
fermentowane napoje winiarskie
|
-
alkohol etylowy
|
|
-
kwasowość ogólna
|
|
-
kwasowość lotna
|
|
-
cukry
|
|
-
popiół
|
|
spirytus i napoje spirytusowe
|
-
aldehydy
|
|
-
alkohol metylowy
|
|
-
alkohol etylowy
|
|
-
estry
|
|
-
fuzle
|
|
cukier
|
-
wilgotność
|
|
-
substancje redukujące
|
|
-
sacharoza
|
|
-
popiół konduktometryczny
|
|
-
barwa metodą spektrofotometryczną
|
|
2
|
Laboratorium Specjalistyczne w Gdyni Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów
Rolno- -Spożywczych
|
Al. Marszałka Piłsudskiego 8/12 81-378 Gdynia
|
mleko i przetwory mleczne
|
-
wykrywanie zafałszowań tłuszczu mlecznego przez:
|
|
-
analizę triacylogliceroli,
|
|
-
wykrywanie steroli roślinnych,
|
|
-
analizę tokoferoli i tokotrienoli
|
|
-
zawartość tłuszczu
|
|
-
zawartość wody/suchej masy
|
|
w tym: masło
|
-
zawartość suchej masy beztłuszczowej
|
|
rolnictwo ekologiczne - artykuły rolno-spożywcze o niskiej zawartości tłuszczu
|
-
zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną
|
|
-
zawartość pestycydów oznaczanych metodami: GCMS i HPLC-DAD
|
|
oliwa z oliwek
|
ocena zgodności oliwy z oliwek z deklarowaną kategorią dokonywana przez analizę poniższych
parametrów:
|
|
-
współczynniki ekstynkcji (badanie spektrafotometryczne)
|
|
-
zawartość stigamstadienów
|
|
-
zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych
|
|
-
zawartość steroli
|
|
-
zawartość erytrodiolu i uvaolu
|
|
-
zawartość wosków
|
|
-
zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu
|
|
tłuszcze i oleje roślinne i zwierzęce
|
zawartość kwasów tłuszczowych
|
|
tłuszcze roślinne
|
-
liczba kwasowa
|
|
-
liczba nadtlenkowa
|
|
ryby mrożone
|
zawartość glazury
|
|
3
|
Laboratorium Specjalistyczne w Lublinie Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych
|
ul. Nowy Świat 3 20-418 Lublin
|
chmiel
|
-
wilgotność
|
|
-
zawartość nasion
|
|
-
zawartość liści, łodyg i odpadków
|
|
4
|
Laboratorium Specjalistyczne w Kielcach Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych
|
ul. Zagnańska 91 25-558 Kielce
|
artykuły rolno-spożywcze
|
identyfikacja i ilościowe oznaczanie surowców w żywności na podstawie analizy składu
kwasów nukleinowych metodami PCR i Real Time PCR
|
|
artykuły rolno-spożywcze
|
wykrywanie i identyfikacja barwników w żywności ujętych w aktualnych przepisach UE
dotyczących substancji dodatkowych
|
|
przetwory mięsne z mięsa rozdrobnionego
|
wykrywanie dodatku mięsa oddzielonego mechanicznie
|